Δευτέρα, 8 Δεκεμβρίου, 2025
Ειδήσεις και νέα για τις επιβατικές και εμπορευματικές μεταφορές
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    O κ. Γιώργος Σαουνάτσος, Διοικητής της ΥΠΑ
    ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ

    Μήνυμα Διοικητή ΥΠΑ, Γιώργου Σαουνάτσου για τη Διεθνή Ημέρα Πολιτικής Αεροπορίας

    7 Δεκεμβρίου, 2025
    ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ

    Αλλάζει η σύμβαση παραχώρησης του αεροδρομίου στο Καστέλλι Ηρακλείου Κρήτης. Κατατέθηκε νομοσχέδιο στη Βουλή

    7 Δεκεμβρίου, 2025
    ΟΔΙΚΕΣ

    Κατατέθηκε στη Βουλή νομοσχέδιο για την τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης της Αττικής Οδού

    7 Δεκεμβρίου, 2025
    ΟΔΙΚΕΣ

    Κατατέθηκε στη Βουλή η σύμβαση για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού. Τι προβλέπει

    7 Δεκεμβρίου, 2025
    MMM

    Ξεκίνησε το ξήλωμα του δικτύου τρόλεϊ από τον Πειραιά. Δηλώσεις του Κ. Κυρανάκη

    7 Δεκεμβρίου, 2025
    ΟΔΙΚΕΣ

    Τα 8 σημεία της Αττικής που θα μπουν ψηφιακές κάμερες έως τα τέλη του έτους

    7 Δεκεμβρίου, 2025

  • ΜΜΜ
  • ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ
  • ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ
  • ΟΔΙΚΕΣ
  • LOGISTICS
  • ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ
  • ΝΑΥΤΙΛΙΑ
No Result
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    O κ. Γιώργος Σαουνάτσος, Διοικητής της ΥΠΑ
    ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ

    Μήνυμα Διοικητή ΥΠΑ, Γιώργου Σαουνάτσου για τη Διεθνή Ημέρα Πολιτικής Αεροπορίας

    7 Δεκεμβρίου, 2025
    ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ

    Αλλάζει η σύμβαση παραχώρησης του αεροδρομίου στο Καστέλλι Ηρακλείου Κρήτης. Κατατέθηκε νομοσχέδιο στη Βουλή

    7 Δεκεμβρίου, 2025
    ΟΔΙΚΕΣ

    Κατατέθηκε στη Βουλή νομοσχέδιο για την τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης της Αττικής Οδού

    7 Δεκεμβρίου, 2025
    ΟΔΙΚΕΣ

    Κατατέθηκε στη Βουλή η σύμβαση για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού. Τι προβλέπει

    7 Δεκεμβρίου, 2025
    MMM

    Ξεκίνησε το ξήλωμα του δικτύου τρόλεϊ από τον Πειραιά. Δηλώσεις του Κ. Κυρανάκη

    7 Δεκεμβρίου, 2025
    ΟΔΙΚΕΣ

    Τα 8 σημεία της Αττικής που θα μπουν ψηφιακές κάμερες έως τα τέλη του έτους

    7 Δεκεμβρίου, 2025

  • ΜΜΜ
  • ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ
  • ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ
  • ΟΔΙΚΕΣ
  • LOGISTICS
  • ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ
  • ΝΑΥΤΙΛΙΑ
No Result
Προβολή όλων
Ειδήσεις και νέα για τις επιβατικές και εμπορευματικές μεταφορές
No Result
Προβολή όλων

Στα 1,358 δισ. ευρώ (+30%) ο κύκλος εργασιών της MYTILINEOS στο α’ τρίμηνο του 2023

vvegiazi by vvegiazi
4 Μαΐου, 2023
στο ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ
0
Share on FacebookShare on Twitter
Εκτύπωση άρθρου

«Κατά τη διάρκεια του α΄ τρίμηνου του 2023, το οικονομικό περιβάλλον παρέμεινε ιδιαίτερα ρευστό, με τις τιμές ενέργειας να υποχωρούν σημαντικά, αλλά με τον δομικό πληθωρισμό να παραμένει σε υψηλά επίπεδα, συντηρώντας την ανοδική πίεση στα επιτόκια δανεισμού», επισημαίνει η MYTILINEOS.

Μάλιστα, τονίζεται ότι, «το διαφοροποιημένο μοντέλο λειτουργίας, οι σημαντικές συνέργειες ανάμεσα στους Κλάδους της Ενέργειας και της Μεταλλουργίας και ο διεθνοποιημένος χαρακτήρας της MYTILINEOS, αποτελούν τους βασικούς μοχλούς ανάπτυξης της εταιρείας παρά το ρευστό οικονομικό περιβάλλον και την πρωτοφανή μεταβλητότητα των τιμών της Ενέργειας κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας».

Σε συνέχεια των ιστορικά υψηλά επιδόσεων που κατεγράφησαν το 2022, τα ακόμα ισχυρότερα οικονομικά αποτελέσματα της MYTILINEOS στο α’ τρίμηνο μετά τον εταιρικό μετασχηματισμό, πιστοποιούν ότι η εταιρεία έχει επιτύχει να ισχυροποιήσει σημαντικά τη θέση της στον Κλάδο της Ενέργειας ο οποίος αναδεικνύεται πλέον στο βασικό πυλώνα κερδοφορίας.

Ταυτόχρονα, ο Κλάδος της Μεταλλουργίας παρά την υποχώρηση των τιμών του αλουμινίου συνεχίζει να διατηρεί υψηλά επίπεδα απόδοσης και κερδοφορίας, συμβάλλοντας ώστε η MYTILINEOS να διατηρεί την αναπτυξιακή της τροχιά αφομοιώνοντας σταθερά νέα υψηλότερα επίπεδα μεγεθών.

ΒΑΣΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ

Ποσά σε εκατ. € Α΄ Τριμ.
2023
Α΄ Τριμ.
2022
Δ %
Κύκλος Εργασιών 1.358 1.042 30%
EBITDA 225 130 72%
Καθαρά Κέρδη 143 67 113%
Κέρδη ανά μετοχή* 1,040 0,498 109%
Περιθώρια (%)     Δ (μ. βάσης)
EBITDA 16,5% 12,5% 403
Καθαρά Κέρδη 10,6% 6,4% 412

*Τελευταίοι δώδεκα μήνες , προσαρμοσμένα στις ίδιες μετοχές

O κύκλος εργασιών αυξήθηκε σε €1.358 εκατ. έναντι €1.042 εκατ. στο Α’ τρίμηνο του 2022, σημειώνοντας αύξηση 30% παρά την σημαντική αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας και μετάλλων. Τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) σημείωσαν επίσης σημαντική αύξηση κατά 72% στα €225 εκατ. έναντι €130 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, επωφελούμενα από τη συνεχή διεθνοποίηση των δραστηριοτήτων της εταιρείας που έχει ως αποτέλεσμα τις ταυτόχρονα ισχυρές επιδόσεις των Κλάδων Ενέργειας και Μεταλλουργίας και την περαιτέρω διεύρυνση του περιθωρίου κέρδους.

H MYTILINEOS πέτυχε την ιστορικά καλύτερη επίδοσή της σε α’ τρίμηνο έτους με οδηγό τον Κλάδο της Ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα, πέραν της σημαντικής συνεισφοράς της M Renewables (ΑΠΕ Ελλάδας και εξωτερικού), η οποία είδε την κερδοφορία της να αυξάνεται κατά ~50% σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο του 2022, o Κλάδος της Ενέργειας ευνοήθηκε επίσης από την ενδυνάμωση της παρουσίας της MYTILINEOS στην προμήθεια φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας τόσο στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης όσο και εντός Ελλάδος.

Παράλληλα, στην εγχώρια αγορά η παρουσία της MYTILINEOS ενισχύεται σταθερά, καθώς μαζί με την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξαγοράς της WATT+VOLT, το ενιαίο μερίδιο αγοράς πλέον ξεπερνά το 10% διαθέτοντας περισσοτέρους από 500.000 πελάτες.

Ο Κλάδος της Μεταλλουργίας, πέτυχε ακόμα ένα πολύ ισχυρό τρίμηνο, κυρίως λόγω της έγκαιρης ανάληψης δράσεων, από πλευράς της διοίκησης της εταιρείας, αναφορικά τόσο με την κατοχύρωση ευνοϊκών τιμών LME, ισοτιμίας €/$ όσο και για τον έλεγχο του κόστους.

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τα σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η συνύπαρξη των τομέων Ενέργειας και Μετάλλων, αντικατοπτρίζονται στην περαιτέρω βελτίωση του περιθωρίου κέρδους και διατηρούν τη MYTILINEOS μεταξύ των ανταγωνιστικότερων παραγωγών αλουμινίου και αλουμίνας παγκοσμίως.

Αναφορικά με την δραστηριότητα των κατασκευών, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της 10ης Απριλίου 2023, βαίνει προς ολοκλήρωση η απόσχιση των κλάδων Υποδομών και Παραχωρήσεων και η εισφορά τους στις αντίστοιχες θυγατρικές εταιρείες, ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ και Μ Παραχωρήσεων, οι οποίες αναμένεται σταδιακά να ενισχύσουν τις οικονομικές επιδόσεις της MYTILINEOS.

Τέλος, ιδιαίτερα σημαντική ήταν η αύξηση των καθαρών κερδών, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, που ανήλθαν σε €143 εκατ., αυξημένα κατά 113% σε σύγκριση με τα €67 εκατ. το προηγούμενο έτος.

