ΑρχικήΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑΣτα 4 δισ. ευρώ η αξία του εγχώριου ηλεκτρονικού εμπορίου το 2019. Θετικά οφέλη για τις εταιρείες ταχυμεταφορών

Στα 4 δισ. ευρώ η αξία του εγχώριου ηλεκτρονικού εμπορίου το 2019. Θετικά οφέλη για τις εταιρείες ταχυμεταφορών

Στα 4 δισ. ευρώ, έναντι 3,7 δισ. ευρώ πέρυσι αναμένεται να διαμορφωθεί εφέτος η αξία του ηλεκτρονικού εμπορίου, από το οποίο εξαρτάται, σε σημαντικό βαθμό, ο βαθμός εξέλιξης της εγχώριας αγοράς ταχυμεταφορών.

Από την άλλη πλευρά, στελέχη του λιανεμπορίου κάνουν λόγο για υψηλά μεταφορικά κόστη, σημειώνοντας ότι οι εταιρείες ταχυμεταφορών οφείλουν να έχουν πιο ανταγωνιστικά τιμολόγια.

Όπως ανέφερε η πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Εμπορίου (GRECA) Δρ. Κατερίνα Φραϊδάκη, η εβδομάδα ηλεκτρονικού εμπορίου, η οποία διοργανώνεται για έκτη συνεχή χρονιά, ξεκίνησε με ρεκόρ συμμετοχών από τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα.

Συγκεκριμένα, συμμετέχουν 334 e-shops με ελκυστικές προσφορές για τους καταναλωτές, ενώ για πρώτη φορά συμμετέχουν και οι τράπεζες.

Η κ. Φραϊδάκη εκτίμησε ότι το 2019 ο τζίρος των ηλεκτρονικών πωλήσεων στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί στα 4 δισ. ευρώ, έναντι 3,7 δισ. ευρώ πέρυσι.

Όπως είπε, περισσότερες από 7.000 επιχειρήσεις έχουν ψηφιακά κανάλια πώλησης, ενώ ο αριθμός των χρηστών εκτιμάται στα 3,8 εκατομμύρια.

Επίσης, ποσοστό 85% κάνει πάνω από το 80% των online αγορών από ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα, ενώ το 54% των online πληρωμών γίνεται με αντικαταβολή.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου, Μάκης Σαββίδης, κάλεσε τους καταναλωτές να συμμετάσχουν στην Εβδομάδα Ηλεκτρονικού Εμπορίου, να γνωρίσουν το ηλεκτρονικό εμπόριο, να το εμπιστευθούν και να κάνουν τις αγορές τους αυτή την περίοδο εκμεταλλευόμενοι τις πολύ καλές προσφορές των ηλεκτρονικών καταστημάτων.

Στην τεράστια δυναμική που παρουσιάζει το ηλεκτρονικό εμπόριο αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Δημήτρης Αυλωνίτης, λέγοντας ότι «το ηλεκτρονικό εμπόριο τρέχει πολύ γρήγορα και αυτό μας ικανοποιεί και μας δημιουργεί ευθύνες για να βοηθήσουμε και να ενισχύσουμε αυτή τη δυναμική».

Βασικός στόχος, όπως ανέφερε ο κ. Αυλωνίτης, είναι να καταγραφεί με αξιόπιστο τρόπο ο κλάδος του ηλεκτρονικού εμπορίου, γεγονός που θα βοηθήσει στην εκπόνηση μιας συνολικής στρατηγικής για τον συγκεκριμένο τομέα και η εξεύρεση λύσεων σε θέματα που αφορούν την αξιοπιστία.

Επίσης, αναφέρθηκε και στο θέμα του μεταφορικού κόστους, που επιβαρύνει καταναλωτές και επιχειρήσεις, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Είμαστε στη διαδικασία ολοκλήρωσης ενός οδηγού έργου ΕΣΠΑ για τις λεγόμενες αλυσίδες αξίας cluster. Το εμπόριο και τα logistics θα είναι μέρος αυτού.

Σύντομα θα το θέσουμε υπόψη των ενδιαφερομένων φορέων ώστε να αποτελέσει τη βάση για περαιτέρω ενέργειες προς την κατεύθυνση της μείωσης του μεταφορικού κόστους».

Οι ενέργειες και οι δράσεις της Εβδομάδας Ηλεκτρονικού Εμπορίου θα βασιστούν σε:

-Αποκλειστικές προσφορές των ηλεκτρονικών καταστημάτων

-Εκπαιδεύσεις σχετικά με τους τομείς i) Ασφάλεια συναλλαγών και Online πληρωμές , ii)Προσωπικά δεδομένα και GDPR iii) Δικαιώματα καταναλωτή

-Ενημέρωση σχετικά με τα προνόμια του Σήματος Αξιοπιστίας του GRECA (Trustmark).

Οι καταναλωτές μπορούν να επισκέπτονται το link https://ecommerce-week-2019.greekecommerce.gr για να ενημερώνονται για τα ηλεκτρονικά καταστήματα που συμμετέχουν στην εν λόγω ενέργεια, καθώς και για τις αντίστοιχες προσφορές τους.

Σημειώνεται ότι ο Συνήγορος του Καταναλωτή, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υπενθυμίζει στους καταναλωτές ότι «σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, καταναλωτές που επιθυμούν να ακυρώσουν τις ηλεκτρονικές τους αγορές εντός της ΕΕ πρέπει να αποστείλουν στους προμηθευτές γραπτή ειδοποίηση υπαναχώρησης εντός 14 ημερολογιακών ημερών από τη σύναψη της σύμβασης ή την παραλαβή των αγαθών, χωρίς καμία αιτιολογία».

Share With:
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
No Comments

Αφήστε ένα σχόλιο