Τετάρτη, 3 Ιουνίου, 2026
Ειδήσεις και νέα για τις επιβατικές και εμπορευματικές μεταφορές
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ

    Ελληνική Αεροπορική Ένωση: Διαδικτυακή συζήτηση για τις αερομεταφορές και την κλιματική αλλαγή στις 10/6

    3 Ιουνίου, 2026
    ΟΔΙΚΕΣ

    Ολυμπία Οδός και Ι.Ο.ΑΣ. καλούν τους οδηγούς για ένα Pit Stop Οδικής Ασφαλείας

    3 Ιουνίου, 2026
    ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ

    Αλ. Μεϊκόπουλος: Ο ελληνικός σιδηρόδρομος λειτουργεί πλέον στα όρια των αντοχών του

    3 Ιουνίου, 2026
    MSC Musica
    MMM

    Προβληματισμός από Σ.Ε.Ο.Ο.Κυκλάδων για τη διαχείριση των ροών κρουαζιέρας στη Σαντορίνη

    3 Ιουνίου, 2026
    ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ

    Emirates: Open Days για πλήρωμα καμπίνας σε Αθήνα (23/6) και Θεσσαλονίκη (25/6)

    3 Ιουνίου, 2026
    LOGISTICS

    Αίτηση πτώχευσης από τη Ziegler Βελγίου, σε Transuniverse και Van Moer βασικά assets

    3 Ιουνίου, 2026

  • ΜΜΜ
  • ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ
  • ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ
  • ΟΔΙΚΕΣ
  • LOGISTICS
  • ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ
  • ΝΑΥΤΙΛΙΑ
No Result
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ

    Ελληνική Αεροπορική Ένωση: Διαδικτυακή συζήτηση για τις αερομεταφορές και την κλιματική αλλαγή στις 10/6

    3 Ιουνίου, 2026
    ΟΔΙΚΕΣ

    Ολυμπία Οδός και Ι.Ο.ΑΣ. καλούν τους οδηγούς για ένα Pit Stop Οδικής Ασφαλείας

    3 Ιουνίου, 2026
    ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ

    Αλ. Μεϊκόπουλος: Ο ελληνικός σιδηρόδρομος λειτουργεί πλέον στα όρια των αντοχών του

    3 Ιουνίου, 2026
    MSC Musica
    MMM

    Προβληματισμός από Σ.Ε.Ο.Ο.Κυκλάδων για τη διαχείριση των ροών κρουαζιέρας στη Σαντορίνη

    3 Ιουνίου, 2026
    ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ

    Emirates: Open Days για πλήρωμα καμπίνας σε Αθήνα (23/6) και Θεσσαλονίκη (25/6)

    3 Ιουνίου, 2026
    LOGISTICS

    Αίτηση πτώχευσης από τη Ziegler Βελγίου, σε Transuniverse και Van Moer βασικά assets

    3 Ιουνίου, 2026

  • ΜΜΜ
  • ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ
  • ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ
  • ΟΔΙΚΕΣ
  • LOGISTICS
  • ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ
  • ΝΑΥΤΙΛΙΑ
No Result
Προβολή όλων
Ειδήσεις και νέα για τις επιβατικές και εμπορευματικές μεταφορές
No Result
Προβολή όλων

Ανέφικτη η ολοκλήρωση του κεντρικού δικτύου του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών (ΔΕΔ-Μ) μέχρι το 2030

vvegiazi by vvegiazi
27 Νοεμβρίου, 2021
στο ΟΔΙΚΕΣ, ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ
0
Share on FacebookShare on Twitter
Εκτύπωση άρθρου

Tα τελευταία χρόνια, οι ελεγκτές της ΕΕ έχουν θίξει επανειλημμένα τις διάφορες αδυναμίες που επηρεάζουν αρνητικά την υλοποίηση μεγάλων έργων στον τομέα των μεταφορών.

Ωστόσο, τι φανερώνει η σύγκριση των επιδόσεων της ΕΕ με αυτές άλλων χωρών του κόσμου, όπως η Αυστραλία, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ;

Προκειμένου να απαντήσει στο ερώτημα αυτό, το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο πραγματοποίησε επισκόπηση, συγκρίνοντας τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ και διάφορες άλλες χώρες υλοποιούν τέτοια έργα.

Μολονότι τα αποτελέσματα αυτής της σύγκρισης είναι καθησυχαστικά από ορισμένες απόψεις, δημιουργούν προβληματισμό από ορισμένες άλλες, όπως είναι η υλοποίηση των έργων.

Συγκεκριμένα, οι ελεγκτές επισημαίνουν ότι άλλες χώρες στον κόσμο τα καταφέρνουν πολύ καλύτερα σε ό,τι έχει να κάνει με τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση έργων.

Όπως οι περισσότερες χώρες, η ΕΕ έχει εκπονήσει στρατηγική για τις υποδομές στον τομέα των μεταφορών.

Ωστόσο, υπάρχει κάτι μοναδικό στην περίπτωση της ΕΕ: καμία άλλη από τις στρατηγικές για τις μεταφορές που εξετάσαμε δεν καθορίζει προθεσμία για την περάτωση ενός ολόκληρου διασυνοριακού δικτύου.

Παρ’ όλα αυτά, οι ελεγκτές έχουν διαπιστώσει και στο παρελθόν ότι οι στόχοι της ενωσιακής στρατηγικής για τις μεταφορές, και συγκεκριμένα η ολοκλήρωση του κεντρικού δικτύου του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών (ΔΕΔ-Μ) μέχρι το 2030, είναι υπερβολικά φιλόδοξοι και δεν συμβάδιζαν πάντοτε με τα πραγματικά αποτελέσματα.

Παραδείγματος χάριν, είναι απίθανο να επιτευχθεί εμπρόθεσμα ο στόχος του τριπλασιασμού του μήκους του σιδηροδρομικού δικτύου υψηλής ταχύτητας της ΕΕ.

Αναλύσεις κόστους – οφέλους

Οι ελεγκτές επισημαίνουν επίσης ότι συχνά δεν πραγματοποιούνται οι κατάλληλες αναλύσεις κόστους – οφέλους κατά το στάδιο της επιλογής των έργων.

Συνεπώς, η ΕΕ μπορεί να εγκρίνει συγχρηματοδότηση ακόμη και αν το κοινωνικοοικονομικό κόστος είναι πιθανόν να υπερκεράσει τα οφέλη, όπως συνέβη με ένα τμήμα της σιδηροδρομικής γραμμής υψηλής ταχύτητας στη Γαλλία.

Αντιθέτως, σε όλες τις χώρες που εξετάσαμε, οι άρτιες και λεπτομερείς αναλύσεις κόστους-οφέλους χρησιμοποιούνται συστηματικά για την υποστήριξη και βελτίωση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων.

«Η ΕΕ προσπαθεί να φέρει εις πέρας ένα ολοκληρωμένο δίκτυο υποδομών μεταφορών στην Ευρώπη», δήλωσε η Annemie Turtelboom, Μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου και αρμόδια για την επισκόπηση.

«Μολονότι στο παρελθόν θεωρούσαμε ότι οι υπερβάσεις κόστους και οι καθυστερήσεις δυσχεραίνουν εξίσου την επίτευξη αυτού του στόχου, από τη σύγκριση που πραγματοποιήσαμε διαπιστώσαμε ότι, ενώ η ΕΕ συμβαδίζει με άλλες χώρες από άποψη κόστους, έχει σημαντικά χειρότερες επιδόσεις όσον αφορά την έγκαιρη υλοποίηση μεγάλων έργων.

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής, θα μπορούσαμε να εμπνευστούμε από πρακτικές που καταγράψαμε ανά τον κόσμο.»

Στο παρελθόν, οι ελεγκτές είχαν επισημάνει την ύπαρξη απόκλισης μεταξύ του εκτιμώμενου και του πραγματικού κόστους των μεγάλων έργων μεταφορών στην ΕΕ, με συνέπεια η μέση υπέρβαση προϋπολογισμού να είναι μεγαλύτερη από 2 δισεκατομμύρια ευρώ ανά έργο, ή με άλλα λόγια οι αρχικές προβλέψεις να προσαυξάνονται κατά 47 %.

