«Ομορφαίνει» ο «πολύπαθος» Ηλεκτρικός (Κηφισιά – Πειραιάς, γραμμή 1 του Μετρό).
Μπήκαμε στο εσωτερικό του πρώτου ανακατασκευασμένου συρμού, ο οποίος θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία το καλοκαίρι (Ιούλιος).
Στο σύνολό τους, θα παραδοθούν 14 συρμοί έως τα μέσα του 2027.
Στόχος είναι η μείωση των χρονοαποστάσεων από τα 8 – 9 λεπτά σήμερα, στα 5 λεπτά, κάτι το οποίο, όπως υποστηρίζουν το υπουργείο Μεταφορών και η ΣΤΑΣΥ, θα επιτευχθεί από τα τέλη του 2026.
Ο πρώτος ανακατασκευασμένος συρμός του Ηλεκτρικού (Κηφισιά – Πειραιάς, γραμμή 1 του Μετρό) είναι γεγονός…#ηλεκτρικός #γραμμή1μετρό #ΗΣΑΠ #ΣΤΑΣΥ pic.twitter.com/hIuNIwu2cU
— metaforespress (@metaforespress) May 12, 2026
Ο πρώτος συρμός που παρουσιάστηκε σήμερα ανακατασκευάστηκε από την ισπανική CAF (Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles SA) στο αμαξοστάσιο της ελληνικής NK Trailers στον Βόλο.
Η ανάδοχος εταιρεία, η CAF πρόκειται να παραδώσει συνολικά 14 συρμούς της 8ης παραλαβής, που μπήκαν στην κυκλοφορία μεταξύ 1983-1985, πλήρως αναβαθμισμένους και ικανούς για παραγωγική λειτουργία για τα επόμενα 25 χρόνια από την ολοκλήρωση της σύμβασης.
Ενδεικτικά, το αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει:
- την αντικατάσταση των παλαιών και ενεργοβόρων DC κινητήρων έλξης με σύγχρονους κινητήρες AC και του συστήματος έλξης,
- την αντικατάσταση της περιστρεφόμενης γεννήτριας με σύγχρονη γεννήτρια στατικού τύπου,
- την αντικατάσταση των αεροσυμπιεστών και του πνευματικού συστήματος, περιλαμβανομένου του συστήματος ελέγχου των θυρών επιβατών,
- την αναβάθμιση του συστήματος κλιματισμού,
- διευκολύνσεις των επιβατών ΑμεΑ (προσβάσιμοι συρμοί, τοποθέτηση ζωνών ασφαλείας για τα αμαξίδια),
- ενίσχυση της ενημέρωσης και του αισθήματος ασφάλειας των επιβατών (εγκατάσταση κλειστού κυκλώματος καμερών και οθονών πληροφόρησης κοινού),
- τοποθέτηση νέου δαπέδου και πλευρικών τοιχωμάτων και αισθητική αναβάθμιση του εσωτερικού χώρου των επιβατών (αντικατάσταση παραθύρων, καθισμάτων, εγκατάσταση φωτισμού LED κα).





















































