Σάββατο, 10 Οκτωβρίου, 2026
Ειδήσεις και νέα για τις επιβατικές και εμπορευματικές μεταφορές
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    MMM

    Σε εξέλιξη τεχνικοί έλεγχοι και ενέργειες αποκατάστασης για την επαναλειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης

    9 Οκτωβρίου, 2026
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Σπ. Πρωτοψάλτης: Στοίχημα η ποσοτική και ποιοτική διεύρυνση των ελληνικών εξαγωγών στη Γερμανία

    9 Οκτωβρίου, 2026
    INTERNATIONAL

    DFDS expansion on Algeciras-Tangier Med approved and completed

    9 Οκτωβρίου, 2026
    ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΝΕΑ

    Συνεργασία ΑΠΟΛΛΩΝ ΑΕ – Aegis Insurance Brokers στους τομείς ναυτασφαλίσεων και ειδικών κινδύνων

    9 Οκτωβρίου, 2026
    ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ

    Το μήνυμα της UPU για την Παγκόσμια Ημέρα Ταχυδρομείου

    9 Οκτωβρίου, 2026
    ΝΑΥΤΙΛΙΑ

    Minoan Lines: Αλλαγή πλοίων στη γραμμή Πειραιάς – Μήλος – Ηράκλειο

    9 Οκτωβρίου, 2026

  • ΜΜΜ
  • ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ
  • ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ
  • ΟΔΙΚΕΣ
  • LOGISTICS
  • ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ
  • ΝΑΥΤΙΛΙΑ
No Result
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    MMM

    Σε εξέλιξη τεχνικοί έλεγχοι και ενέργειες αποκατάστασης για την επαναλειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης

    9 Οκτωβρίου, 2026
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Σπ. Πρωτοψάλτης: Στοίχημα η ποσοτική και ποιοτική διεύρυνση των ελληνικών εξαγωγών στη Γερμανία

    9 Οκτωβρίου, 2026
    INTERNATIONAL

    DFDS expansion on Algeciras-Tangier Med approved and completed

    9 Οκτωβρίου, 2026
    ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΝΕΑ

    Συνεργασία ΑΠΟΛΛΩΝ ΑΕ – Aegis Insurance Brokers στους τομείς ναυτασφαλίσεων και ειδικών κινδύνων

    9 Οκτωβρίου, 2026
    ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ

    Το μήνυμα της UPU για την Παγκόσμια Ημέρα Ταχυδρομείου

    9 Οκτωβρίου, 2026
    ΝΑΥΤΙΛΙΑ

    Minoan Lines: Αλλαγή πλοίων στη γραμμή Πειραιάς – Μήλος – Ηράκλειο

    9 Οκτωβρίου, 2026

  • ΜΜΜ
  • ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ
  • ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ
  • ΟΔΙΚΕΣ
  • LOGISTICS
  • ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ
  • ΝΑΥΤΙΛΙΑ
No Result
Προβολή όλων
Ειδήσεις και νέα για τις επιβατικές και εμπορευματικές μεταφορές
No Result
Προβολή όλων

Κων/νος Κυρανάκης: Πολλές προτάσεις των ιδιοκτητών ταξί έχουν ήδη υιοθετηθεί και θα ενταχθούν σε νομοσχέδιο

vvegiazi by vvegiazi
14 Ιανουαρίου, 2026
στο MMM
0
Share on FacebookShare on Twitter
Εκτύπωση άρθρου

Σαφείς αποστάσεις από τα αιτήματα και τις κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών ταξί πήρε ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών & Μεταφορών Κωνσταντίνος Κυρανάκης, μιλώντας σε εκπομπή του ΕΡΤnews, υποστηρίζοντας ότι η υποχρέωση για ταξί μηδενικών ρύπων αφορά λιγότερο από το 1% του κλάδου και κάνοντας λόγο για παραπληροφόρηση από την ηγεσία του ΣΑΤΑ.