Ωστόσο, με την επισκόπηση διαπιστώθηκε ότι οι υπερβάσεις κόστους δεν είναι ίδιον της ΕΕ και μόνον, αλλά αποτελούν χαρακτηριστικό των υποδομών μεταφορών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Υπερβάσεις κόστους

Επίσης, οι υπερβάσεις κόστους που απαντούν στα έργα που αποτέλεσαν το αντικείμενο της επισκόπησης του ΕΕΣ, ήτοι στα συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ έργα μεταφορών, δεν είναι μεγαλύτερες από τον παγκόσμιο μέσο όρο – τουλάχιστον μέχρι στιγμής, καθώς τα εν λόγω ενωσιακά έργα δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

Αντιθέτως, οι καθυστερήσεις είναι, αν όχι το χαρακτηριστικότερο, ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των ενωσιακών έργων σε σχέση με άλλες χώρες.

Πέρσι, οι ελεγκτές της ΕΕ διαπίστωσαν ότι η μέση καθυστέρηση που κατέγραφαν τα μεγάλα έργο υποδομής στον τομέα των μεταφορών ήταν περί τα 11 χρόνια.

Σύμφωνα με την επισκόπηση, αυτό οφείλεται εν μέρει στις διαφορετικές και, ενίοτε, αλληλοαναιρούμενες προτεραιότητες της ΕΕ και των κρατών μελών της, τα οποία βεβαίως προκρίνουν το εθνικό συμφέρον. Ως εκ τούτου, αυτά συχνά παραμελούν τα διασυνοριακά τμήματα των έργων, στα οποία εστιάζουν οι διατιθέμενοι από την ΕΕ πόροι.

Παραδείγματος χάριν, η Γερμανία δεν έθεσε ως προτεραιότητα την κατασκευή της βόρειας διασυνοριακής οδού πρόσβασης στη σήραγγα βάσης Brenner, μολονότι η ΕΕ, μαζί με την Αυστρία και την Ιταλία, επένδυαν στο έργο αυτό ήδη από το 1986.

Η ΕΕ έχει πολλά να διδαχθεί από τις ΗΠΑ, την Ελβετία και την Αυστραλία από άποψη συντονισμού έργων

Επιπλέον, τα έργα στην ΕΕ, κατά τον χρόνο της επιλογής τους, εξακολουθούν να επηρεάζονται από πολλούς αστάθμητους παράγοντες, όπως η ανάγκη εξασφάλισης περιβαλλοντικών αδειών και η αποδοχή τους από τους ενδιαφερόμενους, αβεβαιότητες που οδηγούν επίσης σε καθυστερήσεις. Για αυτού του είδους τις δυσκολίες, η προετοιμασία είναι καταλληλότερη σε άλλα μέρη του κόσμου.

Στην Ελβετία, λόγου χάριν, υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να εξασφαλιστεί η αποδοχή των ενδιαφερομένων: διάφορες συμβουλευτικές επιτροπές παρέχουν τη δυνατότητα στα καντόνια και στα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη να συζητήσουν τα θέματα που σχετίζονται με το έργο.

Κατ’ αυτό τον τρόπο μειώνονται οι πιθανότητες καθυστερήσεων στον σχεδιασμό και στην κατασκευή λόγω δικαστικών διαδικασιών.

Οι ελεγκτές προβάλλουν τη συστηματική παρακολούθηση βάσει κινδύνου ως πιθανή λύση για τη μείωση των καθυστερήσεων – και των υπερβάσεων κόστους – στα έργα υποδομής στον τομέα των μεταφορών στην ΕΕ.

Τέτοιος μηχανισμός υπάρχει στις ΗΠΑ, όπου τα έργα που διακρίνονται για τον υψηλό κίνδυνο που ενέχουν, αποτελούν αντικείμενο ενισχυμένης παρακολούθησης.

Επί παραδείγματι, αυξήσεις κόστους άνω του 2 % ετησίως σε σχέση με τον εκτιμώμενο προϋπολογισμό υποχρεώνουν τον φορέα υλοποίησης του έργου να υποβάλλει περισσότερες εκθέσεις στην κυβέρνηση και συνεπάγονται αυξημένη εποπτεία από αρμόδια ομοσπονδιακά στελέχη.

Τέλος, οι ελεγκτές επισημαίνουν ότι, στην ΕΕ, δεν υπάρχει νομική υποχρέωση για συστηματική εκ των υστέρων αξιολόγηση των μεγάλων έργων μεταφορών.

