Πέμπτη, 4 Ιουνίου, 2026
Ειδήσεις και νέα για τις επιβατικές και εμπορευματικές μεταφορές
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ

    Ελληνική Αεροπορική Ένωση: Διαδικτυακή συζήτηση για τις αερομεταφορές και την κλιματική αλλαγή στις 10/6

    3 Ιουνίου, 2026
    ΟΔΙΚΕΣ

    Ολυμπία Οδός και Ι.Ο.ΑΣ. καλούν τους οδηγούς για ένα Pit Stop Οδικής Ασφαλείας

    3 Ιουνίου, 2026
    ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ

    Αλ. Μεϊκόπουλος: Ο ελληνικός σιδηρόδρομος λειτουργεί πλέον στα όρια των αντοχών του

    3 Ιουνίου, 2026
    MSC Musica
    MMM

    Προβληματισμός από Σ.Ε.Ο.Ο.Κυκλάδων για τη διαχείριση των ροών κρουαζιέρας στη Σαντορίνη

    3 Ιουνίου, 2026
    ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ

    Emirates: Open Days για πλήρωμα καμπίνας σε Αθήνα (23/6) και Θεσσαλονίκη (25/6)

    3 Ιουνίου, 2026
    LOGISTICS

    Αίτηση πτώχευσης από τη Ziegler Βελγίου, σε Transuniverse και Van Moer βασικά assets

    3 Ιουνίου, 2026

  • ΜΜΜ
  • ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ
  • ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ
  • ΟΔΙΚΕΣ
  • LOGISTICS
  • ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ
  • ΝΑΥΤΙΛΙΑ
No Result
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ

    Ελληνική Αεροπορική Ένωση: Διαδικτυακή συζήτηση για τις αερομεταφορές και την κλιματική αλλαγή στις 10/6

    3 Ιουνίου, 2026
    ΟΔΙΚΕΣ

    Ολυμπία Οδός και Ι.Ο.ΑΣ. καλούν τους οδηγούς για ένα Pit Stop Οδικής Ασφαλείας

    3 Ιουνίου, 2026
    ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ

    Αλ. Μεϊκόπουλος: Ο ελληνικός σιδηρόδρομος λειτουργεί πλέον στα όρια των αντοχών του

    3 Ιουνίου, 2026
    MSC Musica
    MMM

    Προβληματισμός από Σ.Ε.Ο.Ο.Κυκλάδων για τη διαχείριση των ροών κρουαζιέρας στη Σαντορίνη

    3 Ιουνίου, 2026
    ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ

    Emirates: Open Days για πλήρωμα καμπίνας σε Αθήνα (23/6) και Θεσσαλονίκη (25/6)

    3 Ιουνίου, 2026
    LOGISTICS

    Αίτηση πτώχευσης από τη Ziegler Βελγίου, σε Transuniverse και Van Moer βασικά assets

    3 Ιουνίου, 2026

  • ΜΜΜ
  • ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ
  • ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ
  • ΟΔΙΚΕΣ
  • LOGISTICS
  • ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ
  • ΝΑΥΤΙΛΙΑ
No Result
Προβολή όλων
Ειδήσεις και νέα για τις επιβατικές και εμπορευματικές μεταφορές
No Result
Προβολή όλων

ΙΟΒΕ: Αυξημένο κατά 207 εκατ. το κόστος λειτουργίας της εγχώριας ακτοπλοΐας το 2026, λόγω “Fit for 55”

vvegiazi by vvegiazi
14 Απριλίου, 2022
στο ΝΑΥΤΙΛΙΑ
0
Share on FacebookShare on Twitter
Εκτύπωση άρθρου

Τις σημαντικές προκλήσεις της πράσινης μετάβασης της εγχώριας ακτοπλοΐας αναδεικνύει μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), με τίτλο «Επίδραση της δέσμης προτάσεων “Fit for 55” στην επιβατηγό ναυτιλία και στη νησιωτική Ελλάδα».

Όπως προκύπτει, η υλοποίηση των προτεινόμενων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πολιτικών για το κλίμα (δέσμη μέτρων “Fit for 55”) εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κόστος λειτουργίας της εγχώριας ακτοπλοΐας κατά 207 εκατ. το 2026 (σε σύγκριση με σενάριο μη εφαρμογής των μέτρων), εάν δεν ληφθούν κατάλληλα μέτρα προσαρμογής.

