ΑρχικήΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΙΗ Ελλάδα, μετά την Ολλανδία, έχει την ακριβότερη βενζίνη, επισημαίνει η ΠΟΠΕΚ

Η Ελλάδα, μετά την Ολλανδία, έχει την ακριβότερη βενζίνη, επισημαίνει η ΠΟΠΕΚ

Για επιβεβαίωση των θέσεών της, σχετικά με τις επιπτώσεις από την αύξηση του ΕΦΚ στα καύσιμα, κάνει λόγο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), τονίζοντας ότι τα αποτελέσματα του μέτρου «είναι πλέον ορατά».

«Κατ’ επανάληψη επισημάναμε εκδίδοντας και σχετικά δελτία τύπου, ότι η αύξηση των ΕΦΚ που προγραμμάτιζε από τον Μάιο του 2016 και νομοθέτησε στην συνέχεια η κυβέρνηση με τον Ν.4389/2016, στα πετρελαιοειδή προϊόντα ήταν λάθος», αναφέρει η Ομοσπονδία, σε ανακοίνωσή της.

Όπως επισημαίνει «σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε υπερβολικές αυξήσεις του ΕΦΚ σε όλα τα πετρελαιοειδή προϊόντα, δυσανάλογες με τις οικονομικές δυνατότητες των Ελλήνων, οι οποίες επιβλήθηκαν με χαρακτηριστική επιπολαιότητα, αφού τα αρμόδια υπουργεία δεν μπήκαν στο κόπο να εκπονήσουν σχετική οικονομοτεχνική μελέτη επιπτώσεων, πιστεύοντας υποθετικά ότι με τις αυξήσεις του ΕΦΚ στα καύσιμα θα αυξηθούν τα δημόσια έσοδα».

Σύμφωνα με την ΠΟΠΕΚ, η μέση τιμή στην αμόλυβδη διαμορφώθηκε, στις 9/1/17, στην Ελλάδα (1,545 ευρώ το λίτρο) ως η δεύτερη ακριβότερη μετά την Ολλανδία (1,573), όταν η μέση λιανική τιμή των χωρών της Ε.Ε παραμένει στο 1,379 το λίτρο.

Ωστόσο, όπως σημειώνει, παραμένει «όνειρο απατηλό η αύξηση των δημοσίων εσόδων, από τις κατά καιρούς διακηρύξεις των εκάστοτε κυβερνήσεων, για την πάταξη της παράνομης διακίνησης πετρελαιοειδών και ενεργειακών προϊόντων (λαθρεμπόριο κ.λπ.), όταν η Διυπουργική Επιτροπή που συστάθηκε τον Ιούλιο του 2014 με μοναδικό θέμα την πάταξη του λαθρεμπορίου και της νοθείας των καυσίμων, αν και έχουν περάσει 2,5 χρόνια δεν έχει εκδώσει ακόμη σχετικό πόρισμα».

«Τελικώς η αύξηση του ΕΦΚ στα καύσιμα ποιους εξυπηρετεί την εθνική οικονομία, την ανάπτυξη της οικονομίας, την αύξηση των δημοσίων εσόδων ή τα κυκλώματα της παραοικονομίας;» διερωτάται η ΠΟΠΕΚ.

Share With:
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
No Comments

Αφήστε ένα σχόλιο