Τετάρτη, 3 Ιουνίου, 2026
Ειδήσεις και νέα για τις επιβατικές και εμπορευματικές μεταφορές
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ

    Ελληνική Αεροπορική Ένωση: Διαδικτυακή συζήτηση για τις αερομεταφορές και την κλιματική αλλαγή στις 10/6

    3 Ιουνίου, 2026
    ΟΔΙΚΕΣ

    Ολυμπία Οδός και Ι.Ο.ΑΣ. καλούν τους οδηγούς για ένα Pit Stop Οδικής Ασφαλείας

    3 Ιουνίου, 2026
    ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ

    Αλ. Μεϊκόπουλος: Ο ελληνικός σιδηρόδρομος λειτουργεί πλέον στα όρια των αντοχών του

    3 Ιουνίου, 2026
    MSC Musica
    MMM

    Προβληματισμός από Σ.Ε.Ο.Ο.Κυκλάδων για τη διαχείριση των ροών κρουαζιέρας στη Σαντορίνη

    3 Ιουνίου, 2026
    ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ

    Emirates: Open Days για πλήρωμα καμπίνας σε Αθήνα (23/6) και Θεσσαλονίκη (25/6)

    3 Ιουνίου, 2026
    LOGISTICS

    Αίτηση πτώχευσης από τη Ziegler Βελγίου, σε Transuniverse και Van Moer βασικά assets

    3 Ιουνίου, 2026

  • ΜΜΜ
  • ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ
  • ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ
  • ΟΔΙΚΕΣ
  • LOGISTICS
  • ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ
  • ΝΑΥΤΙΛΙΑ
No Result
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ

    Ελληνική Αεροπορική Ένωση: Διαδικτυακή συζήτηση για τις αερομεταφορές και την κλιματική αλλαγή στις 10/6

    3 Ιουνίου, 2026
    ΟΔΙΚΕΣ

    Ολυμπία Οδός και Ι.Ο.ΑΣ. καλούν τους οδηγούς για ένα Pit Stop Οδικής Ασφαλείας

    3 Ιουνίου, 2026
    ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ

    Αλ. Μεϊκόπουλος: Ο ελληνικός σιδηρόδρομος λειτουργεί πλέον στα όρια των αντοχών του

    3 Ιουνίου, 2026
    MSC Musica
    MMM

    Προβληματισμός από Σ.Ε.Ο.Ο.Κυκλάδων για τη διαχείριση των ροών κρουαζιέρας στη Σαντορίνη

    3 Ιουνίου, 2026
    ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ

    Emirates: Open Days για πλήρωμα καμπίνας σε Αθήνα (23/6) και Θεσσαλονίκη (25/6)

    3 Ιουνίου, 2026
    LOGISTICS

    Αίτηση πτώχευσης από τη Ziegler Βελγίου, σε Transuniverse και Van Moer βασικά assets

    3 Ιουνίου, 2026

  • ΜΜΜ
  • ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ
  • ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ
  • ΟΔΙΚΕΣ
  • LOGISTICS
  • ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ
  • ΝΑΥΤΙΛΙΑ
No Result
Προβολή όλων
Ειδήσεις και νέα για τις επιβατικές και εμπορευματικές μεταφορές
No Result
Προβολή όλων

Οδηγίες ΑΑΔΕ προς τελωνεία για τις συναλλαγές με τη Β. Μακεδονία. Η εγκύκλιος

vvegiazi by vvegiazi
19 Μαρτίου, 2019
στο LOGISTICS, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
0
Share on FacebookShare on Twitter
Εκτύπωση άρθρου

Εγκύκλιο με αναλυτικές οδηγίες προς όλα τα τελωνεία της Ελλάδος, αναφορικά με τις διαδικασίες που πρέπει να τηρούν στις συναλλαγές με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Στην εγκύκλιο περιλαμβάνονται ειδικές οδηγίες για το κομμάτι των εισαγωγών, της διαμετακόμισης, των εξαγωγών, καθώς και των οδικών και  επιβατικών μεταφορών, όπου σημειώνονται τα εξής:

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

– Σε όλα τα τελωνειακά παραστατικά που υποβάλλονται στα αρμόδια τελωνεία είτε κατά την είσοδο στη χώρα είτε στα τελωνεία τελικού προορισμού, συμπληρώνεται στις αντίστοιχες θέσεις 15 (Κωδικός χώρας αποστολής) ή/και 34 (Κωδικός χώρας καταγωγής) ο κωδικός «ΜΚ: Βόρεια Μακεδονία».

– Όλα τα υποστηρικτικά της διασάφησης εισαγωγής έγγραφα (φορτωτικά έγγραφα, τιμολόγια, πιστοποιητικά/άδειες/εγκρίσεις κλπ) φέρουν το προβλεπόμενο από τη Συμφωνία όνομα. Ως εκ τούτου εφιστούμε την προσοχή στους οικονομικούς φορείς που συναλλάσσονται με τα τελωνεία να φροντίσουν ώστε να τηρείται η ορθή ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας σε όλα τα έγγραφα που αποστέλλουν οι προμηθευτές τους.

– Ως προς τις εμπορικές ονομασίες, τα εμπορικά σήματα και τις επωνυμίες των εμπορευμάτων που εισάγονται στη χώρα μας, δεν προκύπτει υποχρέωση ελέγχου από τις τελωνειακές αρχές, καθώς από τη Συμφωνία (άρθρο 1 παρ. 3 στοιχείο θ) προβλέπεται η δημιουργία διεθνούς ομάδας ειδικών με σκοπό την επιδίωξη αμοιβαίως αποδεκτών λύσεων σε βάθος τριετίας. Συνεπώς, η υφιστάμενη εμπορική πρακτική γίνεται αποδεκτή από τις τελωνειακές αρχές και σε περίπτωση που υπάρξουν εξελίξεις, θα εκδοθούν νεότερες οδηγίες.

– Τα ανωτέρω διαλαμβανόμενα ισχύουν και για τα πιστοποιητικά κυκλοφορίας εμπορευμάτων EUR1 και EUR-MED τα οποία θα πρέπει στις αντίστοιχες θέσεις να φέρουν πλέον το προβλεπόμενο από τη Συμφωνία όνομα.

Όσον αφορά στη σφραγίδα που αυτά θα φέρουν στη θέση 11 αυτή είναι η σφραγίδα που εμφανίζεται στο Σύστημα Διαχείρισης Σφραγίδων (SMS) της Επιτροπής όπως ήδη το ενημέρωσε η Επιτροπή (Δ/νση Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης-TAXUD) και στο οποίο έχουν πρόσβαση, όλες οι Τελωνειακές Αρχές της χώρας.

Σε περίπτωση εντοπισμού πιστοποιητικού με χρήση ονόματος μη αποδεκτού, το εν λόγω πιστοποιητικό θα απορρίπτεται για τεχνικούς λόγους (σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στο άρθρο 17 του Προσαρτήματος Ι & ΙΙ της Περιφερειακής Σύμβασης για Πανευρωμεσογειακούς κανόνες καταγωγής) και θα πρέπει να εκδίδεται από τις αρμόδιες αρχές της Βόρειας Μακεδονίας, νέο πιστοποιητικό «εκδοθέν εκ των υστέρων».

Το προβλεπόμενο από τη Συμφωνία όνομα, θα πρέπει να χρησιμοποιείται και στις δηλώσεις των εγκεκριμένων εξαγωγέων για την καταγωγή, επί των τιμολογίων ή οποιουδήποτε εμπορικού εγγράφου.

2. ΔΙΑΜΕΤΑΚΟΜΙΣΗ

Η Γείτων χώρα είναι μέλος της σύμβασης για το καθεστώς κοινής διαμετακόμισης καθώς και της σύμβασης TIR. Στα προσκομιζόμενα στα τελωνεία, στα πλαίσια της διαμετακόμισης, έγγραφα (παραστατικά, φορτωτικά έγγραφα κ.λ.π.) όπου καταχωρείται το όνομα ή ο κωδικός της γείτονος χώρας υποχρεωτικά θα χρησιμοποιείται το όνομα και οι κωδικοί που προβλέπονται από την ισχύουσα συμφωνία.

3. ΕΞΑΓΩΓΗ

– Κατά τις εξαγωγές εμπορευμάτων από τη χώρα μας με προορισμό τη Βόρεια Μακεδονία, τόσο οι υποβαλλόμενες διασαφήσεις εξαγωγής όσο και τα υποστηρικτικά σ΄αυτήν έγγραφα (τιμολόγια, φορτωτικές κλπ) υποχρεωτικά θα φέρουν ως χώρα προορισμού την κατά τα ανωτέρω παραδεκτή από τη χώρα μας ονομασία.

– Προς το σκοπό αυτό θα συμπληρώνεται η θέση 17 «Κωδικός Χώρας Προορισμού» με τον κωδικό «ΜΚ: Βόρεια Μακεδονία».

– Το ίδιο ισχύει και για τα πιστοποιητικά κυκλοφορίας εμπορευμάτων EUR1 και EUR-MED τα οποία εκδίδονται από τις Τελωνειακές Αρχές κατά την εξαγωγή.

– Συνεπώς εφιστούμε την προσοχή στους οικονομικούς φορείς που εξάγουν εμπορεύματα, στην ορθή αναγραφή της ονομασίας σε όλα τα εκδιδόμενα ιδιωτικά έγγραφα για την αποφυγή ενδεχόμενων προβλημάτων κατά την εισαγωγή των εμπορευμάτων στη γείτονα. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και οι δηλώσεις των εγκεκριμένων εξαγωγέων για την καταγωγή, επί των τιμολογίων ή οποιουδήποτε εμπορικού εγγράφου.

4. ΕΠΙΒΑΤΕΣ

Μέχρι να εκδοθούν τα νέα διαβατήρια οι αρχές της Βόρειας Μακεδονίας θα θέτουν σφραγίδα επί των ταξιδιωτικών εγγράφων (υφιστάμενων και όσων εκδόθηκαν κατά τη μεταβατική περίοδο) με την οποία θα διευκρινίζεται ότι τα ταξιδιωτικά έγγραφα ανήκουν στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

5. ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕΣΑ

Οι κωδικοί για τις πινακίδες των οχημάτων της Βόρειας Μακεδονίας θα είναι ΝΜ ή ΝΜΚ. Για τις ήδη υφιστάμενες πινακίδες με τους παλαιούς κωδικούς υπάρχει υποχρέωση αλλαγής εντός πενταετίας το αργότερο.

Ως μεταβατική λύση, οι αρχές της Βόρειας Μακεδονίας έχουν αναλάβει τη δέσμευση ότι θα εξασφαλίσουν αυτοκόλλητα με την ένδειξη ΝΜΚ για τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων.

Εξυπακούεται, ότι τα τελωνεία εισόδου δεν θα θέτουν πλέον το αυτοκόλλητο με την επιφύλαξη «Το διακριτικό σήμα «ΜΚ» δεν αναγνωρίζεται από την Ελλάδα/ The sign “MK” is not recognized by Greece».

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, καταργείται η αρ.πρωτ. Ε.2748/315/Α0019 / 24-10-1995 ΑΥΟ «Τελωνειακές διαδικασίες στις συναλλαγές με FYROM» όπως και κάθε άλλη που αντίκειται σ΄αυτή και οι Προϊστάμενοι των Τελωνειακών Αρχών παρακαλούνται για την άμεση καταστροφή των σφραγίδων με την ένδειξη «ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΩΣ ΠΓΔΜ / RECOGNISED BY GREECE AS FYROM».

Διαβάστε ολόκληρη την εγκύκλιο της ΑΑΔΕ στον σύνδεσμο που ακολουθεί: ΑΑΔΕ Βόρεια Μακεδονία

Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του «m» στο Youtube
Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του «m» στο Linkedin
Tags:ΑΑΔΕΔΙΑΜΕΤΑΦΟΡΕΣΕΞΑΓΩΓΕΣΟΔΙΚΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣΤΕΛΩΝΕΙΑ

Σχετικά Άρθρασχετικά

LOGISTICS

Μερική ανασυγκρότηση Δ.Σ. στον ΣΥΝΔΔΕ&L

2 Ιουνίου, 2026
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ως τις 30 Οκτωβρίου η επικαιροποίηση των νέων Ευρωπαϊκών ΚΑΔ

2 Ιουνίου, 2026
LOGISTICS

Εκποίηση εμπορευμάτων από το 1ο Τελωνείο Θεσσαλονίκης

2 Ιουνίου, 2026
LOGISTICS

Ταχύτερες τελωνειακές διατυπώσεις με τα ψηφιακά Δελτία ATA

28 Μαΐου, 2026
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε λειτουργία η Φάση 6 του νέου Μηχανογραφημένου Συστήματος Διαμετακόμισης (NCTS-P6)

25 Μαΐου, 2026
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Εξάρθρωσε κύκλωμα λαθρεμπορίου, κατάσχεσε 15 βυτιοφόρα και 293.000 λίτρα υγραερίου

22 Μαΐου, 2026
Επόμενο άρθρο

Προς (νέα) μερική αναθεώρηση του νομικού πλαισίου της εφοδιαστικής αλυσίδας. Κίνητρα για την ενθάρρυνση συγχωνεύσεων

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Έχω διαβάσεις και αποδέχομαι τους όρους χρήσης.

  • Δημοφιλή
  • Σχόλια
  • Τελευταία

Ενισχύεται η παρουσία Κινέζων στο ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο: Μνημόνιο Συνεργασίας της GFR Hellas με την Neptune Logistics Group

28 Μαΐου, 2026

H Hellenic Train και η Damco Energy ίδρυσαν την εταιρεία που θα διαχειριστεί το Θριάσιο ΙΙ: Την FxD Logistics

31 Μαΐου, 2026

Οι Ρουμάνοι της GFR Hellas εξετάζουν είσοδο στις σιδηροδρομικές επιβατικές μεταφορές

28 Μαΐου, 2026

Μερική αποδοχή ένστασης της ΜΕΤΚΑ για το έργο αναβάθμισης του Προαστιακού Δυτικής Αττικής

1 Ιουνίου, 2026

Έκτακτη χρηματοδότηση 18 εκατ. ευρώ στους Σιδηροδρόμους Ελλάδος για την αναβάθμιση του δικτύου

2 Ιουνίου, 2026

Καθορίστηκαν τα δίκτυα αστικών και υπεραστικών οδικών μεταφορών στην Ήπειρο

29 Μαΐου, 2026

Απορρίφθηκε ένσταση της ΑΚΤΩΡ για τον τρόπο καταβολής αποζημίωσης στον οδικό άξονα Λευκάδας

1 Ιουνίου, 2026

Hellenic Train: Επιπλέον δρομολόγια λόγω Αγίου Πνεύματος στο Τρένο του Πηλίου

29 Μαΐου, 2026

Επαναλειτουργεί η σιδηροδρομική γραμμή Φλώρινα – Θεσ/νίκη. Σήμερα νέο δοκιμαστικό δρομολόγιο, παρουσία του αν. υπουργού Μεταφορών Κ. Κυρανάκη

2

Αλλαγές στην οργανωτική δομή των ΕΛΤΑ που αφορούν τη διανομή και τις ταχυμεταφορές

2

ΠΟΕΙΑΤΑ: Επιστολή στον πρωθυπουργό για τα προβλήματα του κλάδου, προειδοποιεί για «θερμό καλοκαίρι»

2
KASTELLI AIRPORT, TERNA, 22OCT2025

«Κλείδωσε» η ημερομηνία για την εμπορική λειτουργία του νέου αεροδρομίου στο Ηράκλειο Κρήτης (Καστέλλι): Νοέμβριος 2028

1

Η Ryanair (που «έρχεται και φεύγει») είναι ο 2ος μεγαλύτερος «πελάτης» της Fraport Greece και 3ος του ΔΑΑ

1

Πως σχολιάζει η Fraport Greece το κλείσιμο της βάσης της Ryanair στη Θεσσαλονίκη

1

«Λίφτινγκ» στα ηλεκτρικά ρολόγια των σιδηροδρομικών σταθμών της Βορείου Ελλάδας

1

Οι Ρουμάνοι της GFR Hellas εξετάζουν είσοδο στις σιδηροδρομικές επιβατικές μεταφορές

1

Ελληνική Αεροπορική Ένωση: Διαδικτυακή συζήτηση για τις αερομεταφορές και την κλιματική αλλαγή στις 10/6

3 Ιουνίου, 2026

Ολυμπία Οδός και Ι.Ο.ΑΣ. καλούν τους οδηγούς για ένα Pit Stop Οδικής Ασφαλείας

3 Ιουνίου, 2026

Αλ. Μεϊκόπουλος: Ο ελληνικός σιδηρόδρομος λειτουργεί πλέον στα όρια των αντοχών του

3 Ιουνίου, 2026
MSC Musica

Προβληματισμός από Σ.Ε.Ο.Ο.Κυκλάδων για τη διαχείριση των ροών κρουαζιέρας στη Σαντορίνη

3 Ιουνίου, 2026

Emirates: Open Days για πλήρωμα καμπίνας σε Αθήνα (23/6) και Θεσσαλονίκη (25/6)

3 Ιουνίου, 2026

Αίτηση πτώχευσης από τη Ziegler Βελγίου, σε Transuniverse και Van Moer βασικά assets

3 Ιουνίου, 2026

ΒΕΘ: Ζητά να μπει “φρένο” στις υπέρογκες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη

3 Ιουνίου, 2026

Santander: Στα 58 ευρώ η τιμή – στόχος για τη μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

3 Ιουνίου, 2026

Metaforespress

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία

Δείτε Ακόμη

  • Υπόγειος
  • Οικονομία
  • Γνώμη
  • (Ταχο)γράφος
  • Videos

Εγγραφή Νewsletter



    Social Media

    Ακολουθήστε το metaforespress.gr στο google news

    Powered by iservices logo

    Metaforespress

    Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε τη βέλτιστη εμπειρία πλοήγησης στον ιστότοπό μας.

    Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε ή να τα απενεργοποιήσετε στις ρυθμίσεις.

    No Result
    Προβολή όλων
    • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • ΜΜΜ
    • ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ
    • ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ
    • ΟΔΙΚΕΣ
    • LOGISTICS
    • ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ
    • ΝΑΥΤΙΛΙΑ
    • ΥΠΟΓΕΙΟΣ

    © metaforespress.gr

    Επισκόπηση απορρήτου
    Metaforespress

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.

    Necessary

    Το αυστηρώς απαραίτητο cookie θα πρέπει να είναι ενεργοποιημένο ανά πάσα στιγμή, ώστε να μπορέσουμε να αποθηκεύσουμε τις προτιμήσεις σας για ρυθμίσεις cookie.

    Στατιστικά

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Google Analytics για τη συλλογή ανώνυμων πληροφοριών, όπως τον αριθμό επισκεπτών στον ιστότοπο και τις πιο δημοφιλείς σελίδες.

    Η διατήρηση αυτού του cookie μας επιτρέπει να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας.