ΑρχικήΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΙΣτα 15 δις. δολ. το «χαράτσι» για το σκάνδαλο ρύπων της Volkswagen στις ΗΠΑ

Στα 15 δις. δολ. το «χαράτσι» για το σκάνδαλο ρύπων της Volkswagen στις ΗΠΑ

H γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen αποδέχθηκε να καταβάλει περίπου 15 δισεκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ, με την ελπίδα να επιλύσει τις δικαστικές διαφορές που συνδέονται με το σκάνδαλο Dieselgate, όπως μετέδωσε το ΑΜΠΕ.

Το κείμενο της συμβιβαστικής συμφωνίας, που δόθηκε στη δημοσιότητα, έπειτα από επώδυνες διαπραγματεύσεις οι οποίες διήρκησαν μήνες με τις αμερικανικές αρχές, πρέπει να εγκριθεί από την αμερικανική Δικαιοσύνη, όμως δίνει μια πρώτη ιδέα του ύψους του λογαριασμού που πρέπει να καταβάλει ο γερμανικός κολοσσός.

«Αυτός ο μερικός συμβιβασμός σηματοδοτεί ένα πρώτο σημαντικό βήμα που θα υποχρεώσει την Volkswagen να λογοδοτήσει για την παραβίαση των νομικών της υποχρεώσεων και της εμπιστοσύνης του κοινού», δήλωσε η Σάλι Γέιτς, μία υψηλόβαθμη αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία έκανε λόγο για μία από τις «πλέον κατάφωρες», παραβιάσεις των περιβαλλοντικών κανονισμών στις ΗΠΑ.

Σχετικά με τους όρους αυτού του σχεδίου, οι ιδιοκτήτες των περίπου 480.000 οχημάτων στις ΗΠΑ, τα οποία έφεραν κινητήρες δύο λίτρων με παράνομο λογισμικό, που παραποιεί τα αποτελέσματα των μετρήσεων για τις εκπομπές ρύπων, θα έχουν την δυνατότητα εξαγοράς των οχημάτων τους ή να τα επισκευάσουν με έξοδο της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Και στα δύο σενάρια, καθένας εξ αυτών θα μπορεί επιπλέον να λάβει αποζημιώσεις σε ρευστό, το ύψος των οποίων θα μπορούσε να ανέλθει σε 10.000 δολάρια. 

Η αξία των οχημάτων που θα ληφθεί υπόψη στο πλαίσιο της διαδικασίας εξαγοράς θα είναι εκείνη που ίσχυε τον περασμένο Σεπτέμβριο, προτού ξεσπάσει στις ΗΠΑ το σκάνδαλο μετά τις αποκαλύψεις μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης. Ο λογαριασμός αναφορικά με τις αποζημιώσεις θα ανέλθει σε συνολικά 10,033 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σε αυτό το ποσό θα προστεθούν, 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία η Volkswagen πρέπει να καταβάλει για να «ανταποκριθεί πλήρως» στις συνέπειες των εκπομπών ρύπων των οχημάτων της στις ΗΠΑ.

Share With:
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
No Comments

Αφήστε ένα σχόλιο