ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣημαντική βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία «βλέπει» το ΙΟΒΕ

Σημαντική βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία «βλέπει» το ΙΟΒΕ

Ενισχύθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, στις 95,4 μονάδες, ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη βιομηχανία, έναντι 86,4 μονάδων τον Σεπτέμβριο, αντανακλώντας την αρνητική επίδραση της πανδημικής κρίσης, σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ.

Παράλληλα, σημειώθηκε υποχώρηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 14,6% τον Αύγουστο, σε σχέση με τον Ιούλιο, και οριακή μείωση 3,8% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2019, αλλά σημαντικά μικρότερη του Ευρωπαϊκού μέσου όρου (-5,3%).

Η έρευνα του ΙΟΒΕ καταγράφει εξασθένιση των εξαγωγών βιομηχανικών προϊόντων τον Αύγουστο (εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών) κατά 5,3% και συρρίκνωση εμπορικού ελλείμματος στα 1,6 δισ. ευρώ από 2,2 δισ. ευρώ ένα χρόνο πριν.

Όπως επισημαίνεται, η νέα δομή της αγοράς ρεύματος, το Target model, δηλ. του ενιαίου μοντέλου χονδρεμπορικής αγοράς που εφαρμόζεται σε όλες της χώρες της ΕΕ, αποτελεί βάση για ανάπτυξη και ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας, και ενίσχυση της συμμετοχής των ΑΠΕ.

Το Target model στηρίζεται στην ανάπτυξη τεσσάρων αγορών: Επόμενης Ημέρας, Ενδοημερήσιας, Εξισορρόπησης και Προθεσμιακής, καθώς και στη διασύνδεση των αγορών αυτών (Market Coupling) σε περιφερειακό και κοινοτικό επίπεδο και στοχεύει στην αποτελεσματική διαμόρφωση τιμών σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, τη βέλτιστη χρήση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας με ενιαίους κανονισμούς και δυνατότητα προσαρμογής στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε χώρας.

Για να διαβάσετε αναλυτικά την έρευνα του ΙΟΒΕ πατήστε εδώ

Share With:
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
No Comments

Αφήστε ένα σχόλιο