Όπως είπε, ο σχετικός νόμος έχει ψηφιστεί από το 2021 και προβλέπει ότι από το 2026 κάθε νέο ταξί που τίθεται σε κυκλοφορία θα πρέπει να είναι μηδενικών ρύπων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το μέτρο αφορά σήμερα λιγότερους από 270 ιδιοκτήτες ταξί σε σύνολο 29.000, καθώς η πλειονότητα είχε ήδη τη δυνατότητα τα προηγούμενα χρόνια να ανανεώσει το όχημά της, εξασφαλίζοντας πολυετή παράταση ισχύος της άδειας.

Ο κ. Κυρανάκης ανακοίνωσε ότι το υπουργείο θα φέρει εξαιρέσεις για οδηγούς άνω των 62 ετών, ώστε να μη βρεθούν αντιμέτωποι με την υποχρέωση αλλαγής οχήματος στο τέλος της επαγγελματικής τους διαδρομής. Παράλληλα, εξαιρέσεις θα προβλέπονται και για περιπτώσεις απρόβλεπτων τροχαίων ατυχημάτων, όπου η αντικατάσταση οχήματος καθίσταται αναγκαία.

Αναφερόμενος στον πρόεδρο του ΣΑΤΑ, Θύμιο Λυμπερόπουλο, ανέφερε ότι «λέει ψέματα και παραπληροφορεί» όταν κάνει λόγο για βίαιη αλλαγή.

Επιπλέον, σημείωσε ότι έχει πραγματοποιήσει διαδοχικές συναντήσεις με την Ομοσπονδία και εκπροσώπους των οδηγών ταξί και κατηγόρησε ευθέως τον κ. Λυμπερόπουλο ότι «δεν επιθυμεί λύση, θέλει να κάνει φασαρία, να έχει πολιτική ύπαρξη και να υπάρχει στη δημοσιότητα» και ότι χρησιμοποιεί τις απεργίες για λόγους προσωπικής και πολιτικής προβολής».

Αναφερόμενος στη χρήση των λεωφορειολωρίδων, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει το ισχύον καθεστώς, επισημαίνοντας ότι ήδη επιτρέπεται η είσοδος ταξί αποκλειστικά για επιβίβαση και αποβίβαση επιβατών, ενώ προτεραιότητα της κυβέρνησης παραμένει η βελτίωση της ταχύτητας και της ποιότητας των δημόσιων συγκοινωνιών.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι πολλές προτάσεις των οδηγών έχουν ήδη υιοθετηθεί και θα ενταχθούν στο νομοσχέδιο του υπουργείου που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Φεβρουάριο, μεταξύ των οποίων και ρυθμίσεις για τις άδειες ταξί.

Ο κ. Κυρανάκης έθεσε επιπλέον και το ζήτημα της παραβατικότητας στον κλάδο, κάνοντας λόγο για περιστατικά υπερχρέωσης επιβατών, τόσο Ελλήνων όσο και τουριστών, αλλά και για αρνήσεις μεταφοράς, ιδίως σε νέους ανθρώπους τις νυχτερινές ώρες.

Όπως είπε, πρόσφατα πραγματοποιήθηκαν συλλήψεις οδηγών ταξί με πλαστά δικαιολογητικά, ενώ προανήγγειλε μέτρα από το υπουργείο.

Σε 18 μήνες τα πρώτα νέα τρένα στον ελληνικό σιδηρόδρομο

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, σε 18 μήνες θα ξεκινήσουν τα πρώτα νέα τρένα να κυκλοφορούν στις ελληνικές ράγες -μετά από 20 χρόνια και τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Ελλάδα- με την παράδοση όλης της παραγγελίας των 23 νέα τρένα να ολοκληρώνεται μέχρι το τέλος του 2027.

Η σύμβαση αφορά επένδυση 308 εκατ. ευρώ από τον ιταλικό όμιλο.

