Σε τροχιά υλοποίησης ενός νέου επενδυτικού προγράμματος, ύψους 5 δισ. ευρώ εισέρχεται η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, έχοντας ήδη επενδύσει περίπου 5,5 δισ. ευρώ μέσα στους τελευταίους 18 – 20 μήνες για την απόκτηση των παραχωρήσεων της Αττικής Οδού και της Εγνατίας Οδού.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των μετόχων, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Γιώργος Περιστέρης, παρουσίασε τον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας, επισημαίνοντας ότι η εταιρεία διαθέτει ισχυρή ρευστότητα για την υλοποίηση νέων επενδύσεων, αξιοποιώντας και τα κεφάλαια που εισέρρευσαν από την πώληση της συμμετοχής της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στη Masdar.
Ο επικεφαλής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ υπογράμμισε ότι ο όμιλος έχει πλέον ολοκληρώσει έναν πολυετή μετασχηματισμό, εξελισσόμενος από μια εταιρεία κατασκευών και ενέργειας σε έναν όμιλο υποδομών με μακροπρόθεσμα προβλέψιμες ταμειακές ροές και ισχυρή χρηματοοικονομική θέση.
Στο πλαίσιο αυτό, απέδωσε ιδιαίτερη σημασία και στην πρόσφατη απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας από τους οίκους Moody’s και S&P, γεγονός που καθιστά τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ τον μοναδικό ελληνικό μη χρηματοπιστωτικό όμιλο με investment grade αξιολόγηση.
«Το χαρακτηριστικό της εταιρείας είναι οι μακροπρόθεσμες επενδύσεις. Η αξία δημιουργείται όταν γίνονται συμφέρουσες και με υπολογισμένο ρίσκο επενδύσεις», σημείωσε ο κ. Περιστέρης, αναφερόμενος κυρίως στα έργα παραχωρήσεων και ΣΔΙΤ που αποτελούν τον πυρήνα της στρατηγικής του ομίλου.
Μεγάλα έργα σε εξέλιξη (ΒΟΑΚ, Καστέλλι) και η αναμόρφωση της Εγνατίας Οδού
Στο μέτωπο των μεγάλων υποδομών, ο όμιλος προχωρά στην ολοκλήρωση του βόρειου τμήματος του αυτοκινητοδρόμου Ε65, ενώ παράλληλα εξελίσσεται η κατασκευή του τμήματος Χανιά – Ηράκλειο του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), ενός από τα μεγαλύτερα έργα παραχώρησης της χώρας.
Παράλληλα, συνεχίζονται οι εργασίες για το νέο διεθνές αεροδρόμιο Ηρακλείου στο Καστέλλι, έργο προϋπολογισμού 625 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το κατασκευαστικό αντικείμενο θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2026.
Ωστόσο, η λειτουργία του αεροδρομίου εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει το 2028, καθώς απαιτείται η εγκατάσταση των αναγκαίων αεροναυτιλιακών βοηθημάτων από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.
Η συνεισφορά του έργου στα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου έχει ήδη αρχίσει μέσω της ανάκτησης διαφυγόντων εσόδων, ενώ η συνολική επένδυση κατά τη διάρκεια της 35ετούς παραχώρησης εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 1,5 δισ. ευρώ.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Περιστέρης και στην Εγνατία Οδό, η οποία πέρασε πρόσφατα στον έλεγχο του ομίλου.
Όπως ανέφερε, πρόκειται για έναν οδικό άξονα που μαζί με τα κάθετα τμήματά του φτάνει τα 1.000 χιλιόμετρα και παραλήφθηκε σε ιδιαίτερα επιβαρυμένη κατάσταση.
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει ήδη ξεκινήσει εκτεταμένο πρόγραμμα ανακατασκευής, με στόχο τη συνολική αναβάθμιση του άξονα για τις επόμενες δεκαετίες.
Αττική: Σήραγγα Ηλιούπολης, Ελευσίνα – Οινόφυτα και παρεμβάσεις στον Κηφισό
Ξεχωριστή θέση στις τοποθετήσεις της διοίκησης κατείχε το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Αττικής, το οποίο ο κ. Περιστέρης χαρακτήρισε «σοβαρότατο», επισημαίνοντας ότι απαιτούνται άμεσα νέες υποδομές για την αποσυμφόρηση του λεκανοπεδίου.
Όπως ανέφερε, το μόνο έργο που βρίσκεται ήδη σε φάση υλοποίησης είναι ο τριπλός κόμβος Σκαραμαγκά, ενώ παράλληλα προωθούνται επιμέρους παρεμβάσεις στον Κηφισό.
Ωστόσο, ιδιαίτερη σημασία απέδωσε σε μια σειρά μεγαλύτερων έργων που θα μπορούσαν να αλλάξουν τον συγκοινωνιακό χάρτη της Αττικής.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται ο νέος οδικός άξονας Ελευσίνα – Οινόφυτα, ο οποίος θα λειτουργήσει ως παράκαμψη του λεκανοπεδίου για τη διαμπερή κυκλοφορία και θα αποσυμφορήσει σημαντικά τον Κηφισό. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει ήδη καταθέσει πρότυπη πρόταση για το έργο, προϋπολογισμού άνω των 500 εκατ. ευρώ.
Εξίσου κρίσιμη θεωρείται η Σήραγγα Ηλιούπολης, η οποία περιλαμβάνεται στις λεγόμενες «επεκτάσεις» της Αττικής Οδού, που σύμφωνα με τον κ. Περιστέρη δεν αποτελούν ουσιαστικά επεκτάσεις, αλλά νέα έργα για την Αττική.
Το έργο προωθείται μέσω πρότυπης πρότασης από κοινοπραξία των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, AKTOR και ΑΒΑΞ και εκτιμάται ότι θα αποτελέσει βασική λύση για την πρόσβαση προς τα νότια προάστια και το Ελληνικό.
Στον ίδιο σχεδιασμό εντάσσονται και οι παρεμβάσεις για τη διασφάλιση ελεύθερης ροής στη λεωφόρο Βουλιαγμένης. Παρότι δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί ο χρόνος υλοποίησης αυτών των έργων, η διοίκηση του ομίλου τα χαρακτηρίζει απολύτως αναγκαία.
Έργα στον κόμβο Μεταμόρφωσης της Αττικής Οδού
Το πρώτο βήμα για τη βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών στην Αττική αποτελεί η αναβάθμιση του κόμβου Μεταμόρφωσης της Αττικής Οδού, η οποία εγκρίθηκε πρόσφατα από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
Το έργο, προϋπολογισμού περίπου 2,5 εκατ. ευρώ, αναλαμβάνει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και προβλέπει νέα διαρρύθμιση των ρευμάτων κυκλοφορίας που καταλήγουν στην Εθνική Οδό από τις κατευθύνσεις Ελευσίνας και Μαρκοπούλου.
Στόχος είναι η μείωση της συμφόρησης σε ένα από τα πλέον επιβαρυμένα σημεία του οδικού δικτύου της Αττικής.
Σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου, η ολοκλήρωση των εργασιών αναμένεται έως το τέλος του 2026.

















































