Έρευνα αξιολόγησης των επιπτώσεων της έναρξης λειτουργίας της νέας γραμμής του Μετρό Καλαμαριάς στο σύστημα μεταφορών της πόλης της Θεσσαλονίκης διεξήγαγαν το ΙΜΕΤ ΕΚΕΤΑ και το Ζωντανό Εργαστήριο Έξυπνης Κινητικότητας της Θεσσαλονίκης.
Ανάλυση κυκλοφοριακών φόρτων
-Γραμμή Διήθησης 1.1: Βούλγαρη (Κωνσταντίνου Καραμανλή, Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας) με κατεύθυνση προς κέντρο-δυτικά
Παρατηρήθηκε μείωση μεσοσταθμικά στους ημερήσιους κυκλοφοριακού φόρτους της τάξης του 8% (περίπου 4.000 οχήματα λιγότερα) που κατευθύνονται προς το κέντρο της πόλης από ανατολικά.
-Γραμμή Διήθησης Βούλγαρη 1.2: (Κωνσταντίνου Καραμανλή, Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας) με κατεύθυνση προς ανατολικά
Παρατηρήθηκε μείωση μεσοσταθμικά στους ημερήσιους κυκλοφοριακού φόρτους της τάξης του 4,5% (περίπου 2.000 οχήματα λιγότερα) που κατευθύνονται από το κέντρο της πόλης προς ανατολικά.
-Γραμμή Διήθησης 2.1: 3ης Σεπτεμβρίου (Λεωφ. Μεγάλου Αλεξάνδρου, Λεωφ. Βασιλέως Γεωργίου, Εγνατία, Αγ. Δημητρίου) με κατεύθυνση προς κέντρο-δυτικά
Παρατηρήθηκε μείωση μεσοσταθμικά στους ημερήσιους κυκλοφοριακού φόρτους της τάξης του 4,5% (περίπου 4.000 οχήματα λιγότερα) που κατευθύνονται από ανατολικά προς την κεντρική περιοχή της Θεσσαλονίκης.
-Γραμμή Διήθησης 2.2: 3ης Σεπτεμβρίου (Λεωφ. Μεγάλου Αλεξάνδρου, Λεωφ. Βασιλέως Γεωργίου, Εγνατία, Αγ. Δημητρίου) με κατεύθυνση προς ανατολικά
Παρατηρήθηκε μείωση μεσοσταθμικά στους ημερήσιους κυκλοφοριακού φόρτους της τάξης του 2,5% (περίπου 1.500 οχήματα λιγότερα) που κατευθύνονται από το κέντρο της πόλης προς ανατολικά.
-Γραμμή Διήθησης 3.1: Δυτική Είσοδος (Λαγκαδά, Πλατεία Δημοκρατίας, Παλαιού Σταθμού, 26ης Οκτωβρίου) με κατεύθυνση προς κέντρο-ανατολικά
Δεν παρατηρήθηκε μεταβολή στους κυκλοφοριακούς φόρτους των οχημάτων που εισέρχονται στην κεντρική περιοχή της Θεσσαλονίκης από δυτικά, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2025.
-Γραμμή Διήθησης 3.2: Δυτική Είσοδος (Λαγκαδά, Πλατεία Δημοκρατίας, Παλαιού Σταθμού, 26ης Οκτωβρίου) με κατεύθυνση προς δυτικά
Παρατηρήθηκε μείωση μεσοσταθμικά στους ημερήσιους κυκλοφοριακού φόρτους της τάξης του 3% (περίπου 1.250 οχήματα λιγότερα) που κατευθύνονται από το κέντρο της πόλης προς δυτικά.
Ανάλυση χρόνων διαδρομής
Σύμφωνα με την έρευνα, παρατηρείται γενικευμένη βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών στους περισσότερους κεντρικούς άξονες τόσο κατά την πρωινή όσο και την απογευματινή ώρα αιχμής.
Οι μεγαλύτερες μειώσεις στους χρόνους διαδρομής (έως και 13%) το Σεπτέμβριο του 2026 σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο του 2025 κατά την πρωινή αιχμή καταγράφονται στη διαδρομή Βούλγαρη-Δωδεκανήσου μέσω Εγνατίας, στη διαδρομή Π. Σταθμού – Λεω. Νίκης – Μεγάλου Αλεξάνδρου – Εσωτερική Περιφερειακή/Εθνικής Αντιστάσεως.
Επίσης, μειωμένος χρόνος διαδρομής (έως 7%) παρατηρείται στην διαδρομή από Δωδεκανήσου προς Βούλγαρη μέσω Εγνατίας και στη διαδρομή από Εθνικής Αντιστάσεως προς Π. Σταθμού (μέσω Βασιλίσσης Όλγας – Τσιμισκή).
Μείωση (έως 8%) επίσης καταγράφεται στη διαδρομές από Βούλγαρη προς Δωδεκανήσου και από Δωδεκανήσου προς Βούλγαρη. Οι διαδρομές από Εθνικής Αντιστάσεως προς Π. Σταθμού και από Π. Σταθμού-Εσωτερική Περιφερειακή/Εθνικής Αντιστάσεως μέσω παραλίας δεν παρουσιάζουν σημαντικές μεταβολές.
Στην Περιφερειακή Οδό προς Δυτικά κατά την πρωινή περίοδο αιχμής ο μέσος χρόνος διαδρομής αυξήθηκε κατά 7%, ενώ κατά την απογευματινή αιχμή σημαντικές μειώσεις (έως 10%) καταγράφονται τόσο προς Δυτικά όσο και προς Ανατολικά.
Συμπέρασμα
Όπως σημειώνεται, η εν λόγω έρευνα αποτελεί την πρώτη αποτίμηση των επιπτώσεων λειτουργίας της νέας γραμμή του Μετρό Καλαμαριάς. Στην εξεταζόμενη περίοδο περιλαμβάνεται τόσο η βδομάδα της ΔΕΘ όσο και η περίοδος έναρξης της σχολικής χρονιάς. Ως εκ τούτου, τα αποτελέσματα αποτελούν μια αρχική ανάλυση της επίδρασης της νέας γραμμής του μετρό, καθώς σε μια περίοδο χωρίς τις συγκεκριμένες εξωτερικές επιδράσεις ενδέχεται να παρατηρηθούν εντονότερες διαφοροποιήσεις στα πρότυπα μετακίνησης.
Επιπλέον, είναι σημαντικό τα αποτελέσματα να αναγνωστούν ως μια αρχική ανάλυση, καθώς το μεταφορικό σύστημα της πόλης δεν έχει φτάσει ακόμα σε ισορροπία μετά την εισαγωγή της νέας γραμμής του μετρό.
Κατά την περίοδο ανάλυσης υπάρχει μεταβαλλόμενη ζήτηση για μετακινήσεις με μετρό τόσο στην νέα γραμμή της Καλαμαριάς (περίοδος προσαρμογής των μετακινούμενων στην νέα γραμμή) όσο και στις μετακινήσεις με την βασική γραμμή του μετρό (περίοδος προσαρμογής των μετακινούμενων στο νέο πρόγραμμα δρομολογίων της βασικής γραμμής).
Τέλος, σημειώνεται πως κατά την περίοδο της έρευνας υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις στην οδική κυκλοφορία λόγω εργασιών σε βασικούς οδικούς άξονες (π.χ. Βασιλίσσης Όλγας), οι οποίες δε σχετίζονται με τη λειτουργία του Μετρό.
Η “ταυτότητα” της έρευνας
Η έρευνα καλύπτει μια εβδομάδα πριν την έναρξη λειτουργίας της νέας γραμμές και ένα μήνα μετά, δηλ. το χρονικό διάστημα 21/08/2026 – 29/09/2026.
Η έρευνα αξιολόγησης επιπτώσεων βασίστηκε σε δεδομένα:
- Κυκλοφοριακών φόρτων που συλλέγονται μέσω του εξοπλισμού ανίχνευσης κυκλοφορίας του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ) σε τρεις γραμμές διήθησης (Βούλγαρη – Εγνατία, Γ’ Σεπτεμβρίου, Δυτική είσοδος – Λαγκαδά)
- Ανάλυση χρόνων μετακίνησης και ταχυτήτων κυκλοφορίας σε κύριους οδικούς άξονες του οδικού δικτύου της Θεσσαλονίκης με χρήση δεδομένων τηλεματικής (Floating Ca Data) και δεδομένων από ανιχνευτές Bluetooth, τα οποία συλλέγονται από το Ζωντανό Εργαστήριο Έξυπνης Κινητικότητας της Θεσσαλονίκης του ΕΚΕΤΑ – ΙΜΕΤ.





















































