ΑρχικήLOGISTICSΤο χρονοδιάγραμμα για τη Μαρινόπουλος και η κορύφωση των διαπραγματεύσεων

Το χρονοδιάγραμμα για τη Μαρινόπουλος και η κορύφωση των διαπραγματεύσεων

Θέμα ημερών είναι πλέον να φανεί αν τελικά η Σκλαβενίτης θα αναλάβει τον ρόλο του “λευκού ιππότη” για τη διάσωση της Μαρινόπουλος.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, αν προχωρήσει το σενάριο που θέλει τη Σκλαβενίτης να συναινεί στη διάσωση της Μαρινόπουλος, έως το τέλος του μήνα θα πρέπει να υπογραφεί το MoU μεταξύ των εμπλεκομένων μερών, σύμφωνα με το capital.gr.

Το επόμενο milestone είναι στις 20 Αυγούστου, όπου αναμένεται να ολοκληρωθεί το due diligence, ενώ έως τις 30 Αυγούστου αναμένεται η τελική συμφωνία Τραπεζών, Σκλαβενίτη, Μαρινόπουλου, επίσης να έχει συνταχθεί το συμφωνητικό με βάση το 106Β, να έχει περάσει το θέμα από τα διοικητικά συμβούλια των εμπλεκομένων μερών και από τις γενικές τους συνελεύσεις.

Η επόμενη κρίσιμη ημερομηνία είναι η 1η Σεπτεμβρίου, οπότε θα “βγει” το συμφωνητικό στους προμηθευτές με στόχο εντός του πρώτου δεκαημέρου του Σεπτεμβρίου να υπάρχει feedback από τους προμηθευτές επί του σχεδίου.

Με βάση αυτό το feedback, και αν έχει συμπληρωθεί το απαιτούμενο ποσοστό που ορίζει ο νόμος, ήτοι να συναινεί εγγράφως το 60% των πιστωτών της Μαρινόπουλος επί του σχεδίου διάσωσης, και πριν την εκδίκαση της κύριας αίτησης υπαγωγής που έχει ορισθεί για τις 21 Σεπτεμβρίου, θα κατατεθεί η αίτηση για υπαγωγή της Μαρινόπουλος στο άρθρο 106Β του πτωχευτικού κώδικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι τρεις άλλες συγγενείς με την Μαρινόπουλος εταιρείες που και αυτές έχουν καταθέσει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 φέρεται να έχουν εξασφαλίσει τη συναίνεση του 60% των πιστωτών τους σε σχέδιο διάσωσης και αυτό γιατί ο βασικός πιστωτής τους είναι η Μαρινόπουλος Γενική Εμπορίου.

Το σχέδιο που προετοιμάζεται για τη Μαρινόπουλος, βασίζεται στην παραδοχή ότι τα εμπλεκόμενα μέρη έχουν βρει κοινό τόπο και οι τράπεζες έχουν εγκρίνει την απαιτούμενη χρηματοδότηση για να τρέξει το συγκεκριμένο deal διάσωσης.

Επίσης με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά, τα οποία ωστόσο δεν έχουν επιβεβαιωθεί επισήμως, η συμφωνία θα προβλέπει και “κούρεμα” οφειλών της Μαρινόπουλος προς τους πιστωτές της, το ύψος του οποίου παραμένει ακόμη αδιευκρίνιστο.

Ο κρίσιμος παράγοντας

Ωστόσο αυτό το σενάριο δεν λαμβάνει υπόψιν του έναν κρίσιμο παράγοντα. Ο παράγοντας αυτός είναι η ίδια η αγορά. Σε αυτή την περίπτωση δεν αναφερόμαστε αποκλειστικά και μόνο στους πιστωτές – προμηθευτές της αλυσίδας, αλλά στο υπόλοιπο κομμάτι αυτής, ήτοι στους υπόλοιπους παίκτες του λιανεμπορίου.

Και αυτό γιατί το πως θα αντιδράσουν σε ένα ενδεχόμενο κούρεμα των οφειλών της Μαρινόπουλος προς τους πιστωτές της, θα καθορίσει εν πολλοίς την επόμενη ημέρα στην αγορά και τις σχέσεις προμηθευτών, αλυσίδων και τραπεζών.

“Κούρεμα” οφειλών το οποίο ας σημειωθεί ότι δεν ακολουθήθηκε προ μηνών σε ένα αντίστοιχο deal διάσωσης. Αναφερόμαστε στην εξαγορά της Βερόπουλος από την αλυσίδα METRO.

Share With:
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
No Comments

Αφήστε ένα σχόλιο