ΑρχικήΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑΕρώτηση, στη Βουλή, για τα προβλήματα στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας

Ερώτηση, στη Βουλή, για τα προβλήματα στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας

Ερώτηση για τα προβλήματα στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας κατέθεσε στους συναρμόδιους Υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, κ. Χρ. Σπίρτζη και Οικονομικών, κ. Ε. Τσακαλώτο, ο υπεύθυνος της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) για Ενέργεια, Περιβάλλον και Υποδομές, κ. Γιάννης Μανιάτης.

Το κείμενο της ερώτησης

Στο πλαίσιο της αποκρατικοποίησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων από το ΤΑΙΠΕΔ, της παράτασης της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και της αξιοποίησης του πρώην αερολιμένα στο Ελληνικό, εκκρεμούν μία σειρά από δράσεις κορυφαίας σημασίας για το αεροπορικό σύστημα, τον τουρισμό και την οικονομία της χώρας εν γένει.

– Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) οφείλει να μετασχηματιστεί, προκειμένου να εποπτεύσει τις συμβάσεις παραχώρησης αερολιμένων (14 περιφερειακά αεροδρόμια, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, Νέος Διεθνής Αερολιμένας στο Καστέλι Ηρακλείου).

– Εκκρεμεί η δημιουργία της Ανώνυμης Εταιρίας Διαχείρισης Περιφερειακών Αερολιμένων  (ΑΕΔΙΠΑ), η οποία θα αναλάβει τους υπόλοιπους αερολιμένες της χώρας, σύμφωνα με το άρθρο 66 του Ν.4146/2013.

– Εκκρεμεί ο καθορισμός του νέου Τέλους Εκσυγχρονισμού Ανάπτυξης Αερολιμένων (Σπατοσήμου), με αφορμή την συμπλήρωση των είκοσι ετών από τη σύναψη της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών κι εν όψει της παραχώρησης των 14 περιφερειακών αερολιμένων.

– Η κυβέρνηση θα πρέπει να ξεκινήσει τόσο το νέο διαγωνισμό για την ανάθεση των Υπηρεσιών Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος (ΥΓΟΣ) για την αεροπορική κάλυψη των νησιών και των μειονεκτικών περιοχών της Ελλάδας, όσο και να καθορίσει το ποσοστό από τα έσοδα του αεροπορικού συστήματος με το οποίο θα καλύπτονται οι ΥΓΟΣ και θα χρηματοδοτείται η ΑΕΔΙΠΑ.

– Εκκρεμεί η κάλυψη των θέσεων των υποδιοικητών της ΥΠΑ σε μία δύσκολη συγκυρία, καθώς την ώρα που τα περιφερειακά αεροδρόμια παραχωρούνται στον πλειοδότη του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ, δεν υπάρχει υποδιοικητής αρμόδιος για τα αεροδρόμια, ενώ με τη χώρα μας να βρίσκεται στο διεθνές επίκεντρο του προσφυγικού ζητήματος, απουσιάζει ο έτερος υποδιοικητής, αρμόδιος για την αεροναυτιλία που αποτελεί και το σύνδεσμο ΥΠΑ – Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.

– Βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικά συγχρηματοδοτούμενα δημόσια έργα σε υπό παραχώρηση αεροδρόμια, τα οποία εάν δεν παραδοθούν στις συμβατικές προβλέψεις, θα επιτρέψουν στον παραχωρησιούχο να εγείρει διεκδικήσεις για “γεγονότα ευθύνης δημοσίου” τις οποίες θα καταβάλει ο φορολογούμενος.

– Εκκρεμεί η πιστοποίηση σχεδόν όλων των αερολιμένων της χώρας, την ώρα που το ευρωπαϊκό πλαίσιο για την πιστοποίηση αλλάζει και γίνεται πιο αυστηρό.

– Εκκρεμεί η μεταφορά των εγκαταστάσεων της ΥΠΑ από τον πρώην κρατικό αερολιμένα του Ελληνικού εν όψει της αξιοποίησής του ακινήτου.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1.       Πότε θα ολοκληρωθεί ο μετασχηματισμός της ΥΠΑ; Σε τι μοντέλο έχει καταλήξει το Υπουργείο Υποδομών έπειτα από διαβούλευση με τους Θεσμούς και πότε θα κατατεθεί η σχετική πρόταση νόμου; Θα προσληφθεί και νέος τεχνικός εξωτερικός σύμβουλος, όπως επιδίωκαν οι Θεσμοί στο παρελθόν; Υπάρχει η πρόθεση για συνεργασία της ΥΠΑ με διεθνείς δημόσιους φορείς για την υποβοήθηση της Υπηρεσίας και τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος;

2.       Τι βήματα έχει κάνει η κυβέρνηση για την δημιουργία της ΑΕΔΙΠΑ; Ποια αεροδρόμια θα μεταβιβαστούν στην αρμοδιότητά της; Υπάρχει σχεδιασμός για την εξαίρεση αερολιμένων στην κατεύθυνση είτε της αυτοτελούς παραχώρησής τους σε ιδιώτες επενδυτές, είτε της μεταβίβασής τους στην τοπική αυτοδιοίκηση;

3.       Τι ενέργειες έχουν γίνει για τον καθορισμό του νέου ΤΕΑΑ; Πότε προβλέπεται να ενεργοποιηθεί; Να κατατεθεί στη Βουλή πίνακας με τα έσοδα από το ΤΕΑΑ ανά αεροδρόμιο και ανά έτος από το 2001 έως σήμερα.

4.       Πόσα χρήματα έχει λάβει ως μέρισμα από την εταιρία “Διεθνής Αερολιμήν Αθηνών” το ελληνικό δημόσιο από την έναρξη της παραχώρησης έως σήμερα; Να κατατεθεί αναλυτικός πίνακας ανά έτος.

5.       Να κατατεθεί αναλυτική κατάσταση με τα συνολικά έσοδα της ΥΠΑ ανά έτος και την κατοπινή κατανομή τους στις δραστηριότητες της Υπηρεσίας ή τυχόν άλλες κρατικές ανάγκες.

6.       Να κατατεθεί αναλυτική κατάσταση ανά έτος με τα εισπραττόμενα τέλη από το Eurocontrol που, βάσει του νόμου, διοχετεύονται στην ΥΠΑ για την εκτέλεση επενδύσεων στα συστήματα αεροναυτιλίας και την εξυπηρέτηση της τιτλοποίησης εσόδων της εταιρείας ειδικού σκοπού Aeolos SA, συμπεριλαμβανομένης της κατανομής των συγκεκριμένων εσόδων ανά δραστηριότητα, αντίστοιχα.

7.       Παρόλο που η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών έχει εκτελεστικές αρμοδιότητες από τον Μάρτιο του 2015 και παρά το γεγονός ότι ήταν γνωστό πως οι ΥΓΟΣ της “άγονης γραμμής” θα έληγαν στις 31 Μαρτίου 2016, για ποιο λόγο ο προηγούμενος διαγωνισμός αφέθηκε να εκπνεύσει, ενώ ακόμη καθυστερεί ο νέος διαγωνισμός για την κάλυψη των δρομολογίων για την επόμενη περίοδο; Για ποιον λόγο η ανάληψη (έπειτα από απευθείας διαπραγμάτευση) της επέκτασης της σύμβασης έως τον Σεπτέμβριο του 2016 δεν κατέστη εφικτή και η ΥΠΑ προχώρησε σε δίμηνη παράταση της υφιστάμενης σύμβασης με τις αεροπορικές εταιρίες; Ποιο θα είναι το νέο μοντέλο για τις αεροπορικές ΥΓΟΣ, τι ετήσιο προϋπολογισμό θα έχει και πότε θα κατατεθεί προς έγκριση στην ΕΕ;

8.       Πότε θα καλυφθούν οι θέσεις των υποδιοικητών της ΥΠΑ; Για ποιο λόγο οι επιλεγέντες από την κυβέρνηση παραιτήθηκαν; Υπήρξε κάποιο νομικό κώλυμα;

9.       Ποια είναι η πορεία των εν εξελίξει δημοσίων έργων στα αεροδρόμια της Θεσσαλονίκης και των Χανίων; Θα προλάβει το Υπουργείο Υποδομών τις συμβατικές, δεσμευτικές ημερομηνίες παράδοσης που προβλέπονται στη σύμβαση παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων; Να κατατεθεί απολογιστικός πίνακας με την πορεία των έργων και τις εναπομείνασες εργασίες.

10.   Ποιο είναι το πλάνο για την πιστοποίηση των αεροδρομίων; Πότε θα προχωρήσει και, εάν δεν καταστεί εφικτή, τι συνέπειες μπορεί να έχει στην παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων;

11.    Έχει δοθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση η έγκριση των κρατικών ενισχύσεων για τα εν εξελίξει δημόσια έργα στα υπό παραχώρηση αεροδρόμια; Έχει τεθεί από την ΕΕ ζήτημα κρατικών ενισχύσεων για την χρηματοδότηση των ΥΓΟΣ μέσω του ΤΕΑΑ; Πώς θα επηρεάσουν οι νέοι κανονισμοί της Eurostat το υπό δημοπράτηση έργο του Νέου Διεθνούς Αερολιμένα στο Καστέλι, έπειτα από την συμπερίληψη των έργων που εκτελούνται με σύμβαση παραχώρησης στο δημόσιο χρέος;

12.   Τι ενέργειες έχουν γίνει για την μεταφορά των εγκαταστάσεων της ΥΠΑ από το Ελληνικό; Έχει βρεθεί νέα τοποθεσία; Υπάρχουν πόροι και προϋπολογισμός για την μετεγκατάσταση; Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα;

Share With:
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
Tags
No Comments

Αφήστε ένα σχόλιο