ΑρχικήΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑΥπό το “μικροσκόπιο” της ΕΕ κρατικό δάνειο 400 εκατ. ευρώ στην Alitalia

Υπό το “μικροσκόπιο” της ΕΕ κρατικό δάνειο 400 εκατ. ευρώ στην Alitalia

Σε διεξοδική έρευνα προχωρά η Κομισιόν με στόχο την αξιολόγηση δανείου, ύψους 400 εκατ. ευρώ, που χορηγήθηκε από το ιταλικό κράτος στην Alitalia.

Στόχος είναι να διερευνηθεί εάν συνιστά κρατική ενίσχυση και κατά πόσο συμμορφώνεται με τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων σε επιχειρήσεις με οικονομικές δυσκολίες, σημειώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Υπενθυμίζεται ότι, στα τέλη του 2019, οι ιταλικές αρχές ανακοίνωσαν ότι θα χορηγήσουν νέο δάνειο 400 εκατ. ευρώ στον κρατικό αερομεταφορέα της χώρας, με στόχο τη διευκόλυνση του εκσυγχρονισμού της εταιρείας, σε μια προσπάθεια πώλησης των περιουσιακών στοιχείων της.

Για το λόγο αυτό, τον Δεκέμβριο του 2019 εκδόθηκε σχετικό νομοθετικό διάταγμα, που ενέκρινε τη χορήγηση δανείου, και τον Ιανουάριο του 2020, το διάταγμα μετατράπηκε σε νόμο από το Κοινοβούλιο της Ιταλίας.

Επίσης, το σχετικό διάταγμα επιτρέπει τη διάθεση των περιουσιακών στοιχείων της Alitalia, η οποία θα πρέπει να πραγματοποιηθεί έως τις 31 Μαΐου 2020.

Να σημειωθεί ότι, η Alitalia αποτελεί ιταλική αεροπορική εταιρεία που ανήκει στην κοινοπραξία Compagnia Aerea Italiana – CAI (κατά 51%) και την Etihad Airways (κατά 49%).

Η αεροπορική αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες επί σειρά ετών. Τον Μάιο του 2017, μετά την απόρριψη από το προσωπικό της εταιρείας σχετικού προγράμματος περιστολής δαπανών και την απόφαση των μετόχων να μην παράσχουν πρόσθετη χρηματοδότηση, η Alitalia οδηγήθηκε σε καθεστώς πτώχευσης.

Αποτέλεσμα ήταν το ιταλικό δημόσιο να αποφασίσει την πώληση περιουσιακών στοιχείων της Alitalia.

Επίσης, τον Απρίλιο του 2018, η Κομισιόν ξεκίνησε έρευνα για να εκτιμήσει, εάν ένα κρατικό δάνειο-γέφυρα 900 εκατ. ευρώ που χορηγήθηκε η στην Alitalia, το 2017, συνιστά επίσης κρατική ενίσχυση και εάν ναι, κατά πόσο είναι σύμφωνο με τους κανόνες της ΕΕ.

Share With:
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
Tags
No Comments

Αφήστε ένα σχόλιο