Την περαιτέρω ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας και Αιγύπτου στους τομείς της ναυτιλίας, των λιμένων, της μεταφοράς ενέργειας και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο ανέδειξε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξή του στο Ahram Online.
Ο υπουργός αναφέρθηκε στις δυνατότητες διεύρυνσης των εμπορικών και ενεργειακών σχέσεων των δύο χωρών, επισημαίνοντας τον συμπληρωματικό χαρακτήρα του ελληνικού ναυτιλιακού δικτύου, της Διώρυγας του Σουέζ και των αιγυπτιακών λιμένων.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ασφάλεια των κρίσιμων θαλάσσιων οδών, από τα Στενά του Ορμούζ έως την Ερυθρά Θάλασσα και το Μπαμπ ελ Μαντέμπ, καθώς και στην ανάγκη διασφάλισης της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Στο ενεργειακό πεδίο, ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στην ηλεκτρική διασύνδεση GREGY, μέσω της οποίας προβλέπεται η μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές της Αιγύπτου προς την Ευρώπη. Κατά τον ίδιο, το έργο μπορεί να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια και να αναβαθμίσει τον ρόλο της Ανατολικής Μεσογείου ως ενεργειακής γέφυρας μεταξύ Βόρειας Αφρικής και Ευρώπης.
Παράλληλα, επισήμανε τις προοπτικές συνεργασίας στη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου και άλλων ενεργειακών προϊόντων, με βάση την τεχνογνωσία και τη διεθνή παρουσία του ελληνόκτητου στόλου. Για τα λιμάνια, έθεσε ως προτεραιότητες τη βελτίωση της συνδεσιμότητας, την ανάπτυξη αποτελεσματικότερων θαλάσσιων συνδέσεων και τη στενότερη συνεργασία λιμενικών αρχών, ναυτιλιακών εταιρειών και δικτύων εφοδιαστικής.
Αναφερόμενος στην ελληνική ναυτιλία, τη χαρακτήρισε στρατηγικό κεφάλαιο για την ελληνική και την παγκόσμια οικονομία. Συνέδεσε, επίσης, την ανταγωνιστικότητα των θαλάσσιων μεταφορών με το κόστος ζωής, σημειώνοντας ότι οι αυξήσεις στο μεταφορικό κόστος μετακυλίονται τελικά στους καταναλωτές.
Ως βασικές προτεραιότητες για τον κλάδο παρουσίασε την πράσινη μετάβαση με ρεαλιστικό και τεχνολογικά ουδέτερο κανονιστικό πλαίσιο, την ψηφιοποίηση, την κυβερνοασφάλεια, την ανάπτυξη έξυπνων και αυτόνομων τεχνολογιών και την αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών.
Έμφαση έδωσε ακόμη στην ενίσχυση της ναυτικής εκπαίδευσης και στην προετοιμασία των ναυτικών για τα νέα καύσιμα, τις τεχνολογικές εξελίξεις και τις αυξημένες περιβαλλοντικές απαιτήσεις.
Όπως υπογράμμισε, η ναυτιλία μπορεί να παραμείνει βασικός πυλώνας της συνεργασίας Ελλάδας και Αιγύπτου, συμβάλλοντας στην ενεργειακή ασφάλεια, στην ανθεκτικότητα των εμπορικών διαδρομών και στη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου.



















































