ΑρχικήΥΠΟΓΕΙΟΣΓκρίνιες, πολλές γκρίνιες για τις προαγωγές σε ΕΡΓΟΣΕ, ΣΤΑΣΥ και ΕΛΤΑ

Γκρίνιες, πολλές γκρίνιες για τις προαγωγές σε ΕΡΓΟΣΕ, ΣΤΑΣΥ και ΕΛΤΑ

Τι συμβαίνει στις ΔΕΚΟ Μεταφορών; Μέσα σε λίγες ημέρες, οι εργαζόμενοι στο σιδηρόδρομο (ΠΟΣ), στο μετρό (ΣΕΛΜΑ) και στα ΕΛΤΑ (ΠΟΣΤ) κατήγγειλαν φαινόμενα μη αξιοκρατικών προαγωγών και κρίσεων προσωπικού.

Η ανακοίνωση της ΠΟΣ για την ΕΡΓΟΣΕ εξεδόθη στις αρχές Απριλίου και ακολούθησαν του ΣΕΛΜΑ για την ΣΤΑΣΥ και της ΠΟΣΤ για τα ΕΛΤΑ τις τελευταίες τρεις ημέρες.

Η ανακοίνωση της ΠΟΣΤ

Αντί να ασχοληθεί η διοίκηση με τα σοβαρά προβλήματα του Ταχυδρομείου, αναλώνει τη δυναμική της σε θέματα που αποδιοργανώνουν τον οργανισμό και απογοητεύουν τους εργαζόμενους.

Με αποφάσεις έξω από κάθε λογική και θεσμική διαδικασία, τις ημέρες του Πάσχα και σε συνεδριάσεις παρασυναγωγής, η διοίκηση αποφάσισε παρεμβάσεις στη λειτουργία των ΕΛΤΑ και σε θέματα προσωπικού, που από την ανακοίνωση τους και μόνο, επέφεραν αρνητικά αποτελέσματα.

Έτσι λοιπόν τη Μ. Πέμπτη και τη Μ. Παρασκευή, την ώρα που μας καλούσαν σε προσχηματικό διάλογο, παραβίαζαν κάθε κανόνα θεσμικού πλαισίου και με τις αποφάσεις τους, άφησαν έκθετο το δίκτυο του ΕΛΤΑ και ιδιαίτερα σε ευαίσθητες περιοχές, όπως είναι τα νησιά και το λεκανοπέδιο της Αττικής, που αποδεδειγμένα έχουν τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, ενώ παράλληλα άρχισαν να μοιράζουν διευθυντικές καρέκλες στους ημετέρους.

Η ανακοίνωση του ΣΕΛΜΑ

Δυστυχώς, για πολλοστή φορά γινόμαστε αποδέκτες πρακτικών, από την μεριά της πολιτικής ηγεσίας, καθώς και της διοίκησης της εταιρίας, που ουδεμία σχέση έχουν με τις έννοιες της αξιοκρατίας και της δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, το τελευταίο χρονικό διάστημα εξελίσσεται μια προσπάθεια δημιουργίας σύστασης υπηρεσίας, με αρμοδιότητες που εκτελούνται ήδη από υφιστάμενο προσωπικό της ΣΤΑ.ΣΥ και το χειρότερο εξ αυτών με προκήρυξη της εν λόγω θέσης, με τυπικές προϋποθέσεις κάλυψης που θεωρούνται τουλάχιστον φωτογραφικές και προκλητικές.

Καλούμε την πολιτική ηγεσία, καθώς και τη διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ να σταματήσει να παίζει με την νοημοσύνη μας και να μην επαναφέρει ως θέμα στο ΔΣ της εταιρίας προκηρύξεις που συναντώνται μόνο σε προσωπολατρικά καθεστώτα.

Δηλώνουμε σε κάθε περίπτωση ότι ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε απέναντι σε τέτοιου είδους πρακτικές και θα αντιταχθούμε με κάθε δυνατό τρόπο για την προάσπιση των δικαιωμάτων του συνόλου των εργαζομένων”.

Η ανακοίνωση της ΠΟΣ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών επανειλημμένως και εγγράφως έχει καταθέσει τις απόψεις της για το ζήτημα που αφορά τις κρίσεις του προσωπικού, καθώς είναι εκ διαμέτρου αντίθετες με τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούνται οι προαγωγές σήμερα. 

Οι προαγωγές του προσωπικού επιβάλλεται να πραγματοποιούνται, εξασφαλίζοντας τη διαφάνεια και την αξιοκρατία, μέσα από Συμβούλια Προαγωγών, στα οποία συμμετέχει και εκπρόσωπος των εργαζομένων τηρώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες.

Η εφαρμογή του Διευθυντικού δικαιώματος, δηλαδή του «ενός ανδρός αρχή», είναι εξ ορισμού μια αντιδημοκρατική πράξη και αδιαφανή διαδικασία που ενέχει αυθαιρεσίες, σκοπιμότητες και παραλείψεις, προκαλώντας το περί δικαίου αίσθημα.

Η αρχή έγινε πέρσι με τον ΟΣΕ, όπου προχώρησε σε προαγωγές με αιτήσεις των ενδιαφερομένων που είχαν κατατεθεί προ ενός έτους. Ακολούθησε η ΕΕΣΣΤΥ που χωρίς καμία διαδικασία άλλαξε τους Διευθυντές εν μια νυκτί και τώρα η ΕΡΓΟΣΕ, όπου ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Θ. Βούρδας, ακολουθώντας την τακτική των προηγούμενων δεν τήρησε καμία διαδικασία, έστω για να κρατήσει τα προσχήματα.

Ο κ. Βούρδας, γράφοντας στα “παλαιότερα των υποδημάτων του” κάθε συλλογική αρχή,χωρίς να τηρήσει καμία διαδικασία προχώρησε σε προαγωγές, δείχνοντας ότι έχει αποφασίσει να διοικήσει με τη φιλοσοφία του «ενός ανδρός αρχή» μια εταιρεία που διαχειρίζεται τα χρήματα του Έλληνα και Ευρωπαίου φορολογούμενου.

Παρά τη θύελλα διαμαρτυριών που προκάλεσε, εμμένει στο αλάθητο των πράξεών του που έχουν καταστρατηγήσει κάθε έννοια δικαίου, τόσο σε αντικειμενικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Αντί αυτού, αρκείται μάλιστα να αναφέρεται σε διορθωτικές κινήσεις κάπου στο μέλλον. 

Share With:
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
No Comments

Αφήστε ένα σχόλιο