Η Αττική Οδός, μαζί με το Μετρό της Αθήνας, αποτελούν τις σπουδαιότερες / κυριότερες συγκοινωνιακές παρεμβάσεις στην Αθήνα και την Αττική.
Λόγω της «γιγάντωσης» της Αθήνας, τόσο το Μετρό, όσο και η Αττική Οδός παρουσιάζουν φαινόμενα κορεσμού και υπερκορεσμού σε συγκεκριμένες ώρες.
Θα μείνουμε στην Αττική Οδό, η οποία στο περσινό πρώτο 9μηνο (Ιανουάριος – Σεπτέμβριος) παρουσίασε άνοδο κυκλοφορίας 4,6%, με 284.016 ημερήσιες διελεύσεις.
Στα βραχυπρόθεσμα μέτρα ξεχωρίζει η αναβάθμιση και αναδιαμόρφωση του κόμβου Μεταμόρφωσης, με παρεμβάσεις στις ράμπες εισόδου και εξόδου, με στόχο τη βελτίωση της ροής της κυκλοφορίας και τη μείωση των καθυστερήσεων.
Όπως εικάζεται, τελική λύση δεν έχει βρεθεί, ωστόσο το κεντρικό μοτίβο παραμένει το «2 ανεξάρτητες έξοδοι από κάθε κλάδο», με στόχο την έναρξη των απαιτούμενων εργασιών φέτος.
Σχετικά με την επέκταση της Λ. Κύμης (έργο, το οποίο έχει δημοπρατηθεί και έχει ανάδοχο, αλλά… δεν έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση), αρκετοί θεωρούν ότι θα ενταχθεί στην υφιστάμενη παραχώρηση.
Κάτι τέτοιο απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη της ΕΕ.
Σε γενικές γραμμές – πάντως – και μετά τον ΒΟΑΚ και τα 2 οδικά έργα ΣΔΙΤ στη Βόρεια Ελλάδα, το Δράμα – Αμφίπολη και το Θεσσαλονίκη – Έδεσσα, δεν αναμένονται άλλα μεγάλα οδικά έργα, με το βάρος να δίδεται στα αντιπλημμυρικά έργα, στα λιμενικά και τα σιδηροδρομικά έργα.






















































