ΑρχικήΝΑΥΤΙΛΙΑΗχηρή η απουσία της Cosco από το Θριάσιο. Κίνηση διπλωματική ή αυτοεγκλωβισμού;

Ηχηρή η απουσία της Cosco από το Θριάσιο. Κίνηση διπλωματική ή αυτοεγκλωβισμού;

Τελικά, οι Κινέζοι της Cosco δεν κατέθεσαν δεσμευτική προσφορά για την κατασκευή και εκμετάλλευση του εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο, παρά τα όσα είχαν λεχθεί στην πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο. Ως κυρίαρχη αιτία φαντάζει η «τμηματική», κατά τους Κινέζους, προκήρυξη του διαγωνισμού.

Η ΓΑΙΑΟΣΕ προκήρυξε διεθνή διαγωνισμό για την παραχώρηση, για 60 έτη, του εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο, έκτασης 590 στρεμμάτων.

Από τον εν λόγω διαγωνισμό εξαιρέθηκε το σιδηροδρομικό terminal και λοιπά κτίρια/ εκτάσεις, 1.450 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας ΟΣΕ. Πρόκειται για τη «λειτουργική φάση» του Θριασίου, η οποία συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ.

Ωστόσο, οι Κινέζοι είχαν διαμηνύσει το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Μεταφορών ότι θέλουν «πακέτο» το Θριάσιο, προκειμένου να το μετατρέψουν σε ένα σύγχρονο εμπορευματικό κέντρο και κέντρο μεταποίησης, «ελέγχοντας» σχεδόν όλες τις κρίσιμες παραμέτρους (λιμάνι, διαλογή, αποθήκευση, μεταποίηση).

Τελικά, δεν έγινε αυτό. Η ΓΑΙΑΟΣΕ δεν άλλαξε τις προδιαγραφές του διεθνούς διαγωνισμού, με αποτέλεσμα να μην καταθέσουν προσφορά.

Σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς των εμπορευματικών μεταφορών:

-Η Cosco ίσως να «υπερεκτίμησε» τη δυνατότητα παρέμβασης σε ένα διεθνή διαγωνισμό.Οι όροι ήταν γνωστοί από την αρχή και δύσκολα θα άλλαζαν σε τέτοιο βαθμό.

Η Cosco θα μπορούσε άνετα να «χτυπήσει» το Θριάσιο και μετά το σιδηροδρομικό terminal, αφού η ΓΑΙΑΟΣΕ είχε διαμηνύσει ότι θα επακολουθούσε διεθνής διαγωνισμός και γι΄ αυτό.

-Η Cosco δεν κατέβηκε, γιατί ίσως θεωρούσε ότι δεν θα κατέβαινε κανείς άλλος. Ίσως, η κατάθεση προσφοράς από την Τράπεζα Πειραιώς και την Goldair να αποτέλεσε έκπληξη.

-Δεν είναι και λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι, με τη μη κατάθεση προσφοράς για το Θριάσιο, οι Κινέζοι έχουν “υποβαθμίσει” τα σχέδιά τους για τις συνδυασμένες μεταφορές με το σιδηρόδρομο.

-Σε πρώτη ανάγνωση, η Cosco δεν έχει άμεση ανάγκη το Θριάσιο. Σε δεύτερη και εφόσον αναπτύσσεται διαρκώς και «εξαπλώνεται» ο Πειραιάς, η επέκταση στο Θριάσιο θεωρείται νομοτελειακή.

Το μέγα ερώτημα είναι το ακόλουθο: Εάν γίνει αποδεκτή η πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς και της Goldair για το Θριάσιο Ε/Κ, θα καταφέρουν να συνυπάρξουν σε αυτό οι Ιταλοί της FS, οι Κινέζοι της Cosco και το ελληνικό cluster της Goldair;

Όπως και να έχει, οι μεταξύ τους συνέργιες, σε κάποιο βαθμό, θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες.

Share With:
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
No Comments

Αφήστε ένα σχόλιο