Τέτοια αξιολόγηση πραγματοποιήθηκε μόνο μία φορά (το 2007) και επικεντρώθηκε αποκλειστικά σε χρηματοοικονομικούς δείκτες, όπως η απορρόφηση της διαθέσιμης ενωσιακής χρηματοδότησης.

Αντιθέτως, οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Νορβηγία ακολουθούν διαφορετική προσέγγιση, υποβάλλοντας τα έργα συστηματικά σε εκ των υστέρων αξιολογήσεις.

Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του «m» στο Youtube
Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του «m» στο Linkedin
Tags:ΔΙΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝΔΕΔ-ΜΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣΥΠΟΔΟΜΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

Σχετικά Άρθρασχετικά

LOGISTICS

Χρ. Δήμας: Ο BBA άξονας ασφάλειας, ανθεκτικότητας, ανάπτυξης και στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ

1 Ιουνίου, 2026
LOGISTICS

Ο κλάδος των logistics συνεισφέρει με 25,5 δισ. ευρώ (10,8%) στο ελληνικό ΑΕΠ. Τα αποτελέσματα έρευνας του Πανεπιστημίου Αιγαίου

28 Μαΐου, 2026
LOGISTICS

Συνάντηση εργασίας με τον Ευρωπαίο Συντονιστή του Διαδρόμου WBEM είχε ο Χρ. Δήμας

22 Μαΐου, 2026
ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ

Απ. Τζιτζικώστας από Αλεξανδρούπολη: Σήμερα χτίζουμε, από εδώ, την Ευρώπη της ισχύος, της διασύνδεσης και της ελπίδας

9 Μαΐου, 2026
ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ

Απ. Τζιτζικώστας: Νέα “ραχοκοκαλιά” εξωστρέφειας, ασφάλειας και εμπορίου της Ευρώπης ο άξονας Θεσσαλονίκη – Αλεξανδρούπολη – Βουκουρέστι

8 Μαΐου, 2026
ΟΔΙΚΕΣ

Απ. Τζιτζικώστας, Χρ. Δήμας και Κ. Κυρανάκης στην Αλεξανδρούπολη, στις 9/5, για τη σύνδεση Θεσσαλονίκης και Αλεξανδρούπολης με Βουλγαρία – Ρουμανία

6 Μαΐου, 2026
Επόμενο άρθρο

Eκπτώσεις έως 50% στα διόδια της Νέας Οδού με το Fast Pass. Πληροφορίες για την προσφορά

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Έχω διαβάσεις και αποδέχομαι τους όρους χρήσης.

  • Δημοφιλή
  • Σχόλια
  • Τελευταία

Ενισχύεται η παρουσία Κινέζων στο ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο: Μνημόνιο Συνεργασίας της GFR Hellas με την Neptune Logistics Group

28 Μαΐου, 2026

H Hellenic Train και η Damco Energy ίδρυσαν την εταιρεία που θα διαχειριστεί το Θριάσιο ΙΙ: Την FxD Logistics

31 Μαΐου, 2026

Οι Ρουμάνοι της GFR Hellas εξετάζουν είσοδο στις σιδηροδρομικές επιβατικές μεταφορές

28 Μαΐου, 2026

Μερική αποδοχή ένστασης της ΜΕΤΚΑ για το έργο αναβάθμισης του Προαστιακού Δυτικής Αττικής

1 Ιουνίου, 2026

Έκτακτη χρηματοδότηση 18 εκατ. ευρώ στους Σιδηροδρόμους Ελλάδος για την αναβάθμιση του δικτύου

2 Ιουνίου, 2026

Καθορίστηκαν τα δίκτυα αστικών και υπεραστικών οδικών μεταφορών στην Ήπειρο

29 Μαΐου, 2026

Απορρίφθηκε ένσταση της ΑΚΤΩΡ για τον τρόπο καταβολής αποζημίωσης στον οδικό άξονα Λευκάδας

1 Ιουνίου, 2026

Hellenic Train: Επιπλέον δρομολόγια λόγω Αγίου Πνεύματος στο Τρένο του Πηλίου

29 Μαΐου, 2026

Επαναλειτουργεί η σιδηροδρομική γραμμή Φλώρινα – Θεσ/νίκη. Σήμερα νέο δοκιμαστικό δρομολόγιο, παρουσία του αν. υπουργού Μεταφορών Κ. Κυρανάκη

2

Αλλαγές στην οργανωτική δομή των ΕΛΤΑ που αφορούν τη διανομή και τις ταχυμεταφορές

2

ΠΟΕΙΑΤΑ: Επιστολή στον πρωθυπουργό για τα προβλήματα του κλάδου, προειδοποιεί για «θερμό καλοκαίρι»

2
KASTELLI AIRPORT, TERNA, 22OCT2025

«Κλείδωσε» η ημερομηνία για την εμπορική λειτουργία του νέου αεροδρομίου στο Ηράκλειο Κρήτης (Καστέλλι): Νοέμβριος 2028

1

Η Ryanair (που «έρχεται και φεύγει») είναι ο 2ος μεγαλύτερος «πελάτης» της Fraport Greece και 3ος του ΔΑΑ

1

Πως σχολιάζει η Fraport Greece το κλείσιμο της βάσης της Ryanair στη Θεσσαλονίκη

1

«Λίφτινγκ» στα ηλεκτρικά ρολόγια των σιδηροδρομικών σταθμών της Βορείου Ελλάδας

1

Οι Ρουμάνοι της GFR Hellas εξετάζουν είσοδο στις σιδηροδρομικές επιβατικές μεταφορές

1

Ελληνική Αεροπορική Ένωση: Διαδικτυακή συζήτηση για τις αερομεταφορές και την κλιματική αλλαγή στις 10/6

3 Ιουνίου, 2026

Ολυμπία Οδός και Ι.Ο.ΑΣ. καλούν τους οδηγούς για ένα Pit Stop Οδικής Ασφαλείας

3 Ιουνίου, 2026

Αλ. Μεϊκόπουλος: Ο ελληνικός σιδηρόδρομος λειτουργεί πλέον στα όρια των αντοχών του

3 Ιουνίου, 2026
MSC Musica

Προβληματισμός από Σ.Ε.Ο.Ο.Κυκλάδων για τη διαχείριση των ροών κρουαζιέρας στη Σαντορίνη

3 Ιουνίου, 2026

Emirates: Open Days για πλήρωμα καμπίνας σε Αθήνα (23/6) και Θεσσαλονίκη (25/6)

3 Ιουνίου, 2026

Αίτηση πτώχευσης από τη Ziegler Βελγίου, σε Transuniverse και Van Moer βασικά assets

3 Ιουνίου, 2026

ΒΕΘ: Ζητά να μπει “φρένο” στις υπέρογκες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη

3 Ιουνίου, 2026

Santander: Στα 58 ευρώ η τιμή – στόχος για τη μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

3 Ιουνίου, 2026

Metaforespress

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία

Δείτε Ακόμη

  • Υπόγειος
  • Οικονομία
  • Γνώμη
  • (Ταχο)γράφος
  • Videos

Εγγραφή Νewsletter



    Social Media

    Ακολουθήστε το metaforespress.gr στο google news

    Powered by iservices logo

    Metaforespress

    Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε τη βέλτιστη εμπειρία πλοήγησης στον ιστότοπό μας.

    Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε ή να τα απενεργοποιήσετε στις ρυθμίσεις.

    No Result
    Προβολή όλων
    • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • ΜΜΜ
    • ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ
    • ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ
    • ΟΔΙΚΕΣ
    • LOGISTICS
    • ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ
    • ΝΑΥΤΙΛΙΑ
    • ΥΠΟΓΕΙΟΣ

    © metaforespress.gr

    Επισκόπηση απορρήτου
    Metaforespress

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.

    Necessary

    Το αυστηρώς απαραίτητο cookie θα πρέπει να είναι ενεργοποιημένο ανά πάσα στιγμή, ώστε να μπορέσουμε να αποθηκεύσουμε τις προτιμήσεις σας για ρυθμίσεις cookie.

    Στατιστικά

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Google Analytics για τη συλλογή ανώνυμων πληροφοριών, όπως τον αριθμό επισκεπτών στον ιστότοπο και τις πιο δημοφιλείς σελίδες.

    Η διατήρηση αυτού του cookie μας επιτρέπει να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας.