Η Stadler και η περιφερειακή εταιρεία σιδηροδρομικών μεταφορών της Σαρδηνίας ARST παρουσίασαν το πρώτο τρένο υδρογόνου που έχει σχεδιαστεί ειδικά για δίκτυα «στενής» γραμμής.
Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στο κέντρο δοκιμών της Stadler στο Έρλεν της Ελβετίας, ενώ η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας στη Σαρδηνία προγραμματίζεται για το 2028, μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων δοκιμών και της διαδικασίας πιστοποίησης.
Το νέο τρένο προορίζεται να εξυπηρετήσει τμήματα του μη ηλεκτροδοτούμενου δικτύου της ARST, μεταξύ των οποίων οι γραμμές Αλγκέρο Αεροδρόμιο – Μαμουντάνας, Σάσαρι – Αλγκέρο και Σάσαρι – Σόρσο.
Η χρήση τεχνολογίας υδρογόνου αποτελεί εναλλακτική λύση έναντι των ντιζελοκίνητων συρμών, χωρίς να απαιτείται η εγκατάσταση εναέριας ηλεκτροκίνησης.
Η πρόωση βασίζεται σε κυψέλες καυσίμου υδρογόνου σε συνδυασμό με μπαταρίες έλξης, ενώ ο εξοπλισμός, συμπεριλαμβανομένων των δεξαμενών υδρογόνου και των κυψελών καυσίμου, είναι εγκατεστημένος σε ειδική κεντρική μονάδα (Power Pack).
Ο σχεδιασμός του οχήματος έχει προσαρμοστεί στις απαιτήσεις των γραμμών εύρους 950 χιλιοστών, με χαμηλό βάρος και περιορισμένα φορτία ανά άξονα.
Στο πλαίσιο του προγράμματος έχουν παραγγελθεί δέκα συρμοί, οι οποίοι αναμένεται να αντικαταστήσουν υφιστάμενα ντιζελοκίνητα οχήματα.
Σύμφωνα με τις εταιρείες, η λειτουργία τους εκτιμάται ότι θα συμβάλει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά περισσότερους από 2.100 τόνους ετησίως, ενώ προβλέπεται η χρήση υδρογόνου που θα παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί ορόσημο για τη σιδηροδρομική τεχνολογία, καθώς μέχρι σήμερα τα τρένα υδρογόνου είχαν αναπτυχθεί κυρίως για δίκτυα κανονικού εύρους γραμμής.
Παράλληλα, η Stadler υλοποιεί αντίστοιχα έργα για την προμήθεια τρένων υδρογόνου και σε άλλες περιφέρειες της Ιταλίας, όπως η Καλαβρία και η Σικελία.






















