Σημειώνεται ότι, για 3ο συνεχόμενο τρίμηνο, η MYTILINEOS καταγράφει κέρδη ανά μετοχή τα οποία ξεπερνούν το 1 ευρώ.

  • Κλάδος Ενέργειας
Ποσά σε εκ € A’ Τριμ. 2023 Α’ Τριμ. 2022 Δ %
Κύκλος Εργασιών 1.112 803 38%
EBITDA 150 77 95%
Περιθώρια (%)     Δ (μ. βάσης)
EBITDA 13,5% 9,6% 390

Ο Κλάδος Ενέργειας κατέγραψε κύκλο εργασιών €1.112 εκατ. που αντιστοιχεί σε 81% του συνολικού κύκλου εργασιών, σημειώνοντας αύξηση κατά 38% σε σχέση με το α’ Τρίμηνο του 2022. Τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA), διαμορφώθηκαν στα €150 εκατ. αυξημένα κατά 95% έναντι €77 εκατ. το α’ Τρίμηνο το 2022.

Σε συνέχεια του εταιρικού μετασχηματισμού, η MYTILINEOS ENERGY & METALS αποκτά μια ακόμα πιο δυναμική κι ευέλικτη μορφή, ικανή να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που διαμορφώνονται, αλλά και αυτές που θα προκύψουν τα επόμενα έτη.

Ταυτόχρονα, η εταιρεία τοποθετείται στρατηγικά στην πρώτη γραμμή της ενεργειακής μετάβασης ως κορυφαία και ολοκληρωμένη ενεργειακή εταιρεία, με διεθνή παρουσία σε όλο το φάσμα της ενέργειας (Renewables, Energy & Generation Management, Energy Customer Solutions, Integrated Supply & Trading and Power Projects ).

ΑΠΕ – Συνολικό χαρτοφυλάκιο MYTILINEOS Ισχύς (GW)
Σε Λειτουργία 0,6
Υπό Κατασκευή 1,6
Σε Προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης* 1,9
Σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης 6,4
Σύνολο 10,4

* Έργα έτοιμα προς κατασκευή ή που θα φτάσουν τη φάση «Έτοιμα προς Κατασκευή» τους επόμενους 6 μήνες

Η συνολική δυναμικότητα του ώριμου και εν λειτουργία Παγκόσμιου χαρτοφυλακίου της M Renewables, που επεκτείνεται δυναμικά και στις 5 ηπείρους, είναι της τάξεως των ~4 GW, ενώ συμπεριλαμβάνοντας και μία σειρά έργων σε λιγότερο ώριμα στάδια ανάπτυξης, δυναμικότητας περίπου 6,4 GW, το Παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο της MYTILINEOS πλέον ξεπερνά τα 10GW, μία συνολική αύξηση ~1,3GW (ή ~15%), μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023. Επιπλέον η MYTILINEOS έχει σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης έργα αποθήκευσης ενέργειας σε Ελλάδα & Ιταλία, μέγιστης ισχύος έγχυσης ~ 1,3 GW.

Η συνολική παραγωγή ενέργειας από μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών στο α’ τρίμηνο του 2023 ανήλθε σε 276 GWhs με τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ να ανέρχεται σε 602MW.

Πρόσφατα τέθηκε σε λειτουργία Αιολικό Πάρκο ισχύος 43MW, ενώ ταυτόχρονα, επιταχύνεται η ωρίμανση του ελληνικού χαρτοφυλακίου ανεμογεννητριών(~0,6GW). Παράλληλα συνεχίζονται κανονικά οι εργασίες για την ολοκλήρωση της κατασκευής του πρώτου σκέλους (135MW) των ~1,5GW Φ/Β, αξιοποιώντας πόρους από το Μηχανισμό Ανάκαμψης και Σταθερότητας (RRF), τα οποία θα εισέρχονται σταδιακά σε λειτουργία κατά τη διάρκεια του 2023.

Όσον αφορά στο διεθνές χαρτοφυλάκιο, η MYTILINEOS σήμερα κατασκευάζει πάνω από 1,4GW Φ/Β εκτός Ελλάδος, τα οποία αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία τους επόμενους μήνες.

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ενεργειακής Μετάβασης, μέσω της στροφής προς τις Ανανεώσιμες Πήγες Ενέργειας, καθώς και της Στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης που υιοθέτησε η εταιρεία τα τελευταία χρόνια, η MYTILINEOS προχώρησε εντός του πρώτου τρίμηνου 2022 σε σύναψη διμερών συμφωνιών προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ παραγωγών ΑΠΕ και τελικών καταναλωτών («πράσινα» PPAs – Power Purchase Agreements):

  • Αυστραλία , ΦΒ 23 MW με Zen Energy
  • Αυστραλία , ΦΒ 53 MW με Smartest Energy

Η ΜYTILINEOS ολοκλήρωσε εντός του πρώτου τρίμηνου την υπογραφή συμφωνίας πώλησης SPA (Share Purchase Agreement) ενός έργου 56 ΜW στην Ισπανία.

Αναφορικά με τα έργα για τρίτους, συνεχίζεται χωρίς προβλήματα η εκτέλεση των έργων σε χώρες όπως η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ρουμάνια και η Χιλή.

Εντός του πρώτου τρίμηνου του 2023 συμβασιοποιήθηκαν νέα έργα για τρίτους συνολικής δυναμικότητας ~300 MW στην Ελλάδα & Ιταλία, με το συμβασιοποιημένο υπόλοιπο (υπογεγραμμένο ανεκτέλεστο) να διαμορφώνεται στα €182 εκατ., ενώ επιπλέον €656 εκατ. βρίσκονται σε φάση τελικής διαπραγμάτευσης.

Στοιχεία Ελληνικής Αγοράς – Α’ τριμήνου 2023

Παραγωγή ανά τύπο Μονάδας [TWh] Α΄ Τριμ.
2023
Α΄ Τριμ.
2022
Α΄ Τριμ. 2023
% Μίγματος
Α΄ Τριμ. 2022
% Μίγματος
Λιγνίτης 1,4 1,6 12% 12%
Φυσικό Αέριο 3,0 5,3 24% 39%
Υδροηλεκτρικά 0,8 1,2 7% 9%
ΑΠΕ1 4,9 4,4 40% 32%
Καθαρές Εισαγωγές 2,2 1,2 18% 9%
Σύνολο 12,3 13,7 100% 100%

1 Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Παραγωγή MYTILINEOS (TWhs) – Ελλάδα Α΄ Τριμ. 2023 Α΄ Τριμ. 2022 Δ%
Θερμικές Μονάδες 0,8 1,4 -41%
ΑΠΕ 0,2 0,2 11%
Σύνολο 1,0 1,5 -36%

Το α’ τρίμηνο του 2023 χαρακτηρίστηκε από την σημαντική μείωση των τιμών ΦΑ στην Ευρώπη, συνέπεια των ήπιων καιρικών συνθηκών, που σε συνδυασμό με την επάρκεια των αποθεμάτων ΦΑ οδήγησαν σε σημαντική μείωση της χονδρεμπορικής τιμής (DAM). Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας κυμάνθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα από το 1ο 3μηνο του 2022, με τη μείωση να είναι της τάξης του 10,4%.

Εν μέσω των συνθηκών αυτών, η δυνατότητα της εταιρείας λόγω μεγέθους χαρτοφυλακίου (οι εισαγωγές φυσικού αεριού της εταιρίας αποτελούν το 33% των συνολικών εισαγωγών της χώρας) για προμήθεια ΦΑ σε ανταγωνιστικές τιμές, σε συνδυασμό με τον υψηλό βαθμό απόδοσης/διαθεσιμότητας/αξιοπιστίας και ευελιξίας των μονάδων της εταιρείας (δύο σταθμοί συνδυασμένου κύκλου και ένας σταθμός συμπαραγωγής ηλεκτρισμού-θερμότητας υψηλής αποδοτικότητας), οδήγησαν τη συνολική παραγωγή των μονάδων να ανέλθει στις 0,80 TWh.

Η ποσότητα αυτή αντιπροσωπεύει το 6,5% της συνολικής ζήτησης στο διασυνδεδεμένο σύστημα και το 25,9% της παραγωγής από μονάδες φυσικού αερίου. Η πτώση της παραγωγής από θερμικές μονάδες το α’ τρίμηνο του 2023 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022, οφείλεται στην προγραμματισμένη συντήρηση του σταθμού του Αγ. Νικολάου (Protergia), που επηρέασε την παραγωγή της μονάδας σχεδόν για το σύνολο του τριμήνου. Η συνολική παραγωγή τόσο από τις θερμικές όσο και από τις ανανεώσιμες μονάδες της εταιρείας ανήλθε σε 0,97 TWh, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 7,9% της συνολικής ζήτησης.

Τέλος, προχωράει κανονικά η δοκιμαστική λειτουργία του νέου σταθμού συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο (CCGT) 826 MW με τον αεριοστρόβιλο H-Class της General. Ο νέος σταθμός προβλέπεται να παραδοθεί σε εμπορική λειτουργία στο αμέσως επόμενο διάστημα, συμβάλλοντας έτσι αποφασιστικά στη στήριξη της μετάβασης της χώρας προς ένα ενεργειακό μίγμα με σημαντικά μικρότερο ανθρακικό αποτύπωμα. Το έργο εκτελείται από τον Τομέα M Power Projects της εταιρείας με αξιοσημείωτες συνέργειες, εξασφαλίζοντας μειωμένο κόστος επένδυσης.

MYTILINEOS – Προμήθεια ΗΕ & ΦΑ Α’ Τριμ. 2023 Α’ Τριμ. 2022 Δ%
Σύνολο μετρητών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου 531.000 348.000 53%
Μερίδιο Αγοράς 10,3% 8,6% –

Όσον αφορά στη δραστηριότητα της προμήθειας, η Protergia, έχοντας ενσωματώσει πλέον τη WATT+VOLT, ενδυναμώνει σταθερά την παρουσία της στην λιανική κλείνοντας το πρώτο τρίμηνο του 2023, με εκπροσώπηση 531 χιλιάδων συνολικά μετρητών ηλεκτρισμού και φυσικού αέριου, ενώ το μερίδιο της  στην αγορά ηλεκτρισμού το Μάρτιο του 2023 ξεπέρασε το 10% (μερίδια ΕΧΕ).

Το επόμενο διάστημα η MYTILINEOS στοχεύει στο 20% της ελληνικής κατανάλωσης, συνυπολογίζοντας και την εκπροσώπηση του Αλουμινίου, δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο πράσινο utility με διεθνή παρουσία. Έχοντας αξιοποιήσει την καθετοποίηση της λειτουργίας της εταιρείας στον Τομέα της Ενέργειας, η MYTILINEOS έχει προχωρήσει στη δημιουργία του πλέον ολοκληρωμένου παρόχου ενέργειας της νέας εποχής («Utility of the Future»).

Ταυτόχρονα,  η MYTILINEOS, πέραν της ελληνικής αγοράς, έχει επιτύχει μεγάλη διείσδυση και σε άλλες αγορές της ΝΑ Ευρώπης όσων αφορά στην προμήθεια και εμπορία φυσικού αερίου, στο πλαίσιο άλλωστε και της συνολικής διεθνοποίησής της εταιρείας.

Έχοντας δεσμεύσει τις περισσότερες θέσεις χρονοθυρίδες εκφόρτωσης και αεριοποίησης στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας για τα επόμενα έτη, και αυξάνοντας σταθερά τους όγκους, η MYTILINEOS έχει αναχθεί σε μία σημαντική περιφερειακή  δύναμη όσων αφορά στην προμήθεια και εμπορία φυσικού αερίου τόσο στα Βαλκάνια όσο και ευρύτερα στη ΝΑ Ευρώπη.

Ενεργειακά Έργα MYTILINEOS Α’ Τριμ. 2023
Ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβασιοποιημένων έργων €1,3 δισ
Σύνολο Έργων €2,0 δισ

Ο Τομέας M Power Projects, εστιάζοντας σε έργα που προωθούν τους στόχους της Ενεργειακής Μετάβασης και της Βιώσιμης Ανάπτυξης, αναγνωρίζεται πλέον διεθνώς ως ένας κορυφαίος κατασκευαστής Turn-Key έργων που αντεπεξέρχεται σε απαιτητικές διεθνείς αγορές.

Στο τέλος του α’ τριμήνου του 2023, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των συμβασιοποιημένων έργων ανήλθε στα €1,3 δισ., ενώ συμπεριλαμβανομένων των έργων που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο συμβασιοποίησης, το σύνολο ανέρχεται στα €2,0 δισ., εκ των οποίων το 14%  αφορά σε έργα στην Ελλάδα και το 41% στο Ηνωμένο Βασίλειο, δραστηριότητα η οποία αναμένεται να σημειώσει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης, τόσο στον τομέα των κατασκευών όσο και των παραχωρήσεων.

Σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης προσφέρουν και οι πόροι του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, με την Ελλάδα μάλιστα να είναι η χώρα που λαμβάνει την υψηλότερη χρηματοδότηση ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Αναφορικά με τις κυριότερες εξελίξεις του Α’ τριμήνου του 2023, ο Τομέας M Power Projects ήρθε σε συμφωνία για την ανάπτυξη και κατασκευή μίας μονάδας παραγωγής ενέργειας με αεριοστρόβιλο ανοικτού κύκλου (OCGT) και καύσιμο φυσικό αέριο, ισχύος 299MW, στο Immingham του Ηνωμένου Βασιλείου, για την VPI Immingham – B LLP, του ομίλου Vitol. To OCGT αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία τον Ιούλιο 2025.

Επίσης, το Α’ τρίμηνο του 2023 πραγματοποιήθηκε για τον Τομέα η έναρξη της σύμβασης για την «Προμήθεια και Εγκατάσταση Σύγχρονου Πυκνωτή» για λογαριασμό της RWE Generation UK PLC, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

  • Κλάδος Μεταλλουργίας
Ποσά σε εκ € Α΄Τριμ.
2023
Α΄Τριμ.
2022
Δ %
Κύκλος Εργασιών 225 214 5%
EBITDA 74 55 35%
Περιθώρια (%)     Δ(μ.βάσης)
EBITDA 32,8% 25,5% 725

 

Συνολικοί όγκοι παραγωγής (χιλ. τν.) Α΄Τριμ.
2023
Α΄Τριμ.
2022
Δ%
Αλουμίνα 212 206 2,7%
Πρωτόχυτο Αλουμίνιο 46 45 +1,4%
Ανακυκλωμένο  Αλουμίνιο 14 14 -0,9%
Σύνολο Παραγωγής Αλουμινίου 60 59 0,8%

 

Τιμές Αλουμινίου & Αλουμίνας ($/t) Α΄Τριμ.
2023
Α΄Τριμ.
2022
Δ%
3Μ LME 2.438 3.256 -25,1%
Δείκτης Τιμής Αλουμίνας (API) 360 419 -14,1%

Ο Τομέας Μετάλλων στο α’ Τρίμηνο το 2023 κατέγραψε κύκλο εργασιών €225 εκατ., που αντιστοιχεί σε 17% του συνολικού κύκλου εργασιών, έναντι €214 εκατ. στο Α’ Τρίμηνο το 2022. Τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε €74 εκατ., έναντι €55 εκατ. στο Α’ Τρίμηνο το 2022, μία αύξηση της τάξης του 35%.

Παρά την πτώση των τιμών αλουμινίου από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα του Μαρτίου του 2022, των 4.000 $/τόνο, η MYTILINEOS στο Α’ τρίμηνο του 2023, κατάφερε να πετύχει τη δεύτερη πιο ισχυρή επίδοσή της, σε επίπεδο κερδοφορίας τριμήνου του Τομέα.

Η έγκαιρη ανάληψη δράσεων αναφορικά τόσο με την κατοχύρωση ευνοϊκών τιμών LME,  ισοτιμίας €/$ όσο και για τον έλεγχο του κόστους,  σε συνδυασμό με τα σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η συνύπαρξη των τομέων Ενέργειας και Μετάλλων, αντικατοπτρίζονται στην περαιτέρω βελτίωση του περιθωρίου κέρδους και διατηρούν τη MYTILINEOS μεταξύ των ανταγωνιστικότερων παραγωγών αλουμινίου και αλουμίνας παγκοσμίως.

Η μέση τιμή του μετάλλου (LME 3Μ) στο Α’ Τρίμηνο του 2023 διαμορφώθηκε στα 2.438 $/τόνο, από 3.256 $/τόνο το αντίστοιχο διάστημα του 2022, σημειώνοντας μείωση κατά 25%. Το τελευταίο διάστημα, η τιμή του αλουμινίου δείχνει τάσεις σταθεροποίησης πέριξ των 2.400 $/τόνο, ισορροπώντας  μεταξύ των περικοπών της παραγωγής αλουμινίου σε Ευρώπη και Κίνα από τη μία πλευρά, και των ανησυχιών για επιβράδυνση στην παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα και της ενίσχυσης του δολαρίου ΗΠΑ από την άλλη.

Σημαντική υποχώρηση, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2022, παρουσίασαν και τα premia της μπιγιέτας αλουμινίου, κινούμενα πλέον στα επίπεδα των 650$/τόνο. Παρά την πρόσφατη μείωση, τα premia της μπιγιέτας διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με το παρελθόν, μεταξύ άλλων, λόγω της μειωμένης παραγωγής αλουμινίου στην Ευρώπη, η οποία παραμένει μία βαθιά ελλειμματική αγορά, με το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών της να καλύπτονται με εισαγωγές από τρίτες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ρωσία. Από την άλλη πλευρά, τα premia της πλάκας διατηρούνται σε πολύ καλά επίπεδα, υποστηριζόμενα από το υψηλές τιμές των ingots και την αποστασιοποίηση από το ρώσικο μέταλλο.

Το ισοζύγιο στην αγορά του αλουμινίου βρίσκεται σε σχετική ισορροπία με θετικές προοπτικές. Η ζήτηση σημειώνει μικρή ενίσχυση, κυρίως στην Ασία, με οδηγό την ανάκαμψη της ζήτησης στην Κίνα, σε συνέχεια της άρσης της πολιτικής μηδενικού-Covid. Ταυτόχρονα, τα επίπεδα παραγωγής του αλουμινίου συνεχίζουν να επηρεάζονται από περικοπές παραγωγής τόσο στην Ευρώπη (~1,4 εκάτ. τόνοι) όσο και στην Κίνα, καθώς οι τιμές ενέργειας, παρά την πρόσφατη διόρθωσή τους, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα στην Ευρώπη, ενώ και στην Κίνα τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια μειώνουν την παραγωγή τους λόγω των σημαντικά μειωμένων επιπέδων βροχόπτωσης για την εποχή σε συνέχεια και της ξηρασίας του προηγούμενου Αυγούστου. Τα παραπάνω, προμηνύουν ένα ελλειμματικό 2023 σε επίπεδο παγκόσμιας παραγωγής, το οποίο θα μπορούσε να έχει θετικές επιπτώσεις στην τιμή του μετάλλου.

