ΑρχικήΝΑΥΤΙΛΙΑΜε πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών η αξιοποίηση των λιμένων Αλεξανδρούπολης, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου και Βόλου

Με πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών η αξιοποίηση των λιμένων Αλεξανδρούπολης, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου και Βόλου

Τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης, της Ηγουμενίτσας, του Ηρακλείου και του Βόλου αποτελούν το «πρώτο κύμα» των περιφερειακών λιμένων που βαίνουν προς αξιοποίηση.

Της Βάσως Βεγιάζη 

Το ΤΑΙΠΕΔ προκήρυξε διαγωνισμό για την επιλογή οικονομικού συμβούλου, ο οποίος θα βοηθήσει το Ταμείο στην προκήρυξη διαγωνισμών για την αξιοποίηση των ανωτέρω λιμένων, με τη μέθοδο της πώλησης πλειοψηφικού ποσοστού μετοχών για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Δηλαδή, η μέθοδος που θα ακολουθηθεί θα είναι αντίστοιχη με τις ιδιωτικοποιήσεις των ΟΛΠ και ΟΛΘ.

Τα πλεονεκτήματα των τεσσάρων λιμένων

Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει κερδίσει το ενδιαφέρον αμερικανικών κεφαλαίων, αφού η ευρύτερη περιοχή, εκτός από οικονομική, έχει και γεωστρατηγική σημασία.

Το λιμάνι συνδέεται άμεσα με την Εγνατία Οδό και τον σιδηροδρομικό άξονα προς τη Θεσσαλονίκη, αλλά και τα τουρκικά και βουλγαρικά σύνορα, ενώ γειτνιάζει με τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP) και την όδευση του κάθετου συνδετήριου αγωγού Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB).

Παράλληλα, αποτελεί επίκεντρο των σχεδίων για τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Βαλκανική, μέσω της προωθούμενης κατασκευής πλωτού σταθμού αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από αμερικανικά και ελληνικά επιχειρηματικά συμφέροντα (Gastrade). Επίσης, σχεδιάζεται να δημιουργηθεί Εμπορευματικό Κέντρο.

Για την Ηγουμενίτσα, φαίνεται ότι το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στις δραστηριότητες RO – RO (μεταφοράς φορτηγών) και ξηρού φορτίου, με παράλληλη ανάπτυξη Εμπορευματικού Κέντρου.

Για το Ηράκλειο εκτιμάται ότι το ενδιαφέρον θα εστιαστεί στην ακτοπλοΐα και την κρουαζιέρα, ενώ για τον Βόλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γενικό φορτίο και η σύνδεση με τον σιδηρόδρομο.

Σημειώνεται ότι για τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης, του Βόλου και της Καβάλας έχει ήδη εκφραστεί πρώιμο ενδιαφέρον από την κοινοπραξία της ελληνικής Goldair με την αμερικανική SSA Marine (έχει έδρα στο Σιάτλ της Ουάσιγκτον, είναι θυγατρική της Carrix και αποτελεί κυρίως εταιρεία διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων) και το – επίσης – αμερικανικό επενδυτικό σχήμα Black Summit Financial Group.

Share With:
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
No Comments

Αφήστε ένα σχόλιο