ΑρχικήLOGISTICSΑναγκαιότητα η προσαρμογή των Food and Beverage Logistics στις τάσεις της αγοράς

Αναγκαιότητα η προσαρμογή των Food and Beverage Logistics στις τάσεις της αγοράς

Στελέχη της αγοράς τροφίμων και ποτών, εκπρόσωποι εταιρειών 3PL, αλλά και θεσμικοί παράγοντες έλαβαν μέρος στη θεματική εσπερίδα, με τίτλο, “F&B Market: Logistics Needs & Trends”, η οποία πραγματοποιήθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Logistics (EEL).

Κατά την έναρξη της εσπερίδας δόθηκε το γενικό πλαίσιο της αγοράς Food and Beverage. Αναδείχθηκαν τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εταιρίες  στη μεταφορά των προϊόντων, ιδιαίτερα των ευπαθών, και προέκυψε μία γενική διαπίστωση ότι η Ελλάδα υπολείπεται τόσο σε εξοπλισμό όσο και σε υποδομές και διαδικασίες.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε η παλαιότητα των οχημάτων, η δύσκολη προσβασιμότητα σε περιοχές με δύσβατο οδικό δίκτυο και η μη τήρηση των σωστών διαδικασιών κατά τη ψύξη- συντήρηση, μεταφορά και μεταφόρτωση των εμπορευμάτων.

Παράλληλα, όμως, παρουσιάστηκαν και ρηξικέλευθες τάσεις που σχετίζονται με την ταξινόμηση των φορτίων στις αποθήκες και με τη μεταφορά των προϊόντων στους παραλήπτες. Στόχος αμφότερων είναι η αύξηση της παραγωγικότητας με ελαχιστοποίηση λαθών, μείωση της χρήσης χάρτου, καθώς και περιορισμό του φόρτου εργασίας.

Επίσης, προβλήθηκαν ενδιαφέροντα σημεία αναφορικά με τις σύγχρονες καταναλωτικές συνήθειες, καθώς και τεχνολογικές καινοτομίες που μπορούν να απλοποιήσουν κατά πολύ λειτουργικά ζητήματα, αυξάνοντας παράλληλα την παραγωγικότητα των logistics.

Σημαντικά δε ήταν τα θέματα προστασίας των καταναλωτών με τη βοήθεια καινοτόμων εφαρμογών πληροφορικών, τελωνειακών αποθηκών, ενώ έμφαση δόθηκε και στις επιπτώσεις που θα έχει το επερχόμενο BREXIT στην επιχειρηματική πραγματικότητα.

Όλοι οι ομιλητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα Food and Beverage Logistics θα πρέπει να προσαρμοστούν στις τάσεις της αγοράς και στις οδηγίες της Ε.Ε.

Με αυτόν τον τρόπο, οι μεταφορές θα μπορέσουν να είναι πιο αποδοτικές και πιο ικανοποιημένοι οι καταναλωτές, οι οποίοι θα απολαμβάνουν υψηλότερη ποιότητα τροφίμων και ποτών με αποτελεσματικότερα Logistics.

Κατά την έναρξη της εσπερίδας χαιρετισμό απεύθυνε ο πρόεδρος του της Ελληνικής Εταιρείας Logistics, Νικόλαος Ροδόπουλος.

Να σημειωθεί ότι, στην εκδήλωση της EEL συμμετείχαν οι κ.κ. Δημήτρης Γκαργκάσουλας, GR/CY Distribution Manager, 3E Coca- Cola HBC Greece, Άρης Κωνσταντάτος, Customer SC Director, Olympic Brewery SA, Αλέξανδρος Αναγνωστόπουλος, Warehousing Director, Ahold Delhaize (ΑΒ Βασιλόπουλος) , Ευάγγελος Φίκος, Area Sales & Export Manager, Delifrance Hellas, Δημήτρης Κιούσης, CEO Kioussis Transys,  Κώστας Γεωργίου, CEO Contrade και Γιώργος Ζωγράφος, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Εκτελωνιστών Ελλάδος.

Από την πλευρά της Ελληνικής Εταιρείας Logistics, συντονιστής του α’ μέρους της εσπερίδας ήταν ο Αλέξης Αλεξίου, αντιπρόεδρος Λειτουργιών της EEL και Logistics Manager, VERINSO ΟOD, ενώ συντονιστής του β’ μέρους ομιλιών, και επικεφαλής της διοργάνωσης, ήταν ο Χαράλαμπος Σιαφλάς, αντιπρόεδρος Οικονομικών EEL.

Τέλος, τα συμπεράσματα της εσπερίδας παρουσίασε ο αντιπρόεδρος Διοικητικού της EEL, Βασίλης Ζεϊμπέκης, Eπίκουρος Καθηγητής-Υποδιευθυντής εργαστηρίου ΣυΣΠαΛ, Παν. Αιγαίου, Executive Advisor, OPTILOG Advisory Services.

Share With:
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
No Comments

Αφήστε ένα σχόλιο