Η Boeing κάλεσε την αμερικανική κυβέρνηση να ζητήσει από την ΕΕ πλήρη διαφάνεια αναφορικά με δάνειο ύψους 3 δισ. ευρώ προς την Airbus, επαναφέροντας στο προσκήνιο τις εμπορικές διαφωνίες μεταξύ των δύο αεροναυπηγικών κολοσσών.
Επιμέλεια: Β. Βεγιάζη
Όπως μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο επιστολή της Boeing προς τον Εμπορικό Αντιπρόσωπο των ΗΠΑ, Jamieson Greer, η Boeing εκφράζει την έκπληξή της για την ανακοίνωση της 29ης Ιουνίου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) σχετικά με τη χορήγηση του δανείου στην Airbus, μόλις τέσσερις ημέρες μετά την απόφαση της ΕΕ να παρατείνει την ισχύ της συμφωνίας ανακωχής του 2021.
Η Boeing ζητά από την αμερικανική πλευρά να απαιτήσει από την ΕΕ πλήρη γνωστοποίηση των όρων του δανείου, καθώς και διευκρινίσεις για το κατά πόσο η χρηματοδότηση είναι συμβατή με τη συμφωνία του 2021, η οποία προβλέπει ανοικτή και διαφανή διαδικασία για αντίστοιχες ενισχύσεις.
Από την πλευρά της, η ΕΤΕπ υποστήριξε ότι η χρηματοδότηση δεν αποτελεί ειδική μεταχείριση υπέρ της Airbus, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα συμβατικό δάνειο με επιτόκιο, στο πλαίσιο της συνήθους χρηματοδοτικής δραστηριότητάς της προς χιλιάδες επιχειρήσεις.
Να σημειωθεί ότι, Airbus και Boeing δεν προχώρησαν σε περαιτέρω σχόλια σχετικά με την υπόθεση.



















