Αυτή η επιβάρυνση μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών των εισιτηρίων κατά περίπου 30% και μείωση της ακτοπλοϊκής κίνησης κατά 28% το ίδιο έτος. Η μειωμένη δραστηριότητα του κλάδου και ο χαμηλότερος αριθμός επισκεπτών στα νησιά της χώρας μπορεί να επιφέρει μείωση του ΑΕΠ κατά περισσότερο από 900 εκατ. το 2026, ενώ σε όρους απασχόλησης η απώλεια των θέσεων εργασίας εκτιμάται σε 29 χιλ. θέσεις εργασίας στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας (νησιωτικές περιοχές και ηπειρωτική χώρα).

Το “Fit-for-55” για τις θαλάσσιες μεταφορές

Τον Ιούλιο του 2021, η Κομισιόν ανακοίνωσε δέσμη προτάσεων για προσαρμογή των κοινοτικών πολιτικών με στόχο τη μείωση των καθαρών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% (σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990) έως το 2030.

Η δέσμη “Fit for 55” περιλαμβάνει νομοθετικές προτάσεις και πρωτοβουλίες πολιτικής σε μεγάλο φάσμα τομέων και θεμάτων. Στα υπό αναθεώρηση νομοθετήματα περιλαμβάνονται οδηγίες και κανονισμοί για το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΣΕΔΕ) της ΕΕ, τον επιμερισμό των προσπαθειών μείωσης εκπομπών σε τομείς εκτός του ΣΕΔΕ, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ενεργειακή απόδοση, τις υποδομές εναλλακτικών καυσίμων, κ.ά.

Οι προτάσεις αυτές θα οδηγήσουν σε σημαντικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της εγχώριας ακτοπλοΐας. Χωρίς ανανέωση του στόλου, η ένταξη στο ΣΕΔΕ θα επιφέρει επιβάρυνση στο κόστος λειτουργίας των πλοίων. Δεδομένης της περιορισμένης κερδοφορίας, ειδικά την τελευταία δεκαετία, οι δυνατότητες απορρόφησης του επιπλέον κόστους από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες είναι περιορισμένες, με αποτέλεσμα τη δημιουργία πιέσεων για αύξηση των ναύλων.

Ταυτόχρονα, οι αρνητικές προοπτικές για αποδόσεις σε επενδύσεις εντός του κλάδου περιορίζουν και τη δυνατότητα ανανέωσης του στόλου με πλοία που αξιοποιούν τεχνολογίες μικρότερης ή μηδενικής έντασης εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, ενώ και οι υπάρχουσες υποδομές στα λιμάνια της χώρας δεν μπορούν να υποστηρίξουν τον επαρκή εφοδιασμό με εναλλακτικά καύσιμα και ηλεκτρισμό.

Επομένως, οι προτεινόμενες αλλαγές επιφέρουν πολύ σημαντικές προκλήσεις, τόσο για τις εταιρείες του κλάδου όσο και για τους φορείς διαχείρισης των υποδομών (λιμένες, ηλεκτρικά δίκτυα, υποδομές προμήθειας εναλλακτικών καυσίμων).

Επίδραση στο λειτουργικό κόστος και στη ζήτηση για ακτοπλοϊκές υπηρεσίες

Η εφαρμογή του “Fit for 55” αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των λειτουργικών εξόδων για τον κλάδο της επιβατηγού ναυτιλίας, στην περίπτωση που δεν γίνουν οι κατάλληλες προσαρμογές στον στόλο και στις υποστηρικτικές υποδομές της εγχώριας επιβατηγού ναυτιλίας.

Η μεγαλύτερη επίδραση ενδέχεται να προέλθει από την επέκταση του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών άνθρακα (ETS), καθώς το 2026 η υποχρέωση αγοράς του συνόλου των δικαιωμάτων εκπομπής συνεπάγεται συνολικό κόστος €69 εκατ.

Αντίστοιχα, η μη χρήση εναλλακτικού καυσίμου εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε επιβάρυνση κατά 30 εκατ. το 2026 λόγω μη συμμόρφωσης με τον στόχο μείωσης της έντασης εκπομπών (Fuel EU Maritime). Μικρότερη, αλλά υπολογίσιμη, είναι και η επιβάρυνση από την αύξηση της φορολογίας καυσίμων η οποία εκτιμάται σε 8,3 εκατ. το 2026.

Η κάλυψη της επιπλέον δαπάνης, λόγω της δέσμης Fit for 55, επιβαρύνει τις τιμές των εισιτηρίων από 5% το 2023 έως 30% το 2026, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει σε υποχώρηση της ζήτησης για ακτοπλοϊκές υπηρεσίες.

Λαμβάνοντας υπόψη τη διάρθρωση της ακτοπλοϊκής κίνησης ανά κατηγορία επιβατών, εκτιμάται ότι η μείωση της ζήτησης για ακτοπλοϊκές υπηρεσίες, λόγω της δέσμης “Fit for 55” θα κυμαίνεται από 4,8% το 2023 έως 28,2% το 2026 σε σύγκριση με ένα σενάριο μη εφαρμογής της δέσμης.

Ως συνέπεια, η μείωση της ακτοπλοϊκής επιβατικής κίνησης αναμένεται να φτάσει τα 5,4 εκατ. επιβάτες το 2026. Αντίστοιχα, η μείωση της επισκεψιμότητας των νησιών της χώρας από ημεδαπούς και ξένους επισκέπτες που χρησιμοποιούν τις ακτοπλοϊκές υπηρεσίες εκτιμάται ότι μπορεί να πλησιάσει τα 4 εκατ. ταξιδιώτες το 2026.

Επιπλέον, οι απώλειες εσόδων, λόγω της δέσμης “Fit for 55”, για τις επιχειρήσεις του κλάδου αναμένεται να φτάσουν τα 183 εκατ. το 2026, ενώ η απώλεια εσόδων για τις τουριστικές επιχειρήσεις στις νησιωτικές περιοχές φτάνει σχεδόν το 1 δισ. το 2026.

Οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία

Σε όρους ΑΕΠ, οι απώλειες λόγω της δέσμης “Fit for 55” από τη μειωμένη ζήτηση για ακτοπλοϊκές μεταφορές και τη χαμηλότερη επισκεψιμότητα των νησιωτικών περιοχών εκτιμώνται σε 212 εκατ. το 2023 και φτάνουν τα 903 εκατ. το 2026 (0,3% του ΑΕΠ). Η επίπτωση αυτή αντιπροσωπεύει σχεδόν το 1/10 της συνολικής συμβολής της ακτοπλοΐας στην ελληνική οικονομία.

Σε όρους απασχόλησης, οι συνολικές απώλειες για την ελληνική οικονομία (στις νησιωτικές περιοχές και την ηπειρωτική χώρα) ενδέχεται να ξεπεράσουν τις 29 χιλ. θέσεις εργασίας το 2026. Αντίστοιχα, τα φορολογικά έσοδα του κράτους υπολογίζεται ότι μειώνονται κατά 761 εκατ. σε παρούσα αξία στο σύνολο της τετραετίας.

Η εφαρμογή της δέσμης “Fit for 55” αναμένεται να έχει αρνητικές επιδράσεις για την οικονομία των νησιών. Μεταξύ των νησιωτικών περιοχών, η μεγαλύτερη επίπτωση καταγράφεται στις περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης. Ειδικότερα, η επίπτωση στο ΑΕΠ του Νοτίου Αιγαίου εκτιμάται σε 522 εκατ. το 2026 (8,2% του ΑΕΠ της περιφέρειας), ενώ η μείωση της απασχόλησης φτάνει τις 19 χιλ. θέσεις εργασίας το 2026 ή 16,1% της συνολικής απασχόλησης στην περιφέρεια.

Αντίστοιχα, στην Κρήτη η επίπτωση στο ΑΕΠ πλησιάζει τα €96 εκατ. το 2026 (1,0% του ΑΕΠ της περιφέρειας), με την απώλεια θέσεων εργασίας να εκτιμάται σε 3,4 χιλ. το 2026 (1,5% της συνολικής απασχόλησης του νησιού).

Προτάσεις

Το “Fit-for-55” αναμένεται να επηρεάσει την ανταγωνιστικότητα του κλάδου της επιβατηγού ναυτιλίας και την οικονομία των νησιωτικών περιοχών. Το γεγονός αυτό υποδεικνύει την αναγκαιότητα για τη θέσπιση μέτρων που μετριάζουν τις αρνητικές επιδράσεις της δέσμης.

