ΑρχικήΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΙΤα drones χρήσιμο εργαλείο στα έργα υποδομών: Μειώνουν κόστη και ατυχήματα

Τα drones χρήσιμο εργαλείο στα έργα υποδομών: Μειώνουν κόστη και ατυχήματα

Διευρύνεται η χρήση drone στον κλάδο των υποδομών, καθώς θεωρείται ο κλάδος με τη μεγαλύτερη δυνητική αγορά εμπορικών εφαρμογών της συγκεκριμένης τεχνολογίας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της PwC, η αξία της παγκόσμιας αγοράς drone για υποδομές ανέρχεται σε 45,2 δισ. δολάρια, ενώ η συνολική αξιοποιήσιμη αγορά για drones ξεπερνά τα 127 δισ. δολάρια.

Στη νέα έρευνα της PwC με τίτλο «Clarity from above: transport infrastructure», επισημαίνεται πως στον κλάδο των υποδομών οι φορείς εκμετάλλευσης των οδικών και σιδηροδρομικών δικτύων έχουν ήδη αρχίσει να απολαμβάνουν συγκριτικό πλεονέκτημα, χάρη στην έγκαιρη και αποτελεσματική υλοποίηση των εφαρμογών drones.

Οι τεχνολογίες drone χρησιμοποιούνται σε όλα σχεδόν τα στάδια ζωής του τομέα υποδομών, ξεκινώντας από την παρακολούθηση της κατασκευής και της επένδυσης και συνεχίζοντας ως τη συντήρηση και την απογραφή των πάγιων στοιχείων.

Στη διάρκεια της κατασκευής, τα δεδομένα που συλλέγονται μέσω των drones διευκολύνουν την άμεση ανταπόκριση σε περίπτωση αποκλίσεων από το σχέδιο και, σε ακραίες περιπτώσεις, μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη δικαστική επίλυση διαφορών μεταξύ του κατασκευαστή και του κυρίου του έργου.

Για παράδειγμα, σε ένα κατασκευαστικό έργο που επέβλεπε η Drone Powered Solutions, ο επενδυτής εξοικονόμησε περίπου 2,94 εκατ. δολάρια έναντι δικαστικών αξιώσεων, χάρη στα ακλόνητα αποδεικτικά στοιχεία που διέθετε.

Στις δυνητικές εφαρμογές περιλαμβάνεται ο εντοπισμός και η πρόληψη της καταπάτησης μέχρι την τοποθέτηση προστατευτικών αναχωμάτων για ενίσχυση της ασφάλειας στο εργοτάξιο.

Η ομάδα PwC Drone Powered Solutions υπολόγισε ότι ο αριθμός των σοβαρών ατυχημάτων σε ένα μέσο εργοτάξιο που παρακολουθείται από drones έχει μειωθεί έως και 91%.

Ωστόσο, ο ρυθμός υιοθέτησης των λύσεων drones στους τομείς οδικών και σιδηροδρομικών δικτύων θα εξαρτηθεί από τρεις βασικούς παράγοντες: την οικονομική και νομική υποστήριξη, την ενίσχυση της επεξεργασίας και προσβασιμότητας δεδομένων και τη ραγδαία τεχνολογική πρόοδο.

Θα πρέπει να αντιμετωπιστούν διάφοροι κίνδυνοι, όπως ο κίνδυνος αερομεταφορών και η προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Οι αυξανόμενες εφαρμογές της τεχνολογίας drone στα έργα υποδομών μεταφορών συμπίπτουν με σημαντικές επενδύσεις στον κλάδο και την ευρύτερη εντατικοποίηση του ανταγωνισμού.

Share With:
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
No Comments

Αφήστε ένα σχόλιο