Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου, 2025
Ειδήσεις και νέα για τις επιβατικές και εμπορευματικές μεταφορές
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ

    Η Wizz Air ανακοίνωσε τέσσερα νέα δρομολόγια από το αεροδρόμιο του Luton στην Ελλάδα

    5 Δεκεμβρίου, 2025
    LOGISTICS

    Κοινή δράση φορέων της εφοδιαστικής και των εμπορευματικών μεταφορών για την ενδεχόμενη απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών τις πρωινές ώρες

    4 Δεκεμβρίου, 2025
    ΝΑΥΤΙΛΙΑ

    Στ. Γκίκας: Εθνική στρατηγική προτεραιότητα η νησιωτική πολιτική για την Ελλάδα

    4 Δεκεμβρίου, 2025
    ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΝΕΑ

    Νέο κατάστημα στη Θεσσαλονίκη για την Kosmoride

    4 Δεκεμβρίου, 2025
    ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ

    Εξετάζεται η ενίσχυση της αεροπορικής συνδεσιμότητας Ελλάδας – ΗΠΑ

    4 Δεκεμβρίου, 2025
    ΝΑΥΤΙΛΙΑ

    Β. Κικίλιας: Επιβεβλημένη η δημιουργία της ΕΜΑΛΠ, θα ελέγχει και τους παραχωρησιούχους των λιμένων

    4 Δεκεμβρίου, 2025

  • ΜΜΜ
  • ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ
  • ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ
  • ΟΔΙΚΕΣ
  • LOGISTICS
  • ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ
  • ΝΑΥΤΙΛΙΑ
No Result
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ

    Η Wizz Air ανακοίνωσε τέσσερα νέα δρομολόγια από το αεροδρόμιο του Luton στην Ελλάδα

    5 Δεκεμβρίου, 2025
    LOGISTICS

    Κοινή δράση φορέων της εφοδιαστικής και των εμπορευματικών μεταφορών για την ενδεχόμενη απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών τις πρωινές ώρες

    4 Δεκεμβρίου, 2025
    ΝΑΥΤΙΛΙΑ

    Στ. Γκίκας: Εθνική στρατηγική προτεραιότητα η νησιωτική πολιτική για την Ελλάδα

    4 Δεκεμβρίου, 2025
    ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΝΕΑ

    Νέο κατάστημα στη Θεσσαλονίκη για την Kosmoride

    4 Δεκεμβρίου, 2025
    ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ

    Εξετάζεται η ενίσχυση της αεροπορικής συνδεσιμότητας Ελλάδας – ΗΠΑ

    4 Δεκεμβρίου, 2025
    ΝΑΥΤΙΛΙΑ

    Β. Κικίλιας: Επιβεβλημένη η δημιουργία της ΕΜΑΛΠ, θα ελέγχει και τους παραχωρησιούχους των λιμένων

    4 Δεκεμβρίου, 2025

  • ΜΜΜ
  • ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ
  • ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ
  • ΟΔΙΚΕΣ
  • LOGISTICS
  • ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ
  • ΝΑΥΤΙΛΙΑ
No Result
Προβολή όλων
Ειδήσεις και νέα για τις επιβατικές και εμπορευματικές μεταφορές
No Result
Προβολή όλων

Σ. Φάτσιος, ΚΤΕΛ: Αρχές του 2017 ο διαγωνισμός για την μετεγκατάσταση στον Ελαιώνα

vvegiazi by vvegiazi
25 Ιουλίου, 2016
στο ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
0
Share on FacebookShare on Twitter
Εκτύπωση άρθρου

Περισσότερο αισιόδοξος από ποτέ για τη δημιουργία του «Κεντρικού Σταθμού Υπεραστικών Λεωφορείων» στον Ελαιώνα εμφανίζεται, σε συνέντευξη στο metaforespress.gr, o πρόεδρος των ΚΤΕΛ Σοφοκλής Φάτσιος.

Ο κ. Φάτσιος υπογραμμίζει ότι το έργο δύναται να προκηρυχθεί στις αρχές του 2017, αφού πρώτα παραδοθεί η επικαιροποιημένη μελέτη, που συντάσσει το Πολυτεχνείο.