Η συμφωνία, που υπογράφηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2025, και έρχεται έτοιμη στη Βουλή, μάλιστα όπως ανέφερε ο αν. υπουργός, η παραγγελία αφορά τόσο τα υπεραστικά όσο και τα προαστιακά δρομολόγια.

Ασφάλεια και υποδομές

Ο κ. Κυρανάκης τόνισε ότι η τηλεδιοίκηση του σιδηροδρόμου λειτουργεί κανονικά και ότι οι μηχανοδηγοί εκπαιδεύονται πλέον με προσομοιωτές και σύγχρονα συστήματα αυτόματης πέδησης (TED), μέσω συνεργασίας με τους γερμανικούς σιδηροδρόμους.

Παράλληλα, τα έργα υποδομής στο δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη προχωρούν κανονικά, με χρονοδιάγραμμα 15 μηνών, χωρίς καμία παράταση, και αναμένεται το καλοκαίρι του 2026 να ολοκληρωθεί η πλήρης σηματοδότηση και τηλεδιοίκηση.

Έχει υλοποιηθεί σύστημα real time παρακολούθησης τρένων, δωρεά της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, που επιτρέπει στους πολίτες να παρακολουθούν την κίνηση των αμαξοστοιχιών.

Νέος ΚΟΚ

Παράλληλα, ο κ. Κυρανάκης αναφέρθηκε στα πλαίσια της οδικής ασφάλειας που έχουν εγκατασταθεί νέας γενιάς κάμερες με τεχνητή νοημοσύνη, για καταγραφή παραβιάσεων, με στόχο τη μείωση των θανατηφόρων τροχαίων.

Το 2025 καταγράφηκαν 522 θανάσιμα τροχαία, ο χαμηλότερος αριθμός από το 1963, -ακόμη και από την περίοδο του Covid- ενώ η χρήση των ΜΜΜ, όπως το μετρό, έχει φτάσει πάνω από 60.000 επιβάτες κάθε Σάββατο βράδυ, συμβάλλοντας στη μείωση ατυχημάτων υπό την επήρεια αλκοόλ.

Στη Θεσσαλονίκη το πιλοτικό πρόγραμμα λειτουργεί ήδη στη γραμμή της Καλαμαριάς και θα επεκταθεί πλήρως μέχρι το 2026.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, πλήθος προτάσεων έγιναν στο αρμόδιο υπουργείο από συλλόγους συγγενών θυμάτων τροχαίων και εφαρμόζονται ήδη στα δικαστήρια, όπως την αναβάθμιση της εγκατάλειψης θύματος σε κακούργημα.

Κάμερες και ψηφιακή εποπτεία λεωφορειολωρίδων

Ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός για 600 κάμερες που θα εγκατασταθούν μπροστά από λεωφορεία, ώστε να καταγράφουν την παραβίαση των λεωφορειολωρίδων, με στόχο τη βελτίωση της ταχύτητας των δρομολογίων και τη μείωση του κυκλοφοριακού φόρτου.

Ο αλγόριθμος των καμερών έχει ήδη εκπαιδευτεί, ενώ τα πρόστιμα στέλνονται ψηφιακά στους παραβάτες, χωρίς να θίγονται οδηγοί και επιβάτες.

Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του «m» στο Youtube
Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του «m» στο Linkedin
Tags:ΣΑΤΑΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΤΑΞΙΤΑΞΙTAXIΛΕΩΦΟΡΕΙΟΛΩΡΙΔΕΣHELLENIC TRAINΤΡΕΝΑΤΗΛΕΔΙΟΙΚΗΣΗΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΚΑΜΕΡΕΣ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣΕΞΥΠΝΕΣ ΚΑΜΕΡΕΣΚΟΚΚΩΔΙΚΑΣ ΟΔΙΚΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΥΡΑΝΑΚΗΣ

Σχετικά Άρθρασχετικά

ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ

Σωματείο Εργαζομένων Hellenic Train: Καταγγελία για νέα απόλυση ενόψει διαπραγματεύσεων για τη συλλογική σύμβαση

2 Οκτωβρίου, 2026
ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ

Θριάσιο ΙΙ: Νέα παράταση έως τις 30 Νοεμβρίου για την προσφορά των Hellenic Train – Damco

2 Οκτωβρίου, 2026
MMM

Στ. Σακαρέτσιος, Γενικός Γραμματέας Μεταφορών: Το railway.gov.gr από εξαγγελία έγινε πράξη, καμία σκέψη για αύξηση στα εισιτήρια των ΜΜΜ

1 Οκτωβρίου, 2026
ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ

Στην τελική ευθεία η δρομολόγηση των νέων τρένων της Hellenic Train. Μεγάλα έργα στο δίκτυο από τους «Σιδηροδρόμους Ελλάδος»

30 Σεπτεμβρίου, 2026
ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ

Μ. Χρυσομάλλης (ΡΑΣ), Χ. Παληός (Σιδηρόδρομοι Ελλάδος), R. Rinaudo (ΗΤ), Α. Παναγόπουλος (PEARL), Σ. Αρχοντάκης (VTG), Γ. Μπίτζης (EY Parthenon), Δ. Σταμούλης (BIOSAFETY) στο ITC 2026

30 Σεπτεμβρίου, 2026
ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ

Δίκη για Τέμπη: «Ανοίγει» το κινητό του σταθμάρχη

29 Σεπτεμβρίου, 2026
Επόμενο άρθρο

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του ΟΑΣΘ για το 2026, με θετικό ισοζύγιο 3,752 εκατ. ευρώ

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Έχω διαβάσεις και αποδέχομαι τους όρους χρήσης.

  • Δημοφιλή
  • Σχόλια
  • Τελευταία

Παράκαμψη Χαλκίδας – Ψαχνών: Αποζημίωση 546.878 ευρώ στη ΜΕΤΚΑ για καθυστερήσεις στις απαλλοτριώσεις

7 Οκτωβρίου, 2026

ΟΣΜΕ: Προσφυγή στο Εφετείο για τη διαιτητική απόφαση σχετικά με τις αμοιβές στα ΚΤΕΛ

6 Οκτωβρίου, 2026

Έως τις 9 Νοεμβρίου η υποβολή προσφορών για την απελευθέρωση των ΚΤΕΛ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

5 Οκτωβρίου, 2026

Στην κυκλοφορία ο πρώτος πλήρως ανακατασκευασμένος συρμός στη γραμμή 1 (Πειραιάς – Κηφισιά) του Μετρό (pics)

7 Οκτωβρίου, 2026

Οδοντωτός: Ενημέρωση για τα έργα και την επανεκκίνηση ζητούν φορείς και πολίτες Διακοπτού – Καλαβρύτων

5 Οκτωβρίου, 2026

Από την “Aerospace Management and Support” η συντήρηση πτητικών μέσων της ΥΠΑ

9 Οκτωβρίου, 2026
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΘ, Ιωάννης Τσάρας

Ο ΟΛΘ, τα «ισχυρά μηνύματα» σε ΟΣΕ και υπουργείο Μεταφορών και το “βλέμμα” προς την… Ινδία

6 Οκτωβρίου, 2026

Minoan Lines: Αλλαγή πλοίων στη γραμμή Πειραιάς – Μήλος – Ηράκλειο

9 Οκτωβρίου, 2026

Το αεροδρόμιο «Λυδία» της Egnatia Aviation ανοίγει τις πύλες του: Εγκαίνια την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου, τριήμερες οι εκδηλώσεις

1

Το «πράσινο φως» από το Συμβούλιο της ΕΕ στη μεταρρύθμιση των τελωνείων και η επίδραση στο ηλεκτρονικό εμπόριο

1

5 νέα αεροσκάφη A321 neo παρέλαβε η AEGEAN το πρώτο εξάμηνο του έτους. Η πλήρης διάρθρωση του στόλου

1

Νέα παράταση στους διαγωνισμούς για την απελευθέρωση των ΚΤΕΛ σε 3 Περιφέρειες (Δ. Ελλάδα, Αν. Μακεδονία – Θράκη, Πελοπόννησο)

1

Σιδηρόδρομοι Ελλάδος: Εγκρίθηκαν 22.492,50 ευρώ για μίσθωση μηχανημάτων συντήρησης υποδομής Αθηνών

0

Νέα προσέγγιση / νέος διαγωνισμός για την επέκταση του αεροδρομίου της Αθήνας. Τι αλλάζει

0

Θετικό βήμα χαρακτήρισε η UNIFE τον προτεινόμενο νέο κανονισμό της ΕΕ για τις δημόσιες συμβάσεις

0

Bold Logistics: Η καινοτόμος ελληνική startup σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης. Στόχος οι 30.000 αποστολές τον μήνα

0

Σε εξέλιξη τεχνικοί έλεγχοι και ενέργειες αποκατάστασης για την επαναλειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης

9 Οκτωβρίου, 2026

Σπ. Πρωτοψάλτης: Στοίχημα η ποσοτική και ποιοτική διεύρυνση των ελληνικών εξαγωγών στη Γερμανία

9 Οκτωβρίου, 2026

DFDS expansion on Algeciras-Tangier Med approved and completed

9 Οκτωβρίου, 2026

Συνεργασία ΑΠΟΛΛΩΝ ΑΕ – Aegis Insurance Brokers στους τομείς ναυτασφαλίσεων και ειδικών κινδύνων

9 Οκτωβρίου, 2026

Το μήνυμα της UPU για την Παγκόσμια Ημέρα Ταχυδρομείου

9 Οκτωβρίου, 2026

Minoan Lines: Αλλαγή πλοίων στη γραμμή Πειραιάς – Μήλος – Ηράκλειο

9 Οκτωβρίου, 2026

Αερομεταφορές, ναυτιλία, υποδομές στην ατζέντα του Απ. Τζιτζικώστα στην Ινδία

9 Οκτωβρίου, 2026

Νέος πρόεδρος στον ΣΑΤΕ ο Χριστόφορος Κωνσταντινίδης

9 Οκτωβρίου, 2026

Metaforespress

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία

Δείτε Ακόμη

  • Υπόγειος
  • Οικονομία
  • Γνώμη
  • (Ταχο)γράφος
  • Videos

Εγγραφή Νewsletter



    Social Media

    Ακολουθήστε το metaforespress.gr στο google news

    Powered by iservices logo

    Metaforespress imunify-bot-check

    Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε τη βέλτιστη εμπειρία πλοήγησης στον ιστότοπό μας.

    Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε ή να τα απενεργοποιήσετε στις ρυθμίσεις.

    No Result
    Προβολή όλων
    • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • ΜΜΜ
    • ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ
    • ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ
    • ΟΔΙΚΕΣ
    • LOGISTICS
    • ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ
    • ΝΑΥΤΙΛΙΑ
    • ΥΠΟΓΕΙΟΣ

    © metaforespress.gr

    Επισκόπηση απορρήτου
    Metaforespress

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.

    Necessary

    Το αυστηρώς απαραίτητο cookie θα πρέπει να είναι ενεργοποιημένο ανά πάσα στιγμή, ώστε να μπορέσουμε να αποθηκεύσουμε τις προτιμήσεις σας για ρυθμίσεις cookie.

    Στατιστικά

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Google Analytics για τη συλλογή ανώνυμων πληροφοριών, όπως τον αριθμό επισκεπτών στον ιστότοπο και τις πιο δημοφιλείς σελίδες.

    Η διατήρηση αυτού του cookie μας επιτρέπει να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας.