ΑρχικήΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΙΑρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία από την υψηλή φορολόγηση στα καύσιμα, τονίζουν οι πρατηριούχοι

Αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία από την υψηλή φορολόγηση στα καύσιμα, τονίζουν οι πρατηριούχοι

Την άμεση μείωση της φορολόγησης στα καύσιμα ζητά, με ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), επισημαίνοντας ότι η υψηλή φορολογία επηρεάζει τόσο το κόστος παραγωγής προϊόντων, όσο και το μεταφορικό κόστος διακίνησής τους.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «πολλές φορές και με τεκμηριωμένα επιχειρήματα από την ΠΟΠΕΚ αλλά και από άλλους παράγοντες του ευρύτερου χώρου της αγοράς πετρελαιοειδών, έχουν αναδειχθεί οι επιπτώσεις από την υψηλή φορολόγηση των καυσίμων.

Οι επιπτώσεις είναι σημαντικές και καθοριστικές στην εθνική οικονομία, αφού επηρεάζουν το κόστος παραγωγής αγροτικών, βιομηχανικών και βιοτεχνικών προϊόντων, καθώς και το μεταφορικό κόστος διακίνησης αυτών.

Επίσης ιδιαίτερες επιπτώσεις έχουμε στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, κατ’ ευφημισμό κοινωνικό αγαθό, όταν αυτό επιβαρύνεται τα τελευταία χρόνια με φόρους (ΕΦΚ & ΦΠΑ) πάνω από 400 ευρώ το χιλιόλιτρο, που το κάνει απαγορευτικό προς χρήση σε χιλιάδες οικογένειες.

Επίσης είναι γεγονός από την αύξηση του ΕΦΚ στα καύσιμα και την αύξηση του ΦΠΑ, μειώθηκαν τα δημόσια έσοδα και ευνοήθηκε η παράνομη διακίνηση καυσίμων και η δασμοφοροδιαφυγή, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα δημόσια έσοδα του κράτους».

Καταλήγοντας, η Ομοσπονδία τονίζει ότι η χώρας μας, με βάση το δελτίο τιμών της 2ας Σεπτεμβρίου 2019 των 28 χωρών της Ε.Ε (EUR 28 Weekly oil bulletin), είναι ως προς την τιμή διάθεσης της αμόλυβδης 95 oct. 3η ακριβότερη (1,595) και 5η ακριβότερη (1,370) στο πετρέλαιο κίνησης, όταν ο μ.ο. των 28 κρατών της ΕΕ είναι αντιστοίχως 1,405 και 1,310.

Share With:
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
No Comments

Αφήστε ένα σχόλιο