Το κατασκευαστικό κόστος εκτιμάται στα 90 εκατ., τα οποία μπορούν να εξευρεθούν, είτε από την ΕτΕΠ και το «πακέτο Γιούνκερ», είτε από δανεισμό των ΚΤΕΛ, είτε από την κοινοπραξία εταιρειών που θα αναλάβουν την κατασκευή του.

Ο νέος σταθμός υπολογίζεται ότι θα εξυπηρετεί 35.000 αφίξεις και αναχωρήσεις επιβατών ημερησίως, διαθέτοντας 70 θέσεις στάθμευσης λεωφορείων και άλλες 23 για διεθνείς γραμμές. Οι εμπορικές χρήσεις θα εκτείνονται σε 16.000 τ.μ., ενώ 50.000 τ.μ. προορίζονται για χρήση των ΚΤΕΛ, ταξί και αστικών συγκοινωνιών.

Συνέντευξη στον Φώτη Φωτεινό

-Εδώ και… 10 χρόνια ακούμε για την μετεγκατάσταση των ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα. Τελικά θα γίνει το έργο; Είναι ώριμο μελετητικά;

-Αυτή τη φορά το έργο θα γίνει, αφού υπάρχει η αναγκαία πολιτική βούληση, σε συνδυασμό με την ένταξή του στο «πακέτο Γιούνκερ». Έχει ανατεθεί, από τον Ιανουάριο, στο Πολυτεχνείο η εκπόνηση σχετικής μελέτης, το πρώτο τμήμα της οποίας θα παραδοθεί εντός του μηνός και το υπόλοιπο τον Οκτώβριο.

Με το πέρας της εν λόγω μελέτης, η οποία χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από τα ΚΤΕΛ με 1 εκατ., θα ακολουθήσει νέα για τα τεχνοοικονομικά δεδομένα του έργου.

Πριν προκηρυχθεί το έργο, θα υπογραφεί σύμβαση παραχώρησης του χώρου μεταξύ Αττικό Μετρό και ΚΤΕΛ. Το οικόπεδο ανήκει στο Μετρό, τα ΚΤΕΛ θα το μισθώσουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, περίπου 30 – 40 χρόνια.

Άποψή μας είναι το έργο να προκηρυχθεί από τα ΚΤΕΛ και όχι σαν δημόσιο έργο, προκειμένου να επισπευστούν οι διαδικασίες.

Το κατασκευαστικό κόστος φτάνει τα 90 εκατ., τα οποία μπορούν να εξευρεθούν, είτε από την ΕτΕΠ και το «πακέτο Γιούνκερ», είτε από δανεισμό των ΚΤΕΛ, είτε από την κοινοπραξία εταιρειών που θα αναλάβουν την κατασκευή του.

Το έργο είναι ώριμο, υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον και γι΄ αυτό κιόλας εντάχθηκε στο «πακέτο Γιούνκερ» για πιθανή χρηματοδότηση. Εάν όλα πάνε καλά, αρχές του 2017 θα προκηρυχθεί.

-Ποια τα οφέλη; Πόσα λεωφορεία θα εξυπηρετεί; Θα υπάρχουν εμπορικές χρήσεις;

Ο «Κεντρικός Σταθμός Υπεραστικών Λεωφορείων» (ΚΣΥΛ) προβλέπεται να κατασκευασθεί πάνω από το αμαξοστάσιο του Μετρό στον Ελαιώνα. Γι΄ αυτό το λόγο έχει υπογραφεί σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ της Αττικό Μετρό, του δήμου Αιγάλεω και των ΚΤΕΛ για τη δημιουργία του ΚΣΥΛ.

Κοινός στόχος είναι η υλοποίηση ενός σύγχρονου Σταθμού Υπεραστικών Λεωφορείων, ο οποίος θα αλλάξει ριζικά τα σημερινά δεδομένα, όσον αφορά στην εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού των υπεραστικών λεωφορείων στους σταθμούς του Κηφισού και της οδού Λιοσίων, δίδοντας παράλληλα αναπτυξιακή δυναμική στην ευρύτερη περιοχή του Ελαιώνα.

Τα ΚΤΕΛ θα βρίσκονται στο επίπεδο και από πάνω οι διάφορες ψυχαγωγικές και άλλες εγκαταστάσεις, ενώ από κάτω θα είναι το Μετρό. Η υπόγεια διάβαση έχει ήδη κατασκευαστεί.

Υπολογίζεται ότι θα εξυπηρετεί 35.000 αφίξεις και αναχωρήσεις επιβατών ημερησίως, με 70 θέσεις στάθμευσης λεωφορείων και άλλες 23 για διεθνείς γραμμές. Οι εμπορικές χρήσεις θα εκτείνονται σε 16.000 τ.μ., προβλέπουν μέχρι και ξενοδοχείο. Αντίστοιχα, 50.000 τ.μ. προορίζονται για ΚΤΕΛ, ταξί και αστικές συγκοινωνίες.

Γενικότερα, επιδίωξη, για το έργο του ΚΣΥΛ, είναι:

-Να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στο επιβατικό κοινό των υπεραστικών λεωφορείων, που ανέρχεται σήμερα σε 10 – 15 εκατ. επιβάτες ετησίως, επιτρέποντας κατά τρόπο οργανωμένο τις μετεπιβιβάσεις, από όλα τα αστικά μέσα μεταφοράς (Μετρό, λεωφορεία, ΙΧ, Ταξί).

-Να σχεδιασθεί αρχιτεκτονικά ένα έργο με υψηλό επίπεδο αισθητικής, αποτελώντας πόλο έλξης εμπορικών ή άλλων δραστηριοτήτων.

-Να κινητοποιήσει και να επισπεύσει τις διαδικασίες για την ανάπτυξη ή ολοκλήρωση των δικτύων αστικής υποδομής (π.χ. τοπικό οδικό δίκτυο, δίκτυα ΟΚΩ) που λείπουν στην περιοχή του Ελαιώνα.

-Να συμβάλει σημαντικά στην πολεοδομική αναδιάρθρωση της περιοχής, που σήμερα είναι κυρίως βιομηχανικού – χονδρεμπορικού χαρακτήρα, σε περιοχή με σύγχρονες επιχειρήσεις τριτογενούς κυρίως τομέα.

-Πως κινείται ο κλάδος; Έχουν μειωθεί τα δρομολόγια, έχουν κλείσει ΚΤΕΛ;

-Έχουμε υποστεί κι εμείς τις συνέπειες της κρίσης. Οι επιβάτες έχουν μειωθεί κατά 5%-10%, ενώ τα τιμολόγιά μας έχουν μείνει σταθερά από το 2010. Στα αρνητικά εντάσσονται η αύξηση της φορολογίας και η ανατίμηση των διοδίων, στα θετικά η μείωση της τιμής των καυσίμων.

Ο στόλος των ΚΤΕΛ δεν έχε μειωθεί, ίσως κάποια δρομολόγια έχουν διακοπεί. Τα ΚΤΕΛ είναι 62, τα περισσότερα παρουσιάζουν ισοσκελισμένους ισολογισμούς. Τα κερδοφόρα ΚΤΕΛ είναι εκείνα που έχουν Πανεπιστημιακή έδρα, λόγω της κίνησης φοιτητών.

-Ο σταθμός του Κηφισού δεν τιμά τον κλάδο…

– Στον Κηφισό ότι ήταν να γίνει, έγινε. Υπάρχει μια ευπρεπής παρουσία με όλα τα στοιχεία εκείνα για την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού (κλιματισμός, γεννήτριες, ιδιωτικές εταιρείες καθαριότητας). Δεν μπορούν να γίνουν άλλες παρεμβάσεις σε ένα σταθμό του 1967.

Από την πλευρά τους τα ΚΤΕΛ ολοένα και προσπαθούν να βελτιώσουν τις υπηρεσίες τους. Στον κλάδο μας η λέξη απεργία είναι άγνωστη έννοια, τα δρομολόγια τηρούνται και ο στόλος εκσυγχρονίζεται (ο μέσος όρος στην Ελλάδα είναι 10 έτη, στην Ευρώπη 25). Παράλληλα, δημιουργήθηκαν νέοι μεγάλοι σταθμοί σε Κέρκυρα και Άμφισσα τον τελευταίο μήνα.

Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του «m» στο Youtube
Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του «m» στο Linkedin
Tags:ΚΤΕΛ

Σχετικά Άρθρασχετικά

MMM

Πως θα απελευθερωθεί η αγορά των ΚΤΕΛ, για 10 + 5 χρόνια η ανάθεση των γραμμών. Όλο το τεύχος της προκήρυξης

15 Οκτωβρίου, 2025
MMM

Καθορισμός και διαδικασία αποζημίωσης στα αστικά και υπεραστικά ΚΤΕΛ για μετακίνηση ΑμεΑ και πολύτεκνους

4 Αυγούστου, 2025
MMM

Τον Σεπτέμβριο προκηρύσσονται διαγωνισμοί για την ανάθεση συγκοινωνιακού έργου στις Περιφέρειες

2 Ιουνίου, 2025
MMM

Αποζημίωση 11,7 εκατ. ευρώ σε ΚΤΕΛ και ΚΤΕΛ ΑΕ για τις μετακινήσεις ΑμεΑ και πολυτέκνων το 2025

28 Μαΐου, 2025
MMM

Στο ΦΕΚ η αποζημίωση των ΚΤΕΛ και ΚΤΕΛ ΑΕ για τα μειωμένα κόμιστρα φοιτητών το 2024 -2025

14 Μαΐου, 2025
MMM

Αποζημίωση 15,35 εκατ. ευρώ σε ΚΤΕΛ και ΚΤΕΛ ΑΕ για τα μειωμένα κόμιστρα φοιτητών

3 Απριλίου, 2025
Επόμενο άρθρο

Ν. Xαιρέτας, ΠΑΕΓΑΕ: Εξετάζουμε εξαγορές / συγχωνεύεις στον κλάδο των 3PL

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Έχω διαβάσεις και αποδέχομαι τους όρους χρήσης.

  • Δημοφιλή
  • Σχόλια
  • Τελευταία

Hellenic Train: Με τελικό προορισμό το Ζευγολατιό το δρομολόγιο (2304) Κιάτο – Πειραιάς

28 Νοεμβρίου, 2025

Νέα ώρα αναχώρησης για την αμαξοστοιχία 1301 (Κιάτο – Πειραιάς)

28 Νοεμβρίου, 2025

Στάση εργασίας (10.00 – 14.00) σε μετρό, ηλεκτρικό και τραμ το Σάββατο 29 Νοεμβρίου, τα τελευταία δρομολόγια

28 Νοεμβρίου, 2025

Και οι οδηγοί φορτηγών (ΣΕΟΦΑΕ) αντιδρούν στην απαγόρευση κυκλοφορίας στον Κηφισό τις πρωινές ώρες

2 Δεκεμβρίου, 2025

Δίνονται στην κυκλοφορία τα τελευταία 10 χλμ. (Μιντιλόγλι – Καμίνια) του άξονα Πάτρα – Πύργος, οι τιμές των διοδίων

3 Δεκεμβρίου, 2025

Με «εμπόδια» το lifting στους συρμούς του Ηλεκτρικού: Πρόστιμο της ΣΤΑΣΥ στη CAF για καθυστερήσεις

2 Δεκεμβρίου, 2025

Συνεχίζουν την απεργία οι οδηγοί ταξί, νέα 24ωρη από το ΣΑΤΑ για Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου

3 Δεκεμβρίου, 2025

Διαγωνισμός για την προμήθεια και εγκατάσταση Συστημάτων Επιτήρησης (TAR) σε 8 αερολιμένες, ύψους 53,6 εκατ.