Ο δείκτης API της αλουμίνας, ακολούθησε την τάση των τιμών του Αλουμινίου, σημειώνοντας μέση μείωση κατά 14% το Α’ Τρίμηνο του 2023 στα 360$/τόνο, έχοντας ανέλθει έως τα επίπεδα των 500$/τόνο το Μάρτιο του 2022.

Η MYTILINEOS, μέσω των κατάλληλων ενεργειών αντιστάθμισης κινδύνων τόσο σχετικά με τις διακυμάνσεις των τιμών του μετάλλου και της ισοτιμίας €/$, καταφέρνει να κατοχυρώνει σταθερά υψηλή κερδοφορία, παραμένοντας μεταξύ των παραγωγών αλουμινίου με το χαμηλότερο κόστος παγκοσμίως. Ταυτόχρονα προωθεί σταθερά το «πρασίνισμα» της παραγωγής αλουμινίου, διασφαλίζοντας μακροπρόθεσμα τη διατήρηση ανταγωνιστικού κόστους σε ένα περιβάλλον αυξανόμενων τιμών CO2.

Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του «m» στο Youtube
Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του «m» στο Linkedin
Tags:MYTILINEOSΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ MYTILINEOSProtergiaΜΕΤΚΑΜΕΤΚΑ ΑΤΕΜ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΩΝ

Σχετικά Άρθρασχετικά

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Υπογράφηκε η σύμβαση για την επέκταση του Προβλήτα 6 στον ΟΛΘ, έργο ύψους 195,6 εκατ. ευρώ

19 Νοεμβρίου, 2025
ΟΔΙΚΕΣ

3ος στρατηγικός μετασχηματισμός για τη METLEN με νέα δομή και ηγετική ομάδα (video)

7 Νοεμβρίου, 2025
ΟΔΙΚΕΣ

Metlen: Στα 356 εκατ. ευρώ (+171%) ο κύκλος εργασιών του κλάδου υποδομών και παραχωρήσεων στο 9μηνο του 2025

6 Νοεμβρίου, 2025
ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Το Δ.Σ. του ΟΛΘ έδωσε το «πράσινο φως» για την υπογραφή της σύμβασης με ΜΕΤΚΑ – ΤΕΚΑΛ για την επέκταση του 6ου προβλήτα

1 Νοεμβρίου, 2025
ΟΔΙΚΕΣ

2η στον κόσμο η Ελλάδα στον τομέα των Βέλτιστων Διαγωνιστικών Διαδικασιών σε έργα ΣΔΙΤ

23 Σεπτεμβρίου, 2025
ΟΔΙΚΕΣ

Προβληματισμός για την επόμενη μέρα των έργων μετά την ολοκλήρωση του Ταμείου Ανάκαμψης

23 Σεπτεμβρίου, 2025
Επόμενο άρθρο

Νέα αντιπαράθεση ΟΣΕ – αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις διαβάσεις

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Έχω διαβάσεις και αποδέχομαι τους όρους χρήσης.

  • Δημοφιλή
  • Σχόλια
  • Τελευταία

Αλλάζει η σύμβαση παραχώρησης του αεροδρομίου στο Καστέλλι Ηρακλείου Κρήτης. Κατατέθηκε νομοσχέδιο στη Βουλή

7 Δεκεμβρίου, 2025

«Έπεσαν» οι υπογραφές για την κατασκευή του σιδηροδρομικού και οδικού άξονα Ελλάδας – Βουλγαρίας – Ρουμανίας

4 Δεκεμβρίου, 2025

Κλειστοί – για αρκετές ώρες – οι σταθμοί του Μετρό «Πανεπιστήμιο» και «Σύνταγμα» στις 6/12

6 Δεκεμβρίου, 2025

Και οι οδηγοί φορτηγών (ΣΕΟΦΑΕ) αντιδρούν στην απαγόρευση κυκλοφορίας στον Κηφισό τις πρωινές ώρες

2 Δεκεμβρίου, 2025

Δίνονται στην κυκλοφορία τα τελευταία 10 χλμ. (Μιντιλόγλι – Καμίνια) του άξονα Πάτρα – Πύργος, οι τιμές των διοδίων

3 Δεκεμβρίου, 2025

Συνεχίζουν την απεργία οι οδηγοί ταξί, νέα 24ωρη από το ΣΑΤΑ για Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου

3 Δεκεμβρίου, 2025

Με «εμπόδια» το lifting στους συρμούς του Ηλεκτρικού: Πρόστιμο της ΣΤΑΣΥ στη CAF για καθυστερήσεις

2 Δεκεμβρίου, 2025

Κοινή δράση φορέων της εφοδιαστικής και των εμπορευματικών μεταφορών για την ενδεχόμενη απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών τις πρωινές ώρες

4 Δεκεμβρίου, 2025

Το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι και η (θετική / αρνητική) επίδραση σε «Ελ. Βενιζέλος» και Χανιά

2

«Δεν γίνεσαι εμπορευματικός κόμβος με φορτηγά Euro 3»

1

ΕΕΣΥΜ, ΕΕΒΨ&L, ILME, ΠΕΕΔ και ΟΦΑΕ διαμαρτύρονται για τον νέο ΚΟΚ και τις κυρώσεις στα βαρέα οχήματα

1
MYTILINI AIRPORT, INTRAKAT, 25-26OCT2019

Αποζημίωση στη Fraport Greece για τα έργα «Διόρθωσης – Συμμόρφωσης» στα πρότυπα του EASA

1

Άλλαξαν τα δρομολόγια στον Προαστιακό Αθηνών. Όλες οι πληροφορίες

1

Νέα ώρα αναχώρησης για την αμαξοστοιχία 1301 (Κιάτο – Πειραιάς)

1

Ο Πειραιάς στο επίκεντρο της ναυτιλιακής ανάκαμψης και του θαλάσσιου εμπορίου

0

Σε εξέλιξη οι εργασίες στις πληγείσες από τον «Daniel» γέφυρες της Θεσσαλίας

0
O κ. Γιώργος Σαουνάτσος, Διοικητής της ΥΠΑ

Μήνυμα Διοικητή ΥΠΑ, Γιώργου Σαουνάτσου για τη Διεθνή Ημέρα Πολιτικής Αεροπορίας

7 Δεκεμβρίου, 2025

Αλλάζει η σύμβαση παραχώρησης του αεροδρομίου στο Καστέλλι Ηρακλείου Κρήτης. Κατατέθηκε νομοσχέδιο στη Βουλή

7 Δεκεμβρίου, 2025

Κατατέθηκε στη Βουλή νομοσχέδιο για την τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης της Αττικής Οδού

7 Δεκεμβρίου, 2025

Κατατέθηκε στη Βουλή η σύμβαση για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού. Τι προβλέπει

7 Δεκεμβρίου, 2025

Ξεκίνησε το ξήλωμα του δικτύου τρόλεϊ από τον Πειραιά. Δηλώσεις του Κ. Κυρανάκη

7 Δεκεμβρίου, 2025

Τα 8 σημεία της Αττικής που θα μπουν ψηφιακές κάμερες έως τα τέλη του έτους

7 Δεκεμβρίου, 2025

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον σιδηροδρομικό άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη

6 Δεκεμβρίου, 2025

Κλειστοί – για αρκετές ώρες – οι σταθμοί του Μετρό «Πανεπιστήμιο» και «Σύνταγμα» στις 6/12

6 Δεκεμβρίου, 2025

Metaforespress

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία

Δείτε Ακόμη

  • Υπόγειος
  • Οικονομία
  • Γνώμη
  • (Ταχο)γράφος
  • Videos

Εγγραφή Νewsletter



    Social Media

    Ακολουθήστε το metaforespress.gr στο google news

    Powered by iservices logo

    Metaforespress

    Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε τη βέλτιστη εμπειρία πλοήγησης στον ιστότοπό μας.

    Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε ή να τα απενεργοποιήσετε στις ρυθμίσεις.

    No Result
    Προβολή όλων
    • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • ΜΜΜ
    • ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ
    • ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ
    • ΟΔΙΚΕΣ
    • LOGISTICS
    • ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ
    • ΝΑΥΤΙΛΙΑ
    • ΥΠΟΓΕΙΟΣ

    © metaforespress.gr

    Επισκόπηση απορρήτου
    Metaforespress

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.

    Necessary

    Το αυστηρώς απαραίτητο cookie θα πρέπει να είναι ενεργοποιημένο ανά πάσα στιγμή, ώστε να μπορέσουμε να αποθηκεύσουμε τις προτιμήσεις σας για ρυθμίσεις cookie.

    Στατιστικά

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Google Analytics για τη συλλογή ανώνυμων πληροφοριών, όπως τον αριθμό επισκεπτών στον ιστότοπο και τις πιο δημοφιλείς σελίδες.

    Η διατήρηση αυτού του cookie μας επιτρέπει να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας.