Σε αλλαγές στο καταστατικό του προχωρά ο ΟΛΠ, με στόχο την επέκταση του «αποτυπώματός» του σε νέες λιμενικές, επενδυτικές και εφοδιαστικές δραστηριότητες.
Του Φώτη Φωτεινού
Στον τελευταίο τομέα ξεχωρίζει η πρόθεση του ΟΛΠ για τη δημιουργία σύγχρονου logistics center, το οποίο δεν θα εξυπηρετεί μόνο ίδιες ανάγκες, αλλά θα μισθώνεται και σε τρίτους.
Κεντρική επιδίωξη αποτελεί η μεγέθυνση της άντλησης εναλλακτικών εσόδων, καθώς ο τομέας της αποθήκευσης αποφέρει στον ΟΛΠ 1 – 2 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Το νέο logistics center θα γίνει στην πρώην περιοχή ΟΔΔΥ που έχει έκταση περίπου 80.000 τ.μ. Βρίσκεται βόρεια του σταθμού διακίνησης αυτοκινήτων Γ2.
Σε αυτήν, υπάρχουν τρεις παλιές αποθήκες Γ3 (5.500 τ.μ.), Γ5 (2.250 τ.μ.) και Γ8 (1.650 τ.μ.) για τη διαχείριση συμβατικού φορτίου.
Οι αποθήκες αυτές θα κατεδαφιστούν, καθώς θεωρούνται απαρχαιωμένες και στη θέση τους, θα δημιουργούν νέες, πιο σύγχρονες, στις οποίες η διακίνηση εμπορευμάτων θα γίνεται πιο αποδοτικά.
Σε συνδυασμό με την υπόγεια οδική σύνδεση του σταθμού διακίνησης αυτοκινήτων με τον πρώην χώρο του ΟΔΔΥ, το κέντρο αποθηκών θα ενοποιείται με τον «Τελωνειακό χώρο τύπου 1», δηλαδή την ελεύθερη ζώνη.
Η νέα αποθήκη θα υλοποιηθεί σε διαδοχικές φάσεις, ανάλογα με την ζήτηση και την ανάπτυξη της αγοράς.
Το έργο αυτό σχεδιάζεται να λειτουργήσει συμπληρωματικά στους χώρους logistics που διαθέτει ήδη ο ΟΛΠ, όπως τον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων που στεγάζει την κόκκινη αποθήκη της θυγατρικής της Cosco, Piraeus Consolidation & Distribution Center (PCDC).
Σύμφωνα με τους αρχικούς σχεδιασμούς, το εμβαδόν κάλυψης του Κέντρου Αποθηκών θα ανέρχεται σε 38.000 τ.μ., με το εμβαδόν συνολικής δόμησης να ανέρχεται στα 60.000 τ.μ.
Το κόστος αναφοράς της εν λόγω επένδυσης εκτιμάται άνω των 74 εκατ. ευρώ.
Με τα δύο κέντρα logistics, ο ΟΛΠ πρόκειται να αποκτήσει πρόσθετο ζωτικό χώρο, ώστε να μπορεί να φιλοξενεί την αύξηση φορτίων από τους προβλήτες Ι, ΙΙ και ΙΙΙ και το car terminal.




















































