ΑρχικήΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑΑύξηση 3,6 εκατ. διαθέσιμων θέσεων, τη θερινή περίοδο, στα περιφερειακά. Άνοδος από Γερμανία – Βρετανία

Αύξηση 3,6 εκατ. διαθέσιμων θέσεων, τη θερινή περίοδο, στα περιφερειακά. Άνοδος από Γερμανία – Βρετανία

Αισιόδοξα είναι τα πρώτα μηνύματα για την τουριστική σεζόν του 2017. Σύμφωνα με ανάλυση του Ινστιτούτου του ΣΕΤΕ, τη θερινή περίοδο παρουσιάζεται σημαντική αύξηση προγραμματισμένων θέσεων (+19% ή +3,6 εκατ. θέσεις) αεροπορικών εταιρειών προς τα περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας (δεν περιλαμβάνεται το «Ελ. Βενιζέλος»).

Οι δυο πλέον παραδοσιακές αγορές (Γερμανία και Βρετανία), εκτός από το ότι κατέχουν τις δυο πρώτες θέσεις προγραμματίζουν, η κάθε μια, υπερδιπλάσιο αριθμό θέσεων από τις επόμενες χώρες.

Αναφορικά με τους προορισμούς, αξιοσημείωτα είναι: το +55% στην Μύκονο (+263 χιλ. στις 743 χιλ. σύνολο), το +36% στη Σαντορίνη (+224 στις 841) και το +32% στην Ζάκυνθο (+285 στις 1.178).

Η ανάλυση του ΣΕΤΕ

Σχεδόν 2 στους 3 επισκέπτες της χώρας έρχονται αεροπορικώς. Από την άλλη πλευρά, η δέσμευση ενός αεροπλάνου από μια αεροπορική εταιρεία ή έναν tour operator προς έναν προορισμό, τους δημιουργεί ισχυρά κίνητρα να φροντίσουν να προσελκύσουν επιβάτες για την συγκεκριμένη πτήση, ώστε το αεροπλάνο να ταξιδεύει με μεγάλη πληρότητα και να αυξήσει την απόδοσή του.

Ο προγραμματισμός πτήσεων μπορεί συνεπώς να δώσει μια αρκετά καλή ένδειξη ως προς τις αναμενόμενες αεροπορικές αφίξεις για την περίοδο στην οποία αναφέρεται.

Στην παρούσα ενότητα εξετάζουμε τα στοιχεία που αφορούν στον προγραμματισμό πτήσεων για την θερινή περίοδο 2017 (S17- από την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου έως την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου), που μας παρασχέθηκαν από την Ελληνική Αρχή Συντονισμού Πτήσεων (ΕΑΣΠ)1.

Σημειώνουμε πως τα στοιχεία αφορούν μόνο στα Περιφερειακά αεροδρόμια και δεν περιλαμβάνουν το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Πρόκειται δε για τον αρχικό προγραμματισμό (Νοέμβριος 2016) που υπόκειται σε αναθεώρηση έως τέλη Ιανουαρίου 2017, οπότε και θα εκδοθεί ο τελικός προγραμματισμός για τη θερινή περίοδο 2017, ο οποίος με τη σειρά του θα υπόκειται σε διαρκή προσαρμογή, καθώς θα εξελίσσεται το πρόγραμμα πτήσεων των εταιρειών με αλλαγές, ακυρώσεις ή προσθήκες δρομολογίων.

Συνεπώς, τα στοιχεία που παρουσιάζουμε αποτελούν ένδειξη τάσεων και όχι βάση ακριβών προβλέψεων για τα Περιφερειακά αεροδρόμια, ιδιαίτερα καθώς αφορούν σε προγραμματισμό θέσεων και όχι σε κρατήσεις από κατοίκους αλλοδαπής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πίνακα 4.1, οι 15 μεγαλύτερες αγορές μας καλύπτουν περισσότερο από το 90% των προγραμματισμένων θέσεων με τις 5 πρώτες (Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία, Ρωσία και Γαλλία) να καλύπτουν σχεδόν το 60%.

Μάλιστα οι δυο πλέον παραδοσιακές αγορές μας (Γερμανία και Βρετανία) εκτός από το ότι κατέχουν τις δυο πρώτες θέσεις προγραμματίζουν, η κάθε μια, υπερδιπλάσιο αριθμό θέσεων από τις επόμενες χώρες

Από τους Πίνακες 4.2 και 4.3 που απεικονίζουν τις απόλυτες και ποσοστιαίες μεταβολές αντίστοιχα σε σχέση με τον προγραμματισμό για τη θερινή περίοδο 2016, την αντίστοιχη περυσινή στιγμή (Νοέμβριος 2015), παρατηρείται:

Σημαντική αύξηση προγραμματισμένων θέσεων (+19% ή +3,6 εκ. θέσεις). Μεγάλη επάνοδος των παραδοσιακών μας αγορών και συγκεκριμένα:

– μεγάλη αύξηση (>1,9 εκ. θέσεις) στις γερμανόφωνες αγορές: Γερμανία (+46% / +1,4 εκ. στις 4,4εκ.), Αυστρία (+84% / +403 χιλ στις 885 χιλ), Ελβετία (+26% / +127 χιλ στις 609 χιλ).

– επίσης μεγάλες αυξήσεις σε Γαλλία (+48% / + 412 χιλ στις 1,3 εκ), Δανία (+29% / +155 χιλ στις 684 χιλ), και Τσεχία (+28% / +145 χιλ στις 664 χιλ) – μείωση παρατηρείται μόνο στην Ιταλία (οριακή -3% ή -73 χιλιάδες) και στην Νορβηγία (-8% / -39 χιλ στις 451 χιλ).

Αναφορικά με τους προορισμούς, αξιοσημείωτα είναι:

– το +55% στην Μύκονο (+263 χιλ. στις 743 χιλ. σύνολο), +36% στην Σαντορίνη (+224 στις 841) και στην Ζάκυνθο +32% (+285 στις 1.178)

– η Καβάλα παρουσιάζει αύξηση +486 χιλ θέσεις που όμως οφείλεται στα προγραμματισμένα έργα στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης που έχουν οδηγήσει σε μείωση της δυναμικότητάς του.

Με τον αναπρογραμματισμό των έργων για μετά το τέλος της θερινής σεζόν αναμένεται να επανέλθει η κανονική δυναμικότητα του αεροδρομίου στη Θεσσαλονίκη και οι θέσεις αυτές να επανέλθουν σε αυτό, οπότε αναμένεται αύξηση περί το 25-30%.

– η Κως είναι στα ίδια επίπεδα (+2%) με τον αντίστοιχο προγραμματισμό πέρυσι

– μεγάλη πτώση παρουσιάζουν μόνο η Λήμνος και Μυτιλήνη (-52% και -37% αντίστοιχα)

Η ζήτηση για διεθνή αεροπορικά ταξίδια προς την Ελλάδα, βοηθούσης και της διεθνούς γεωπολιτικής συγκυρίας, παραμένει πολύ ισχυρή, ενώ σημειώνεται και μεγάλη αύξηση ενδιαφέροντος από τις παραδοσιακές μας αγορές, ιδιαίτερα τις γερμανόφωνες.

Παράλληλα, τους τελευταίους μήνες ο οδικός τουρισμός έχει ανακάμψει σημαντικά και αναμένεται να έχει θετική μεταβολή αφίξεων στο σύνολο του 2016.

Αναλυτικά στοιχεία: TOURISMOS2017 

Share With:
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
No Comments

Αφήστε ένα σχόλιο