ΑρχικήΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΙΜε το SAFE STRIP, στην 84η ΔΕΘ, το ΙΜΕΤ. Πιλοτική δοκιμή, από τον προσεχή Οκτώβριο, στην Αττική Οδό

Με το SAFE STRIP, στην 84η ΔΕΘ, το ΙΜΕΤ. Πιλοτική δοκιμή, από τον προσεχή Οκτώβριο, στην Αττική Οδό

Το καινοτόμο έργο SAFE STRIP θα παρουσιάσει στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών-ΙΜΕΤ.

Το SAFESTRIP (SAFE and green Sensor Technologies for self-explaining and forgiving Road Interactive Applications) έχει σκοπό τη συνεισφορά στα Συνεργατικά Ευφυή Συστήματα Μεταφορών, μέσω μίας επαναστατικής ιδέας: τη μετάδοση σε πραγματικό χρόνο στατικών και δυναμικών πληροφοριών που αφορούν στο δρόμο, τις περιβαλλοντικές και κυκλοφοριακές συνθήκες στα κινούμενα οχήματα.

Αυτό επιτυγχάνεται μέσω μίας χαμηλού κόστους διάταξης μίκρο/νάνο αισθητήρων που είναι ενσωματωμένοι στην υποδομή, χωρίς παρεμβατικές, χρονοβόρες και δαπανηρές διαδικασίες, και αποτελούν το λεγόμενο “strip”.

Στη εφετινή ΔΕΘ θα παρουσιαστεί εργασία που έχει εκπονηθεί από ομάδα συνεργατών υπό την καθοδήγηση της Τεχνικής Συντονίστριας-Ερευνήτριας Β’ του ΙΜΕΤ, Μαρίας Γκέμου, στα πλαίσια του έργου SAFE STRIP.

Αφορά οχήματα που είναι εξοπλισμένα με προηγμένα συστήματα υποστήριξης του οδηγού, αυτόνομα οχήματα που κάνουν χρήση τεχνολογιών I2X, καθώς και μη εξοπλισμένα οχήματα που λαμβάνουν τις προειδοποιήσεις μέσω κινητού. Θα επιδειχθούν συγκεκριμένα σενάρια κυκλοφορίας με στόχο την πρόληψη ατυχήματος και την ασφαλή οδήγηση.

Σύμφωνα με το ΙΜΕΤ, το SAFE STRIP ξεκινά τον πρώτο γύρο πιλοτικών δοκιμών στην Αττική Οδό εντός του Οκτωβρίου 2019, ενώ οι δοκιμές θα συνεχιστούν στην Ισπανία και την Ιταλία.

Όπως δήλωσε ο διευθυντής του ΙΜΕΤ, Δρ. Ευάγγελος Μπεκιάρης, «η ανάπτυξη του SAFE STRIP αναμένεται να αυξήσει σημαντικά την οδική ασφάλεια μέσω έγκυρων και άμεσων πληροφοριών για το δρόμο, το περιβάλλον και την κυκλοφορία, ενώ ταυτόχρονα το σύστημα στοχεύει να αντικαταστήσει τους σταθμούς διοδίων, τις τρέχουσες «έξυπνες» εφαρμογές στάθμευσης καθώς και τα VMS (Variable Message Signs–Πινακίδες Μεταβλητών Μηνυμάτων Αυτοκινητοδρόμων)».

Share With:
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
No Comments

Αφήστε ένα σχόλιο