ΑρχικήΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑΟι απεργίες στην Posti έφεραν τριγμούς και παραιτήσεις στη φιλανδική κυβέρνηση

Οι απεργίες στην Posti έφεραν τριγμούς και παραιτήσεις στη φιλανδική κυβέρνηση

Σε παραίτηση οδηγήθηκε η Φιλανδή υπουργός αρμόδια για τον κρατικό ταχυδρομικό οργανισμό της χώρας (Posti), Sirpa Paatero, εξαιτίας κακού χειρισμού μιας εργασιακής διαμάχης που οδήγησε σε πολυήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις.

Χιλιάδες εργάτες της Posti ξεκίνησαν απεργία για περισσότερο από 2 εβδομάδες, μια κίνηση που επεκτάθηκε και σε άλλους κλάδους, συμπεριλαμβανομένης της αεροπλοΐας.

Τα συνδικάτα διαμαρτυρήθηκαν στα σχέδια αλλαγής της συλλογικής συμφωνίας των περίπου 700 εργαζομένων του τμήματος διαλογής δεμάτων, γεγονός που θα είχε ως αποτέλεσμα μισθολογικές περικοπές ύψους 30% – 50%.

Για το εν λόγω θέμα μάλιστα, τη δυσαρέσκειά του εξέφρασε και ο πρωθυπουργός της χώρας, Antti Rinne, τονίζοντας σε δημοσιογράφους «δεν εγκρίνω καμία αποδυνάμωση των όρων απασχόλησης».

Πρώην επικεφαλής του συνδικάτου, ο Rinne δήλωσε ότι είχε καταστήσει σαφές στη διοίκηση της Posti πριν και μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ότι δεν θα δεχόταν να καταπατηθούν οι όροι εργασίας των απασχολούμενων σε κρατικές εταιρείες.

Διαψεύδοντας τα λεγόμενα του Φιλανδού πρωθυπουργού, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Posti, Markku Pohjola, δήλωσε ότι οι νέες συμβάσεις των 700 υπαλλήλων είχαν συζητηθεί εκ των προτέρων με την Paatero, η οποία μάλιστα «ουδέποτε εξέφρασε αντιρρήσεις».

Από την πλευρά της, η Paatero δήλωσε αρχικά ότι δεν είχε ενημερωθεί για το πότε θα τεθούν σε ισχύ οι νέες εργασιακές συμβάσεις, ωστόσο αργότερα ζήτησε συγγνώμη, υποστηρίζοντας ότι η ημερομηνία «υπέπεσε της προσοχής της».

Λίγο αργότερα, η Φιλανδή υπουργός έστειλε την επιστολή παραίτησής της στον πρωθυπουργό, ωστόσο η κίνηση αυτή δεν ήταν αρκετή για να κατευνάσει την οργή των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, τα οποία ζητούν την παραίτηση και του ίδιου του Rinne.

Share With:
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
Tags
No Comments

Αφήστε ένα σχόλιο