Σε αυτό το πλαίσιο, προτείνονται τα εξής μέτρα πολιτικής:

  • Εξέταση της δυνατότητας μεγαλύτερης μεταβατικής περιόδου για την εφαρμογή της δέσμης “Fit for 55” στην επιβατηγό ναυτιλία
  • Διευκόλυνση της χρηματοδότησης επενδύσεων για ανανέωση του στόλου με πλοία χαμηλών και μηδενικών εκπομπών
  • Ανακατεύθυνση των εσόδων από την επέκταση του ΣΕΔΕ και της αύξησης της φορολογίας καυσίμων σε δράσεις υποστήριξης της πράσινης μετάβασης της ακτοπλοΐας
  • Επιτάχυνση της ανάπτυξης των υποδομών εφοδιασμού με εναλλακτικά καύσιμα και ηλεκτρισμό στα λιμάνια της χώρας
  • Εφαρμογή Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) στις νησιωτικές οικονομίες.

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τη μελέτη του ΙΟΒΕ πατήστε ΕΔΩ

Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του «m» στο Youtube
Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του «m» στο Linkedin
Tags:ΙΟΒΕFIT FOR 55ΑΚΤΟΠΛΟΙΑΑΚΤΟΠΛΟΟΙΣΕΕΝΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Σχετικά Άρθρασχετικά

LOGISTICS

Παρέμβαση ΕΕΣΥΜ στη ΓΣ του ΕΟΑΕΝ για ακτοπλοϊκές και συνδυασμένες μεταφορές

2 Ιουνίου, 2026
ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Απόφαση του υπουργείου Ναυτιλίας για ανώτατες επιτρεπόμενες τιμές καθαρών ναύλων στην ακτοπλοΐα

28 Μαΐου, 2026
ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Δ. Θεοδωράτος, ΣΕΕΝ: Η ακτοπλοΐα δέχεται έντονες «πιέσεις» από τις αυξήσεις στα καύσιμα

26 Μαΐου, 2026
ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Β. Κικίλιας: Αυξήθηκαν κατά 51% οι έκτακτοι έλεγχοι στα πλοία εφέτος

25 Μαΐου, 2026
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 9,3 δισ. ευρώ το συνολικό απόθεμα άμεσων γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα

19 Μαΐου, 2026
Christos Simatos
ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Β. Κικίλιας: Η ναυτιλία παραμένει στρατηγικός μοχλός ανάπτυξης για τη χώρα

19 Μαΐου, 2026
Επόμενο άρθρο

Ο ΟΛΘ πιστοποιήθηκε κατά ISO 22301:2019 από την TÜV AUSTRIA Hellas

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Έχω διαβάσεις και αποδέχομαι τους όρους χρήσης.

  • Δημοφιλή
  • Σχόλια
  • Τελευταία

H Hellenic Train και η Damco Energy ίδρυσαν την εταιρεία που θα διαχειριστεί το Θριάσιο ΙΙ: Την FxD Logistics

31 Μαΐου, 2026

Ενισχύεται η παρουσία Κινέζων στο ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο: Μνημόνιο Συνεργασίας της GFR Hellas με την Neptune Logistics Group

28 Μαΐου, 2026

Μερική αποδοχή ένστασης της ΜΕΤΚΑ για το έργο αναβάθμισης του Προαστιακού Δυτικής Αττικής

1 Ιουνίου, 2026

Οι Ρουμάνοι της GFR Hellas εξετάζουν είσοδο στις σιδηροδρομικές επιβατικές μεταφορές

28 Μαΐου, 2026

Έκτακτη χρηματοδότηση 18 εκατ. ευρώ στους Σιδηροδρόμους Ελλάδος για την αναβάθμιση του δικτύου

2 Ιουνίου, 2026

Καθορίστηκαν τα δίκτυα αστικών και υπεραστικών οδικών μεταφορών στην Ήπειρο

29 Μαΐου, 2026

Απορρίφθηκε ένσταση της ΑΚΤΩΡ για τον τρόπο καταβολής αποζημίωσης στον οδικό άξονα Λευκάδας

1 Ιουνίου, 2026

Hellenic Train: Επιπλέον δρομολόγια λόγω Αγίου Πνεύματος στο Τρένο του Πηλίου

29 Μαΐου, 2026

Αλλαγές στην οργανωτική δομή των ΕΛΤΑ που αφορούν τη διανομή και τις ταχυμεταφορές

2

ΠΟΕΙΑΤΑ: Επιστολή στον πρωθυπουργό για τα προβλήματα του κλάδου, προειδοποιεί για «θερμό καλοκαίρι»

2
KASTELLI AIRPORT, TERNA, 22OCT2025

«Κλείδωσε» η ημερομηνία για την εμπορική λειτουργία του νέου αεροδρομίου στο Ηράκλειο Κρήτης (Καστέλλι): Νοέμβριος 2028

1

Η Ryanair (που «έρχεται και φεύγει») είναι ο 2ος μεγαλύτερος «πελάτης» της Fraport Greece και 3ος του ΔΑΑ

1

Πως σχολιάζει η Fraport Greece το κλείσιμο της βάσης της Ryanair στη Θεσσαλονίκη

1

«Λίφτινγκ» στα ηλεκτρικά ρολόγια των σιδηροδρομικών σταθμών της Βορείου Ελλάδας

1

Οι Ρουμάνοι της GFR Hellas εξετάζουν είσοδο στις σιδηροδρομικές επιβατικές μεταφορές

1

Υποστελέχωση στις υπηρεσίες Πληροφοριών Πτήσεων των περιφερειακών αεροδρομίων καταγγέλλει ο Σύλλογος Τηλεπικοινωνιακών AFISΟ

1

Ελληνική Αεροπορική Ένωση: Διαδικτυακή συζήτηση για τις αερομεταφορές και την κλιματική αλλαγή στις 10/6

3 Ιουνίου, 2026

Ολυμπία Οδός και Ι.Ο.ΑΣ. καλούν τους οδηγούς για ένα Pit Stop Οδικής Ασφαλείας

3 Ιουνίου, 2026

Αλ. Μεϊκόπουλος: Ο ελληνικός σιδηρόδρομος λειτουργεί πλέον στα όρια των αντοχών του

3 Ιουνίου, 2026
MSC Musica

Προβληματισμός από Σ.Ε.Ο.Ο.Κυκλάδων για τη διαχείριση των ροών κρουαζιέρας στη Σαντορίνη

3 Ιουνίου, 2026

Emirates: Open Days για πλήρωμα καμπίνας σε Αθήνα (23/6) και Θεσσαλονίκη (25/6)

3 Ιουνίου, 2026

Αίτηση πτώχευσης από τη Ziegler Βελγίου, σε Transuniverse και Van Moer βασικά assets

3 Ιουνίου, 2026

ΒΕΘ: Ζητά να μπει “φρένο” στις υπέρογκες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη

3 Ιουνίου, 2026

Santander: Στα 58 ευρώ η τιμή – στόχος για τη μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

3 Ιουνίου, 2026

Metaforespress

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία

Δείτε Ακόμη

  • Υπόγειος
  • Οικονομία
  • Γνώμη
  • (Ταχο)γράφος
  • Videos

Εγγραφή Νewsletter



    Social Media

    Ακολουθήστε το metaforespress.gr στο google news

    Powered by iservices logo

    Metaforespress

    Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε τη βέλτιστη εμπειρία πλοήγησης στον ιστότοπό μας.

    Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε ή να τα απενεργοποιήσετε στις ρυθμίσεις.

    No Result
    Προβολή όλων
    • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • ΜΜΜ
    • ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ
    • ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ
    • ΟΔΙΚΕΣ
    • LOGISTICS
    • ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ
    • ΝΑΥΤΙΛΙΑ
    • ΥΠΟΓΕΙΟΣ

    © metaforespress.gr

    Επισκόπηση απορρήτου
    Metaforespress

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.

    Necessary

    Το αυστηρώς απαραίτητο cookie θα πρέπει να είναι ενεργοποιημένο ανά πάσα στιγμή, ώστε να μπορέσουμε να αποθηκεύσουμε τις προτιμήσεις σας για ρυθμίσεις cookie.

    Στατιστικά

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Google Analytics για τη συλλογή ανώνυμων πληροφοριών, όπως τον αριθμό επισκεπτών στον ιστότοπο και τις πιο δημοφιλείς σελίδες.

    Η διατήρηση αυτού του cookie μας επιτρέπει να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας.