ΑρχικήΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ«Ναι» από Κομισιόν στην πρόθεση της Λετονίας να συμμετάσχει στην ανακεφαλαιοποίηση της airBaltic

«Ναι» από Κομισιόν στην πρόθεση της Λετονίας να συμμετάσχει στην ανακεφαλαιοποίηση της airBaltic

Την απόφαση της λετονικής κυβέρνησης να χορηγήσει 250 εκατ. ευρώ στην αεροπορική εταιρεία airBaltic, στο πλαίσιο της επιδημίας του κορωνοϊού, με στόχο την ανακεφαλαιοποίησή της, ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Margrethe Vestager, υπεύθυνη για θέματα ανταγωνισμού, δήλωσε «Η AirBaltic παίζει βασικό ρόλο για την οικονομία της Λετονίας. Συμβάλλει στο εξωτερικό εμπόριο και στη διασφάλιση της εσωτερικής και διεθνούς σύνδεσης της Λετονίας.

Η κρίση έπληξε την αεροπορική εταιρεία, όπως πολλές άλλες εταιρείες στον τομέα των αερομεταφορών, ιδιαίτερα σκληρά. Το μέτρο της ανακεφαλαιοποίησης, ύψους 250 εκατ. ευρώ, θα βοηθήσει την AirBaltic να αντιμετωπίσει την κρίση.

Ταυτόχρονα, εξασφαλίζει ότι το κράτος διασφαλίζεται επαρκώς για τον κίνδυνο που αναλαμβάνουν οι Λετονοί φορολογούμενοι και ότι η υποστήριξη συνοδεύεται από αυστηρά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης -μεταξύ άλλων- της απαγόρευσης μερισμάτων.

Συνεχίζουμε να είμαστε σε στενή επαφή και συνεργασία με τα κράτη-μέλη, για να βρούμε εφαρμόσιμες λύσεις για τον μετριασμό του οικονομικού αντίκτυπου της επιδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ».

Το χρονικό της ανακεφαλαιοποίησης

Η Λετονία κοινοποίησε στην Κομισιόν την πρόθεση ανακεφαλαιοποίησης της airBaltic με το ποσό των 250 εκατ. ευρώ.

Έχοντας ως βασικό hub στο αεροδρόμιο της Ρίγας, η airBaltic είναι η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία στη Λετονία. Κύριος μέτοχός της είναι το Λετονικό κράτος, το οποίο σήμερα συμμετέχει περίπου στο 80%.

Μετά την ανακεφαλαιοποίηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί εντός Ιουλίου, η κρατική συμμετοχή θα αυξηθεί σε πάνω από 96%.

Ωστόσο, το β’ τρίμηνο του 2020, η airBaltic υπέστη σημαντικές απώλειες λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού και των ταξιδιωτικών περιορισμών που αναγκάστηκε να επιβάλει η Λετονία και άλλες χώρες για να περιορίσουν τη διάδοση του ιού.

Share With:
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
Tags
No Comments

Αφήστε ένα σχόλιο