ΑρχικήΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣΠρόεδρος του ευρωπαϊκού οργανισμού EURNEX ο δρ. Ευ. Μπεκιάρης του ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ

Πρόεδρος του ευρωπαϊκού οργανισμού EURNEX ο δρ. Ευ. Μπεκιάρης του ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ

Νέος πρόεδρος του ευρωπαϊκού οργανισμού EURNEX (EUropean Rail Research Network of Excellence) εξελέγη ομόφωνα ο διευθυντής ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ ο δρ. Ευάγγελος Μπεκιάρης.

Το EURNEX αποτελείται από 31 ινστιτούτα-μέλη από 18 ευρωπαϊκές χώρες και την Κίνα και περιλαμβάνει περισσότερους από 600 ανώτερους ερευνητές από επιστημονικούς κλάδους που έχουν σχέση με όλο φάσμα των σιδηροδρομικών μεταφορών.

Το CV του κ. Μπεκιάρη

Ο δρ. Ευάγγελος Μπεκιάρης είναι Διδάκτωρ Μηχανολόγος Μηχανικός του Ε.Μ.Π. και αποτελεί ένα από τα ιδρυτικά μέλη του ΙΜΕΤ (Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών) του ΕΚΕΤΑ (Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης), καθώς υπήρξε ο πρώτος εκλεγμένος ερευνητής του Ινστιτούτου το 2001, καθώς και πρώην Διευθυντής Ερευνών (Ερευνητής Α’ βαθμίδας) και πρώην επικεφαλής του τομέα «Οδηγός και Όχημα», πριν αναλάβει τη θέση του Διευθυντή του Ινστιτούτου το 2016.

Το ΙΜΕΤ είναι ο κύριος ερευνητικός φορέας στον τομέα των Μεταφορών στην Ελλάδα, κι από τους σημαντικότερους και πλέον αναγνωρισμένους κόμβους τεχνολογίας και τεχνογνωσίας πανευρωπαϊκά και υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Τα κεντρικά γραφεία του βρίσκονται στη Θέρμη Θεσσαλονίκης ενώ λειτουργεί παραρτήματα στην Αθήνα, τον Πειραιά, και τη Ρόδο.

Η Ευρωπαϊκή πορεία του δρ. Μπεκιάρη είναι επίσης σημαντική καθώς είναι ενεργό μέλος σε πολλούς Ευρωπαϊκούς οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στο χώρο των Μεταφορών, έχοντας υπηρετήσει και σε προεδρεύουσες θέσεις σε πολλούς από αυτούς (π.χ. πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ερευνητικών Κέντρων στις Μεταφορές (ECTRI – www.ectri.org) από τις αρχές του 2019 πρόεδρος του Φόρουμ των Ευρωπαϊκών Ινστιτούτων Ερευνών για την Οδική Ασφάλεια (FERSI – www.fersi.org) από το 2008 έως το 2011, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού HUMANIST Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας σε θέματα Διεπαφών χρήσης (HMI) στις Μεταφορές (www.humanist-vce.eu) από το 2012 ως το 2015, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ηλεκτρικών και Υβριδικών Οχημάτων (AVERE – www.avere.org) από το 2014 μέχρι και το 2016, κλπ.).

Παράλληλα διατελεί  Εθνικός Εκπρόσωπος στην Επιτροπή Προγράμματος του “HORIZON 2020” στον Τομέα των Μεταφορών.

Η ομόφωνη εκλογή του στην πρώτη θέση του EURNEX αποτελεί σημαντικό μέρος της προσπάθειας του ΙΜΕΤ να ενισχύσει τη θέση του στο χώρο των σιδηροδρομικών μεταφορών, παράλληλα και με τη δημιουργία του νέου εργαστηρίου του Ινστιτούτου «Οργάνωση-Εκμετάλλευση Σιδηροδρομικών Μεταφορών», και συγκαταλέγεται στο γενικότερο εθνικό πλαίσιο βελτίωσης και προτεραιοποίησης των σιδηροδρομικών και συνδυασμένων μεταφορών.

Share With:
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
No Comments

Αφήστε ένα σχόλιο