Δευτέρα, 13 Ιουλίου, 2026
Ειδήσεις και νέα για τις επιβατικές και εμπορευματικές μεταφορές
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ

    Ερώτηση Νέας Αριστεράς για το πόρισμα ΕΟΔΑΣΑΑΜ σχετικά με το δυστύχημα ελικοπτέρου στην Παιανία

    13 Ιουλίου, 2026
    ΟΔΙΚΕΣ

    Τριπλός κόμβος Σκαραμαγκά: Μία από τις σημαντικότερες οδικές παρεμβάσεις που δρομολογούνται στην Αττική. Η υπογραφή της σύμβασης (video)

    13 Ιουλίου, 2026
    ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ

    Tο ελληνικό διαβατήριο εντάσσεται στα έγγραφα του gov.gr wallet

    13 Ιουλίου, 2026
    ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ

    Λιγοστεύουν τα αποθέματα αεροπορικών καυσίμων της Ευρώπης, καθώς κλιμακώνεται η ένταση στη Μ. Ανατολή

    13 Ιουλίου, 2026
    ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ

    Στο +4,7% η επιβατική κίνηση στα 14 αεροδρόμια της Fraport Greece τον Ιούνιο, +5,4% στο 6μηνο του έτους

    13 Ιουλίου, 2026
    ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ

    Η Emirates δρομολογεί το νέας γενιάς Airbus A350 στην πτήση Αθήνα – Ντουμπάι

    13 Ιουλίου, 2026

  • ΜΜΜ
  • ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ
  • ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ
  • ΟΔΙΚΕΣ
  • LOGISTICS
  • ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ
  • ΝΑΥΤΙΛΙΑ
No Result
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ

    Ερώτηση Νέας Αριστεράς για το πόρισμα ΕΟΔΑΣΑΑΜ σχετικά με το δυστύχημα ελικοπτέρου στην Παιανία

    13 Ιουλίου, 2026
    ΟΔΙΚΕΣ

    Τριπλός κόμβος Σκαραμαγκά: Μία από τις σημαντικότερες οδικές παρεμβάσεις που δρομολογούνται στην Αττική. Η υπογραφή της σύμβασης (video)

    13 Ιουλίου, 2026
    ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ

    Tο ελληνικό διαβατήριο εντάσσεται στα έγγραφα του gov.gr wallet

    13 Ιουλίου, 2026
    ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ

    Λιγοστεύουν τα αποθέματα αεροπορικών καυσίμων της Ευρώπης, καθώς κλιμακώνεται η ένταση στη Μ. Ανατολή

    13 Ιουλίου, 2026
    ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ

    Στο +4,7% η επιβατική κίνηση στα 14 αεροδρόμια της Fraport Greece τον Ιούνιο, +5,4% στο 6μηνο του έτους

    13 Ιουλίου, 2026
    ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ

    Η Emirates δρομολογεί το νέας γενιάς Airbus A350 στην πτήση Αθήνα – Ντουμπάι

    13 Ιουλίου, 2026

  • ΜΜΜ
  • ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ
  • ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ
  • ΟΔΙΚΕΣ
  • LOGISTICS
  • ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ
  • ΝΑΥΤΙΛΙΑ
No Result
Προβολή όλων
Ειδήσεις και νέα για τις επιβατικές και εμπορευματικές μεταφορές
No Result
Προβολή όλων

Θ. Τσιάνος, ΣΕΣ: Η Αθήνα έχει από τα φθηνότερα εισιτήρια στις συγκοινωνίες στην Ευρώπη

ffotinos by ffotinos
21 Ιουνίου, 2026
στο MMM, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
0
Share on FacebookShare on Twitter
Εκτύπωση άρθρου

Η συζήτηση που άνοιξε τελευταία για τη μερική ή ολική κατάργηση των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κινείται σε λάθος κατεύθυνση, τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, Θανάσης Τσιάνος, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, γιατί η Αθήνα έχει σήμερα από τα φθηνότερα εισιτήρια στην Ευρώπη, 1,20 ευρώ τη διαδρομή.

Άρα, η συζήτηση περί «δωρεάν μετακινήσεων» θα ήταν σκόπιμο να περιλαμβάνει και το πώς θα εξασφαλίσουμε χρήματα για την κάλυψη όλων αυτών των αναγκών (με κατά προτεραιότητα πάντα τα Μ.Μ.Μ.). Επίσης θα πρέπει να περιλαμβάνει έναν απολογισμό, τί δεν κάναμε σωστά.

Είναι δεδομένο ότι πολλές επιλογές του παρελθόντος ήταν βαθιά προβληματικές και δυστυχώς ακόμα και σήμερα δεν έχουμε ξεκάθαρους στόχους π.χ.: η επιδότηση για κοινωνικό leasing αυτοκινήτου. Την ίδια ώρα που το κράτος προσπαθεί να στρέψει τους πολίτες στα Μ.Μ.Μ., συνεχίζει να χρηματοδοτεί έμμεσα ή άμεσα την κυριαρχία του ιδιωτικού αυτοκινήτου στις πόλεις».

Σύμφωνα με τον κ Τσιάνο θα πρέπει να εκτιμηθεί ότι μελλοντικά θα υπάρχουν περισσότερα λεωφορεία, περισσότεροι οδηγοί και τεχνικό προσωπικό, περισσότεροι συρμοί, μεγαλύτερη ανάγκη για συντήρηση και αναβάθμιση. Σε αυτήν την περίπτωση το κόστος λειτουργίας αυξάνεται κατακόρυφα. Αν ταυτόχρονα έχουμε καταργήσει και το εισιτήριο, η οικονομική «μαύρη τρύπα» γίνεται ακόμα μεγαλύτερη.

Είναι ενθαρρυντικό, σημειώνει, που ανοίγει η συζήτηση για τα Μ.Μ.Μ. ωστόσο εκτιμώ ότι κινείται προς την λάθος κατεύθυνση. Ως επιστημονικός και θεσμικός φορέας, οφείλουμε να κοιτάζουμε τα δεδομένα. Η υπόθεση ότι η τιμή του εισιτηρίου εμποδίζει τους Έλληνες να χρησιμοποιήσουν τα Μ.Μ.Μ. είναι εσφαλμένη υπογραμμίζει.

ΕΡ: Ποιά είναι η άποψη των Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων για τη συζήτηση που άνοιξε γύρω από το θέμα των εισιτηρίων στα αστικά λεωφορεία;

ΑΠ: Είναι λάθος να κοιτάμε το κόστος με βάση τις παρούσες προβληματικές συνθήκες και να μη λαμβάνουμε υπόψη τον ζητούμενο σχεδιασμό της αναβάθμισης των Μ.Μ.Μ. Άρα, θα πρέπει να εκτιμηθεί ότι μελλοντικά θα υπάρχουν περισσότερα λεωφορεία, περισσότεροι οδηγοί και τεχνικό προσωπικό, περισσότεροι συρμοί, μεγαλύτερη ανάγκη για συντήρηση και αναβάθμιση.

Σε αυτήν την περίπτωση το κόστος λειτουργίας αυξάνεται κατακόρυφα. Αν ταυτόχρονα έχουμε καταργήσει και το εισιτήριο, η οικονομική «μαύρη τρύπα» γίνεται ακόμα μεγαλύτερη.

Είναι ενθαρρυντικό που ανοίγει η συζήτηση για τα Μ.Μ.Μ. ωστόσο εκτιμώ ότι κινείται προς την λάθος κατεύθυνση. Ως επιστημονικός και θεσμικός φορέας, οφείλουμε να κοιτάζουμε τα δεδομένα. Η υπόθεση ότι η τιμή του εισιτηρίου εμποδίζει τους Έλληνες να χρησιμοποιήσουν τα Μ.Μ.Μ. είναι εσφαλμένη.

Η Αθήνα έχει σήμερα από τα φθηνότερα εισιτήρια στην Ευρώπη, 1,20 € το κανονικό 0,50 € το μειωμένο, η δε μηναία κάρτα έχει κόστος 27 € και 13,5 € αντίστοιχα. Τα εισιτήρια επιδοτούνται ήδη από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά περισσότερο από 50%, καθώς τα έσοδα καλύπτουν μόλις το 40-45% του κόστους λειτουργίας του ΟΑΣΑ. Επίσης, εφαρμόζεται ήδη μια σημαντική κοινωνική πολιτική με πλήρη απαλλαγή ή κατά 50% για πολλές κοινωνικές ομάδες.

Παρόλα αυτά, οι μετακινούμενοι συνεχίζουν να χρησιμοποιούν καθημερινά το ΙΧ, του οποίου το συνολικό κόστος μετακίνησης είναι πολλαπλάσιο της τιμής του εισιτηρίου. Το κυκλοφοριακό πρόβλημα έχει την αιτία του στην υποβάθμιση των Μ.Μ.Μ. κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και στις πολιτικές ενθάρρυνσης της χρήσης του ιδιωτικού αυτοκινήτου.

ΕΡ: Έχουμε συγκριτικά στοιχεία με το παρελθόν;

ΑΠ: Ενδεικτικά αναφέρω ότι το 2006 η αναλογία μετακινήσεων με Μ.Μ.Μ στην Αττική σε σχέση με το ΙΧ ήταν περίπου 1 προς 1 και το 2023 η αναλογία ήταν περίπου 1 προς 2 ( 36% Μ.Μ.Μ. και 64% ΙΧ). Αυτό συνέβη γιατί κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης υποβαθμίστηκαν τα Μ.Μ.Μ., και ακόμα και σήμερα παράγουν σημαντικά λιγότερο μεταφορικό έργο.

Συγκεκριμένα, τα λεωφορεία του ΟΑΣΑ διανύουν 35% λιγότερα οχηματοχιλιόμετρα το 2023 σε σχέση με το 2006 και αντίστοιχα μειώθηκε και η επιβατική κίνηση κατά περίπου 35%. Επίσης παρά τις σημαντικές προσπάθειες που έγιναν τα τελευταία χρόνια, παραμένουν μη αξιόπιστα στα δρομολόγιά τους, δεν έχουν καλή συχνότητα (μέσος όρος 25 λεπτά) και προσφέρουν μετακινήσεις διπλάσιου χρόνου σε σχέση με το ΙΧ.

Όταν π.χ. το 2006 στην Αττική ο ΟΑΣΑ είχε στην διάθεσή του πάνω από 2.000 λεωφορεία και τώρα διαθέτει 1.300 ενεργά λεωφορεία (850 πριν λίγα χρόνια) και αν λάβουμε υπόψη ότι έχουν αυξηθεί οι ανάγκες και έχει «απλωθεί» η πόλη, υπάρχει πρόβλημα. Δεν είναι ανταγωνιστικά ως προς το ΙΧ και δεν παρέχουν στις περισσότερες περιπτώσεις ελκυστική εναλλακτική.

Αυτά τα νούμερα δείχνουν ξεκάθαρα την αιτία του κυκλοφοριακού προβλήματος. Αλλάξαμε συνήθειες, η Αττική έχασε την ισορροπία της και έγινε μια πόλη απόλυτα εξαρτημένη από το αυτοκίνητο. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται, όσο ποτέ άλλοτε, γενναία ενίσχυση του προϋπολογισμού των Μ.Μ.Μ. και στοχευμένες παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο.

Σύμφωνα με το Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών της Αττικής για να ανταπεξέλθει ο ΟΑΣΑ στις σύγχρονες ανάγκες και στην ραγδαία αύξηση των μετακινήσεων σε μια πόλη που επεκτείνεται, χρειάζεται να μεγαλώσει το μεταφορικό του έργο κατά σχεδόν 50% έως το 2045.

Επίσης όσον αφορά τα οδικά έργα, είναι λυπηρό που διαχρονικά δεν υπάρχει ένας στρατηγικός σχεδιασμός που να εκτιμά τις ανάγκες, το κόστος και την προτεραιοποίησή τους. Απαιτούνται ωστόσο επιπλέον κονδύλια και για το οδικό δίκτυο (συντήρηση, σύγχρονη φωτεινή σηματοδότηση, συστήματα ευφυών μεταφορών, νέοι δακτύλιοι, ποδηλατόδρομοι, νέοι οδικοί άξονες περιφερειακού χαρακτήρα, ενίσχυση των πολυτροπικών μετακινήσεων κτλ). Στα παραπάνω πρέπει να λάβουμε υπόψη και τις δαπάνες υλοποίησης και λειτουργίας έργων και δράσεων που ήδη έχουν δρομολογηθεί ή συνεχίζονται.

Το «δωρεάν για όλους» δεσμεύει σημαντικούς πόρους (250 εκατ. το χρόνο, δηλαδή 5 δισ. σε 20 χρόνια). Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 40 χλμ νέων γραμμών ΜΕΤΡΟ (συμπεριλαμβανομένων και των σταθμών).

Άρα η συζήτηση περί «δωρεάν μετακινήσεων» θα ήταν σκόπιμο να περιλαμβάνει και το πώς θα εξασφαλίσουμε χρήματα για την κάλυψη όλων αυτών των αναγκών (με κατά προτεραιότητα πάντα τα Μ.Μ.Μ.). Επίσης θα πρέπει να περιλαμβάνει έναν απολογισμό, τί δεν κάναμε σωστά.

Είναι δεδομένο ότι πολλές επιλογές του παρελθόντος ήταν βαθιά προβληματικές και δυστυχώς ακόμα και σήμερα δεν έχουμε ξεκάθαρους στόχους π.χ. η επιδότηση για κοινωνικό leasing αυτοκινήτου. Την ίδια ώρα που το κράτος προσπαθεί να στρέψει τους πολίτες στα ΜΜΜ, συνεχίζει να χρηματοδοτεί έμμεσα ή άμεσα την κυριαρχία του ιδιωτικού αυτοκινήτου στις πόλεις.

ΕΡ: Αν υλοποιηθεί ένα τέτοιο μέτρο «δωρεάν μετακινήσεων» θα συμβάλλει στην αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού;

ΑΠ: Το κόστος μετακίνησης με τα Μ.Μ.Μ. στην Ελλάδα είναι ήδη τόσο χαμηλό, ώστε οποιαδήποτε περαιτέρω μείωση -ή ακόμα και η πλήρης δωρεάν παροχή- δεν πρόκειται να αποθαρρύνει τους οδηγούς και να τους πείσει να αφήσουν το αυτοκίνητό τους. Αυτά λένε τα στοιχεία και οι έρευνες που έχουν γίνει στην Ελλάδα με βάση το συγκεκριμένο σύστημα δημοσίων μεταφορών που έχουμε.

Οποιοδήποτε μικρό όφελος προκύψει από μια αποκλειστική μείωση κομίστρου (και μόνο) θα είναι καθαρά περιστασιακό και χωρίς διάρκεια. Αυτό δεν αποτελεί μια θεωρητική εκτίμηση, είναι το γενικό συμπέρασμα ερευνών που παρακολουθούν συστηματικά το αντικείμενο στην πράξη.

Σε χώρες με πολύ καλύτερα και πιο αξιόπιστα συστήματα Μ.Μ.Μ. από το δικό μας, οι έρευνες που έγιναν στην πράξη, έδειξαν ότι η μηδενική τιμή προσελκύει κυρίως ανθρώπους που πριν μετακινούνταν με το περπάτημα ή με ποδήλατο και όχι οδηγούς. Δηλαδή δεν θα μειωθούν τα προβλήματα στον Κηφισσό εάν επιδοτήσεις 100% τις Δημόσιες Μεταφορές, τουλάχιστον σε αυτήν την κακή ακόμα κατάσταση που είναι τα Μ.Μ.Μ. της Αττικής.

Ας είμαστε ειλικρινείς και ρεαλιστές. Σε όσες χώρες του εξωτερικού, υπήρχε μείωση της χρήσης του ΙΧ, προήλθε από την αναβάθμισή της αστικής συγκοινωνίας ή και συνδυαστικά με την μείωση του εισιτηρίου. Δηλαδή όπου υπήρχε πραγματικό όφελος, η πολιτική ήταν βελτιώνω τις δημόσιες συγκοινωνίες, περιορίζω το αυτοκίνητο και έπειτα συνδυαστικά μειώνω το κόμιστρο (ως κοινωνική πολιτική όμως).

Συνεπώς ας βρούμε πρώτα τους πόρους να φτιάξουμε σωστές Δημόσιες Συγκοινωνίες (πιο δίκαια χρηματοδοτούμενες) και μετά να αρχίσουμε τις συζητήσεις για μείωση των εσόδων από το εισιτήριο.

Επίσης οι οριζόντιες επιδοτήσεις κρύβουν πολλές φορές μια κοινωνική αδικία και μια γεωγραφική ανισότητα.

ΕΡ: Σημειώνετε ότι η τρέχουσα συζήτηση κρύβει και μια γεωγραφική ανισότητα. Τι εννοείτε με αυτό;

ΑΠ: Υπάρχει μια βαθιά, δομική αδικία εις βάρος της ελληνικής περιφέρειας που αποσιωπάται. Την ώρα που στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη συζητάμε για δωρεάν μετακινήσεις σε ένα ήδη σημαντικά επιδοτούμενο δίκτυο, οι πολίτες στην υπόλοιπη Ελλάδα έρχονται αντιμέτωποι με σημαντικά υψηλότερο κόστος στις μετακινήσεις.

Είναι κοινωνικά παράδοξο ο φορολογούμενος πολίτης στην περιφέρεια να χρηματοδοτεί μέσω του κρατικού προϋπολογισμού τα ελλείμματα των συγκοινωνιών της πρωτεύουσας, και την ίδια στιγμή να πληρώνει ακριβότερο εισιτήριο για τις δικές του μετακινήσεις.

Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις στην περιφέρεια, στις οποίες οι κάτοικοι δεν έχουν καθόλου πρόσβαση σε Μ.Μ.Μ. και η χρήση του αυτοκινήτου είναι μονόδρομος, σε όποια κοινωνική ομάδα και αν ανήκουν. Αυτό αποτελεί ένα άλλο είδος φτώχιας και κοινωνικής ανισότητας (transport poverty).

Η τιμολογιακή πολιτική και οι τρόποι χρηματοδότησης είναι ένα εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα και θα έπρεπε να εξετάζεται τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αντιπολίτευση με πολύ μεγαλύτερη υπευθυνότητα και καθολική εθνική οπτική, μακριά από αποσπασματικές παροχές.

ΕΡ: Πώς μπορεί, λοιπόν, να χρηματοδοτηθεί δίκαια και βιώσιμα ένα σύγχρονο σύστημα συγκοινωνιών; Υπάρχουν εναλλακτικά μοντέλα στο εξωτερικό;

ΑΠ: Φυσικά και υπάρχουν. Σε πολλές ευρωπαϊκές μητροπολιτικές περιοχές, η επιδότηση των δημόσιων μεταφορών δεν επιβαρύνει οριζόντια τον εθνικό κορβανά, αλλά καλύπτεται εν μέρει από ανταποδοτικούς τοπικούς ή δημοτικούς φόρους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Γαλλία με το Versement Mobilité. Πρόκειται για έναν θεσμοθετημένο τοπικό εργοδοτικό φόρο που πληρώνουν οι επιχειρήσεις μιας περιοχής με βάση τον αριθμό των εργαζομένων τους, καθώς επωφελούνται άμεσα από το γεγονός ότι το προσωπικό και οι πελάτες τους μετακινούνται εύκολα χάρη στα Μ.Μ.Μ.

Μια τέτοια λύση είναι πολύ πιο δίκαιη, συνδέει τη χρηματοδότηση των συγκοινωνιών με την τοπική οικονομία, ελαφρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και βελτιώνει την ποιότητα των υπηρεσιών.

Ένα άλλο παράδειγμα αποτελεί η πηγή εσόδων από την υπεραξία της Γης. Όταν σχεδιάζεται ή επεκτείνεται μια γραμμή Μετρό ή Τραμ, οι αντικειμενικές και εμπορικές αξίες των ακινήτων γύρω από τους νέους σταθμούς εκτοξεύονται. Το μοντέλο αυτό «δεσμεύει» ένα μέρος αυτής της ξαφνικής υπεραξίας.

Επίσης ένας άλλος συχνός τρόπος χρηματοδότησης είναι τα ανταποδοτικά τέλη από την Οδική Κυκλοφορία. Τα έσοδα που εισπράττονται από τη χρήση και στάθμευση του αυτοκινήτου στο κέντρο της πόλης επιστρέφουν υποχρεωτικά και εξ ολοκλήρου ως επιδότηση στα Μ.Μ.Μ..

Επίσης συχνά επιδοτούνται μόνο κάποιες γραμμές και όχι όλο το σύστημα.

ΕΡ: Στην Νέα Υόρκη είχε εξαγγελθεί ένα τέτοιο μέτρο από τον Δήμαρχο Μαμντάνι αλλά προς το παρόν δεν έχει προχωρήσει γιατί;

ΑΠ: Η περίπτωση Μαμντάνι δείχνει ότι ακόμη και στην πιο πλούσια μητρόπολη του κόσμου, η υπόσχεση για «δωρεάν Μ.Μ.Μ. για όλους» αποδείχθηκε ένα ανεφάρμοστο προεκλογικό πυροτέχνημα. Όταν ήρθε η ώρα της διακυβέρνησης, έγινε αντιληπτό ότι χωρίς υγιή έσοδα, το σύστημα λειτουργικά θα κατέρρεε.

Ο Δήμαρχος της Νέας Υόρκης, δεν ελέγχει πλήρως τις συγκοινωνίες της πόλης. Ο αρμόδιος φορέας (MTA – Metropolitan Transportation Authority) ελέγχεται ουσιαστικά από την Κυβερνήτη της Πολιτείας της Νέας Υόρκης (Kathy Hochul) και ένα 23μελές διοικητικό συμβούλιο.

Η διοίκηση του MTA ξεκαθάρισε από την πρώτη στιγμή ότι η κατάργηση του εισιτηρίου θα άνοιγε μια τεράστια οικονομική «μαύρη τρύπα» σε ένα σύστημα που ήδη αντιμετωπίζει ελλείμματα, αρνούμενη να εφαρμόσει το μέτρο αν δεν βρεθούν εξασφαλισμένοι πόροι.

Αντί για δωρεάν μετακινήσεις, η πραγματικότητα ανάγκασε την πόλη να κάνει το ακριβώς αντίθετο. Λόγω της εκρηκτικής ανόδου της εισιτηριοδιαφυγής στα λεωφορεία (315 εκατομμύρια δολάρια σε απώλειες), ο MTA και η νέα διοίκηση του Δήμου αναγκάστηκαν να ξεκινήσουν εκτεταμένους ελέγχους και σκληρή καταστολή με ειδικές ομάδες επιθεωρητών για να μαζέψουν τα χαμένα έσοδα.

Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του «m» στο Youtube
Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του «m» στο Linkedin
Tags:ΘΑΝΟΣ ΤΣΙΑΝΟΣΣΕΣΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΩΝΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΜΜΜΟΑΣΑΟΣΥΣΤΑΣΥΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΑΘΗΝΑΣΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣΟΑΣΘΟΣΕΘ

Σχετικά Άρθρασχετικά

MMM

Εγκρίθηκε η ανάθεση μέρους του συγκοινωνιακού έργου του ΟΣΕΘ για το 2026

13 Ιουλίου, 2026
MMM

Παράταση προθεσμίας στον διαγωνισμό για την αξιοποίηση ακινήτου της ΣΤΑΣΥ στον Πειραιά

8 Ιουλίου, 2026
MMM

Γ. Κώτσηρας: Σε κυκλοφορία τίθενται 125 νέα ηλεκτρικά λεωφορεία στην Αθήνα και 50 στη Θεσσαλονίκη

7 Ιουλίου, 2026
MMM

Αναβαθμίζεται η σιδηροδρομική γέφυρα Πουλόπουλου του Ηλεκτρικού στα Πετράλωνα

6 Ιουλίου, 2026
MMM

Ως τις 21 Ιουλίου οι αιτήσεις για την πρόσληψη 171 οδηγών στον ΟΑΣΘ

3 Ιουλίου, 2026
MMM

Εγκρίθηκαν οι υπερωρίες του προσωπικού της ΣΤΑΣΥ για το 2026

2 Ιουλίου, 2026
Επόμενο άρθρο

Οι 4 άμεσες προτεραιότητες του νέου αναπληρωτή υπουργού Μεταφορών Γιώργου Κώτσηρα

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Έχω διαβάσεις και αποδέχομαι τους όρους χρήσης.

  • Δημοφιλή
  • Σχόλια
  • Τελευταία

«Η ανατροπή, της ανατροπής στο λιμάνι του Λαυρίου». Μένουν στον διαγωνισμό Μ. Ηλιόπουλος και Ισραηλινοί

7 Ιουλίου, 2026

Το «χρυσό συμβόλαιο» του Αεροδρομίου της Αθήνας και η σημασία του για τους 2 «μνηστήρες» (ΑΒΑΞ – ΜΕΤΚΑ, AKTOR)

10 Ιουλίου, 2026

Αποζημίωση έως 79,3 εκατ. ευρώ στον AKTOR για τον οδικό άξονα Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη

9 Ιουλίου, 2026

Ως τις 12/8 οι προσφορές στον διαγωνισμό για την απελευθέρωση των ΚΤΕΛ στην Περιφέρεια Στ. Ελλάδας

8 Ιουλίου, 2026

Καθορίστηκε το δίκτυο των αστικών και περιαστικών ΚΤΕΛ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

13 Ιουλίου, 2026

Σε νέα Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου προχώρησε η Levante Trains

8 Ιουλίου, 2026

Υπογράφεται η σύμβαση για το Performance Based Navigation (PBN) της ΥΠΑ

11 Ιουλίου, 2026

Ανέκαμψε η επιβατική κίνηση στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, +3,2% τον Μάιο. Ξεχωρίζουν Σύρος και Καστοριά

10 Ιουλίου, 2026

Μετατίθεται για τέλη Σεπτεμβρίου η πλήρης ολοκλήρωση της οδικής σύνδεσης Λευκάδας με Άκτιο και Δυτικό Άξονα

2

Σε αποκλεισμό του Βοτανικού / Ελαιώνα προχωρούν οι διαμεταφορείς τη Δευτέρα 6 Ιουλίου. Ζητούν λύσεις για το κυκλοφοριακό πρόβλημα

2

4,55 εκατ. ευρώ για τη συντήρηση σιδηροδρομικών συστημάτων στο τμήμα Ζευγολατιό – Αίγιο

2

«Η ανατροπή, της ανατροπής στο λιμάνι του Λαυρίου». Μένουν στον διαγωνισμό Μ. Ηλιόπουλος και Ισραηλινοί

2

Ως τις 12/8 οι προσφορές στον διαγωνισμό για την απελευθέρωση των ΚΤΕΛ στην Περιφέρεια Στ. Ελλάδας

2

Τα φαβορί για τη θέση του νέου διοικητή της ΥΠΑ. Γνωστοποιήθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα από το ΑΣΕΠ

1

Ολοκληρώθηκαν οι δοκιμές για την πιστοποίηση των νέων συρμών Coradia Stream της Hellenic Train

1

Μερική αποδοχή ένστασης της ΜΕΤΚΑ για την παράκαμψη Χαλκίδας και Ψαχνών

1

Ερώτηση Νέας Αριστεράς για το πόρισμα ΕΟΔΑΣΑΑΜ σχετικά με το δυστύχημα ελικοπτέρου στην Παιανία

13 Ιουλίου, 2026

Τριπλός κόμβος Σκαραμαγκά: Μία από τις σημαντικότερες οδικές παρεμβάσεις που δρομολογούνται στην Αττική. Η υπογραφή της σύμβασης (video)

13 Ιουλίου, 2026

Tο ελληνικό διαβατήριο εντάσσεται στα έγγραφα του gov.gr wallet

13 Ιουλίου, 2026

Λιγοστεύουν τα αποθέματα αεροπορικών καυσίμων της Ευρώπης, καθώς κλιμακώνεται η ένταση στη Μ. Ανατολή

13 Ιουλίου, 2026

Στο +4,7% η επιβατική κίνηση στα 14 αεροδρόμια της Fraport Greece τον Ιούνιο, +5,4% στο 6μηνο του έτους

13 Ιουλίου, 2026

Η Emirates δρομολογεί το νέας γενιάς Airbus A350 στην πτήση Αθήνα – Ντουμπάι

13 Ιουλίου, 2026

Δάνειο 4,5 εκατ. ευρώ της EUROFIMA στη βουλγάρικη BDZ για νέο τροχαίο υλικό

13 Ιουλίου, 2026

Σε εφαρμογή οι νέες ρυθμίσεις οφειλών προς ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ και τράπεζες

13 Ιουλίου, 2026

Metaforespress

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία

Δείτε Ακόμη

  • Υπόγειος
  • Οικονομία
  • Γνώμη
  • (Ταχο)γράφος
  • Videos

Εγγραφή Νewsletter



    Social Media

    Ακολουθήστε το metaforespress.gr στο google news

    Powered by iservices logo

    Metaforespress

    Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε τη βέλτιστη εμπειρία πλοήγησης στον ιστότοπό μας.

    Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε ή να τα απενεργοποιήσετε στις ρυθμίσεις.

    No Result
    Προβολή όλων
    • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • ΜΜΜ
    • ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ
    • ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ
    • ΟΔΙΚΕΣ
    • LOGISTICS
    • ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ
    • ΝΑΥΤΙΛΙΑ
    • ΥΠΟΓΕΙΟΣ

    © metaforespress.gr

    Επισκόπηση απορρήτου
    Metaforespress

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.

    Necessary

    Το αυστηρώς απαραίτητο cookie θα πρέπει να είναι ενεργοποιημένο ανά πάσα στιγμή, ώστε να μπορέσουμε να αποθηκεύσουμε τις προτιμήσεις σας για ρυθμίσεις cookie.

    Στατιστικά

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Google Analytics για τη συλλογή ανώνυμων πληροφοριών, όπως τον αριθμό επισκεπτών στον ιστότοπο και τις πιο δημοφιλείς σελίδες.

    Η διατήρηση αυτού του cookie μας επιτρέπει να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας.