ΑρχικήMMMΤο Λουξεμβούργο η πρώτη χώρα στον κόσμο με δωρεάν δημόσιες συγκοινωνίες προς όλους

Το Λουξεμβούργο η πρώτη χώρα στον κόσμο με δωρεάν δημόσιες συγκοινωνίες προς όλους

Το Λουξεμβούργο κατέστη η πρώτη χώρα στον κόσμο, όπου οι δημόσιες συγκοινωνίες προσφέρονται δωρεάν προς όλους αρχής γενομένης από την 1η Μαρτίου του 2020.

Στόχος του Μεγάλου Δουκάτου είναι να ενισχύσει τη χρήση του τραμ, των τρένων και των λεωφορείων και να απαλλαγεί οριστικά από τα κυκλοφοριακά μπλακ-άουτ που προκαλεί η ασύστολη χρήση οχημάτων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών της χώρας, Francois Bausch, πρόκειται για μια «μεγάλη μέρα» για το Μεγάλο Δουκάτο, καθώς έγινε η πρώτη χώρα παγκοσμίως που κατάργησε την καταβολή κομίστρου για τη χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Η απόφαση αυτή ελήφθη σε μια προσπάθεια να «παρακινηθούν» οι κάτοικοι της χώρας, καθώς και οι συνολικά 214.000 ημερήσιοι αλλοδαποί επισκέπτες, να χρησιμοποιήσουν τα ΜΜΜ.

Να σημειωθεί ότι, ήδη, οι διαδρομές με λεωφορεία, τρένα και τραμ προσφέρονταν δωρεάν τα Σάββατα.

Επίσης, οι προπληρωμένες πωλήσεις εισιτηρίων αξίας 2 ευρώ ανήλθαν σε 41 εκατ. ευρώ ή μόλις το 8% του ετήσιου προϋπολογισμού μεταφορών του Λουξεμβούργου συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Ενώ, οι δημόσιες συγκοινωνίες θα χρηματοδοτηθούν -σε μεγάλο βαθμό- μέσω φόρων που θα επιβληθούν μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, σύμφωνα με τον Bausch, προσθέτοντας ότι «το μέτρο ισχύει για τους κατοίκους, τους διασυνοριακούς μετακινούμενους και τους τουρίστες».

Κολλημένοι στην κίνηση

Σύμφωνα με έρευνα, του 2018, από την TNS Ilres, τα αυτοκίνητα στο Λουξεμβούργο χρησιμοποιούνταν κατά 47% για επαγγελματικά ταξίδια και κατά 71% για αναψυχή.

Μέχρι το 2030, ο στόλος δημόσιων μεταφορών αναμένεται να στραφεί σε εναλλακτικής μορφής τεχνολογία, με σημείο αναφοράς την ηλεκτροκίνηση.

Share With:
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
No Comments

Αφήστε ένα σχόλιο