Την ταχεία επέκταση των ευρωπαϊκών δασμών και στα plug-in υβριδικά οχήματα κινεζικής κατασκευής ζητά ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Volkswagen, Όλιβερ Μπλουμ, καθώς οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες ενισχύουν με γρήγορους ρυθμούς την παρουσία τους στην ευρωπαϊκή αγορά.
Ο επικεφαλής του γερμανικού ομίλου κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να κινηθεί χωρίς καθυστέρηση, υποστηρίζοντας ότι οι υφιστάμενοι εμπορικοί κανόνες δημιουργούν άνισους όρους ανταγωνισμού.
Οι πρόσθετοι ευρωπαϊκοί δασμοί που τέθηκαν σε εφαρμογή για τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα κινεζικής προέλευσης δεν καλύπτουν σήμερα τα plug-in υβριδικά μοντέλα.
Η εξαίρεση αυτή έχει επιτρέψει στις κινεζικές εταιρείες να στρέψουν μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών τους προς την κατηγορία των plug-in υβριδικών.
Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλούνται διεθνή μέσα ενημέρωσης, οι κινεζικές μάρκες απέσπασαν περίπου το 28% της ευρωπαϊκής αγοράς plug-in υβριδικών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2026, ενώ τον Ιούνιο το μερίδιό τους κινήθηκε ακόμη υψηλότερα.
Η εξέλιξη ασκεί πρόσθετη πίεση στους ευρωπαϊκούς κατασκευαστές, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με υψηλότερο κόστος παραγωγής, αυστηρότερες περιβαλλοντικές απαιτήσεις και εντεινόμενο ανταγωνισμό από κινεζικούς ομίλους, όπως οι BYD, Geely, SAIC και Chery.
Η Volkswagen, παράλληλα, αντιμετωπίζει πτώση των πωλήσεών της στην κινεζική αγορά και έχει αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις της για τις πωλήσεις και τα έσοδα του 2026.
Ο Όλιβερ Μπλουμ επισήμανε ότι «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», ζητώντας από τις Βρυξέλλες να εξετάσουν άμεσα την επιβολή υψηλότερων εισαγωγικών επιβαρύνσεων και στα κινεζικά plug-in υβριδικά.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει ήδη τρόπους αντιμετώπισης πιθανών στρεβλώσεων που συνδέονται με τις κρατικές ενισχύσεις προς την κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία, χωρίς ωστόσο να έχει ακόμη οριστικοποιηθεί η μορφή ή το ύψος ενδεχόμενων νέων μέτρων.


















