2 Δεκεμβρίου, 2025

Το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι και η (θετική / αρνητική) επίδραση σε «Ελ. Βενιζέλος» και Χανιά

2

«Δεν γίνεσαι εμπορευματικός κόμβος με φορτηγά Euro 3»

1

ΕΕΣΥΜ, ΕΕΒΨ&L, ILME, ΠΕΕΔ και ΟΦΑΕ διαμαρτύρονται για τον νέο ΚΟΚ και τις κυρώσεις στα βαρέα οχήματα

1
MYTILINI AIRPORT, INTRAKAT, 25-26OCT2019

Αποζημίωση στη Fraport Greece για τα έργα «Διόρθωσης – Συμμόρφωσης» στα πρότυπα του EASA

1

Άλλαξαν τα δρομολόγια στον Προαστιακό Αθηνών. Όλες οι πληροφορίες

1

Νέα ώρα αναχώρησης για την αμαξοστοιχία 1301 (Κιάτο – Πειραιάς)

1

Menarini awarded new contract for urban buses in the City of Ancona

0

Στο «ΤΠΑ Υποδομών & Μεταφορών 2021-2025» συμπληρωματικές εργασίες του άξονα Πάτρα – Πύργος

0

Η Wizz Air ανακοίνωσε τέσσερα νέα δρομολόγια από το αεροδρόμιο του Luton στην Ελλάδα

5 Δεκεμβρίου, 2025

Κοινή δράση φορέων της εφοδιαστικής και των εμπορευματικών μεταφορών για την ενδεχόμενη απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών τις πρωινές ώρες

4 Δεκεμβρίου, 2025

Στ. Γκίκας: Εθνική στρατηγική προτεραιότητα η νησιωτική πολιτική για την Ελλάδα

4 Δεκεμβρίου, 2025

Νέο κατάστημα στη Θεσσαλονίκη για την Kosmoride

4 Δεκεμβρίου, 2025

Εξετάζεται η ενίσχυση της αεροπορικής συνδεσιμότητας Ελλάδας – ΗΠΑ

4 Δεκεμβρίου, 2025

Β. Κικίλιας: Επιβεβλημένη η δημιουργία της ΕΜΑΛΠ, θα ελέγχει και τους παραχωρησιούχους των λιμένων

4 Δεκεμβρίου, 2025

Χριστουγεννιάτικος διαγωνισμός μέσω του mobile app της BOX NOW

4 Δεκεμβρίου, 2025

Χρ. Δήμας: Παραδόθηκε στην κυκλοφορία το τελευταίο και δυσκολότερο τμήμα του αυτοκινητόδρομου Πάτρα – Πύργος (pics)

4 Δεκεμβρίου, 2025

Metaforespress

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία

Δείτε Ακόμη

  • Υπόγειος
  • Οικονομία
  • Γνώμη
  • (Ταχο)γράφος
  • Videos

Εγγραφή Νewsletter



    Social Media

    Ακολουθήστε το metaforespress.gr στο google news

    Powered by iservices logo

    Metaforespress

    Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε τη βέλτιστη εμπειρία πλοήγησης στον ιστότοπό μας.

    Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε ή να τα απενεργοποιήσετε στις ρυθμίσεις.

    No Result
    Προβολή όλων
    • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • ΜΜΜ
    • ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ
    • ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ
    • ΟΔΙΚΕΣ
    • LOGISTICS
    • ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ
    • ΝΑΥΤΙΛΙΑ
    • ΥΠΟΓΕΙΟΣ

    © metaforespress.gr

    Επισκόπηση απορρήτου
    Metaforespress

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.

    Necessary

    Το αυστηρώς απαραίτητο cookie θα πρέπει να είναι ενεργοποιημένο ανά πάσα στιγμή, ώστε να μπορέσουμε να αποθηκεύσουμε τις προτιμήσεις σας για ρυθμίσεις cookie.

    Στατιστικά

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Google Analytics για τη συλλογή ανώνυμων πληροφοριών, όπως τον αριθμό επισκεπτών στον ιστότοπο και τις πιο δημοφιλείς σελίδες.

    Η διατήρηση αυτού του cookie μας επιτρέπει να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας.