Η Κομισιόν αποφάσισε να παραπέμψει τη Σλοβακία στο Δικαστήριο της ΕΕ λόγω μη εγκατάστασης του ηλεκτρονικού συστήματος προσωρινής εναπόθεσης για τις αεροπορικές μεταφορές το οποίο περιέχει πληροφορίες σχετικά με μη ενωσιακά εμπορεύματα που προσκομίζονται στο τελωνείο και τελούν υπό προσωρινή εναπόθεση έως την υπαγωγή τους σε τελωνειακό καθεστώς ή την επανεξαγωγή τους.
Σύμφωνα με τον ενωσιακό τελωνειακό κώδικα (ΕΤΚ) [κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 952/2013] και την εκτελεστική πράξη του [κανονισμός (ΕΕ) 2015/2447], τα κράτη-μέλη όφειλαν να αναπτύξουν και να θέσουν σε λειτουργία το ηλεκτρονικό σύστημα προσωρινής εναπόθεσης για τις αεροπορικές μεταφορές εντός της ισχύουσας προθεσμίας.
Το σύστημα καθιστά δυνατή την ηλεκτρονική υποβολή των σχετικών διασαφήσεων προσωρινής εναπόθεσης εμπορευμάτων που εισέρχονται αεροπορικώς. Αυτό συμβάλλει στη δημιουργία ασφαλέστερης και καλύτερα ρυθμιζόμενης εσωτερικής αγοράς, παρέχοντας στις τελωνειακές αρχές τη δυνατότητα να παρακολουθούν τα εμπορεύματα από την είσοδό τους στην ΕΕ έως την υπαγωγή τους σε τελωνειακό καθεστώς ή την επανεξαγωγή τους.
Με τον τρόπο αυτόν διασφαλίζεται ότι τα εισαγόμενα εμπορεύματα συμμορφώνονται με τις εφαρμοστέες ενωσιακές και εθνικές απαιτήσεις.
Η Κομισιόν θεωρεί ότι η Σλοβακία παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει όσον αφορά την εγκατάσταση του ηλεκτρονικού συστήματος προσωρινής εναπόθεσης για τις αεροπορικές μεταφορές. Η Επιτροπή απέστειλε στη Σλοβακία προειδοποιητική επιστολή στις 7 Μαΐου 2025 και, στη συνέχεια, στις 11 Δεκεμβρίου 2025 απέστειλε αιτιολογημένη γνώμη.
Δεδομένου ότι η Σλοβακία δεν έχει τηρήσει τις εφαρμοστέες απαιτήσεις, η Επιτροπή παραπέμπει τώρα την υπόθεση στο Δικαστήριο. Η δράση της Επιτροπής αποσκοπεί στη διασφάλιση της έγκαιρης εγκατάστασης των ηλεκτρονικών τελωνειακών συστημάτων που απαιτούνται βάσει του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα, τα οποία είναι απαραίτητα για την αποτελεσματική επιτήρηση των εμπορευμάτων που εισέρχονται στην ΕΕ και για την ορθή λειτουργία της τελωνειακής ένωσης της ΕΕ.
Η Επιτροπή θεωρεί ότι οι προσπάθειες που έχουν καταβάλει μέχρι σήμερα οι αρχές είναι ανεπαρκείς και, για τον λόγο αυτόν, παραπέμπει τη Σλοβακία στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.






















































