Πέμπτη, 30 Ιουλίου, 2026
Ειδήσεις και νέα για τις επιβατικές και εμπορευματικές μεταφορές
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ

    Australia Post: Η πτώση του όγκου αλληλογραφίας φέρνει αυξήσεις στα γραμματόσημα

    30 Ιουλίου, 2026
    ΟΔΙΚΕΣ

    Τεχνητή Νοημοσύνη, έξυπνες κάμερες και έργα υποδομής στη «μάχη» κατά των τροχαίων ατυχημάτων

    30 Ιουλίου, 2026
    ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΝΕΑ

    ΟΛΠ: Διπλή διάκριση για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη συμπερίληψη

    30 Ιουλίου, 2026
    MMM

    ΣΤΑΣΥ και ΔΥΠΑ επενδύουν στην εκπαίδευση εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού στον σιδηρόδρομο

    30 Ιουλίου, 2026
    ΟΔΙΚΕΣ

    ΔΕΗ blue: Πάνω από 4.700 δημόσια σημεία φόρτισης σε Ελλάδα και Ρουμανία

    30 Ιουλίου, 2026
    ΟΔΙΚΕΣ

    Εσωτερική Περιφερειακή Θεσ/νίκης: Απαγόρευση κυκλοφορίας για φορτηγά άνω των 3,5 τόνων την 1/8

    30 Ιουλίου, 2026

  • ΜΜΜ
  • ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ
  • ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ
  • ΟΔΙΚΕΣ
  • LOGISTICS
  • ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ
  • ΝΑΥΤΙΛΙΑ
No Result
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ

    Australia Post: Η πτώση του όγκου αλληλογραφίας φέρνει αυξήσεις στα γραμματόσημα

    30 Ιουλίου, 2026
    ΟΔΙΚΕΣ

    Τεχνητή Νοημοσύνη, έξυπνες κάμερες και έργα υποδομής στη «μάχη» κατά των τροχαίων ατυχημάτων

    30 Ιουλίου, 2026
    ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΝΕΑ

    ΟΛΠ: Διπλή διάκριση για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη συμπερίληψη

    30 Ιουλίου, 2026
    MMM

    ΣΤΑΣΥ και ΔΥΠΑ επενδύουν στην εκπαίδευση εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού στον σιδηρόδρομο

    30 Ιουλίου, 2026
    ΟΔΙΚΕΣ

    ΔΕΗ blue: Πάνω από 4.700 δημόσια σημεία φόρτισης σε Ελλάδα και Ρουμανία

    30 Ιουλίου, 2026
    ΟΔΙΚΕΣ

    Εσωτερική Περιφερειακή Θεσ/νίκης: Απαγόρευση κυκλοφορίας για φορτηγά άνω των 3,5 τόνων την 1/8

    30 Ιουλίου, 2026

  • ΜΜΜ
  • ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ
  • ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ
  • ΟΔΙΚΕΣ
  • LOGISTICS
  • ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ
  • ΝΑΥΤΙΛΙΑ
No Result
Προβολή όλων
Ειδήσεις και νέα για τις επιβατικές και εμπορευματικές μεταφορές
No Result
Προβολή όλων

Η Ford επιβραβεύει τα «ηλεκτρικά χιλιόμετρα»

vvegiazi by vvegiazi
30 Ιουλίου, 2026
στο ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΝΕΑ
0
Share on FacebookShare on Twitter
Εκτύπωση άρθρου

Όλοι θέλουμε ένα καθαρότερο μέλλον με μηδενικές εκπομπές καυσαερίων. Ωστόσο, η αλλαγή αυτή δεν θα συμβεί από τη μία μέρα στην άλλη.

Η Ford πιστεύει ότι ο καλύτερος τρόπος για τη μείωση των εκπομπών δεν είναι η θέσπιση αυστηρών κανόνων, αλλά η κατασκευή οχημάτων που ταιριάζουν πραγματικά στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων, δημιουργώντας μια πορεία που οι πελάτες μπορούν ρεαλιστικά να ακολουθήσουν. Αυτή η αλλαγή συμπεριφοράς θα έχει διαρκή αντίκτυπο.

Αυτή τη στιγμή, πολλοί από τους υπεύθυνους χάραξης της πολιτικής στην Ευρώπη υιοθετούν την προσέγγιση «όλα ή τίποτα», επιδιώκοντας τη στροφή των οδηγών από τα βενζινοκίνητα ή πετρελαιοκίνητα οχήματα στα αμιγώς ηλεκτρικά. Για ορισμένους πελάτες, αυτό αποτελεί ένα υπερβολικά μεγάλο άλμα – και το να παραβλέπει κανείς αυτό το γεγονός θα ήταν λάθος.

Αν αναγκάσουμε τις οικογένειες και τις μικρές επιχειρήσεις να αγοράσουν ένα νέο EV πριν να είναι έτοιμες, θα αντιδράσουν κρατώντας για περισσότερο καιρό τα παλαιότερα, πιο ρυπογόνα αυτοκίνητα και επαγγελματικά οχήματα τους. Μια μείωση μόλις της τάξης του 1% στον αριθμό των ατόμων που αντικαθιστούν τα παλιά τους αυτοκίνητα μπορεί να οδηγήσει σε επιβράδυνση του ρυθμού μείωσης των εκπομπών CO2, ίση με 2.000.000 οχήματα που τροφοδοτούνται από κινητήρες εσωτερικής καύσης. 1

Για να μπορούν όλοι να συνεισφέρουν στη μείωση των εκπομπών καυσαερίων χρειαζόμαστε έναν διαφορετικό οδικό χάρτη και μια προσέγγιση που να μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία, ανταμείβοντας τους οδηγούς για τα «ηλεκτρικά χιλιόμετρα» που διανύουν.

Στο δρόμο προς την επίτευξη του στόχου των μηδενικών εκπομπών δεν υπάρχει ταχύτερη οδός από εκείνη που οι άνθρωποι είναι πραγματικά διατεθειμένοι να ακολουθούν – και τα κίνητρά μας πρέπει να ενθαρρύνουν όλους να συμμετάσχουν σε αυτή την αποστολή. Ένα αμιγώς ηλεκτρικό όχημα αποτελεί την ιδανική λύση όταν μπορεί να ενταχθεί απρόσκοπτα στην καθημερινότητα του οδηγού. Όταν αυτό δεν είναι εφικτό, πρέπει να υπάρχει εναλλακτική.

Η plug-in υβριδική τεχνολογία αποτελεί μια επιλογή που προσφέρει στους οδηγούς τα καλύτερα και των δύο κόσμων: αμιγώς ηλεκτρική οδήγηση για τις καθημερινές μετακινήσεις, δυνατότητα φόρτισης ακόμα και από συμβατική πρίζα και βενζινοκινητήρα για μεγαλύτερα ταξίδια. Ωστόσο, ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης της πολιτικής εκφράζουν επιφυλάξεις για τα συγκριμένα οχήματα, καθώς φοβούνται ότι οι οδηγοί δεν θα τα φορτίζουν.

Το πρόβλημα δεν είναι η τεχνολογία, αλλά το πώς επιβραβεύουμε τη χρήση της. Ας δούμε, για παράδειγμα, τι συμβαίνει στη Σουηδία σε σχέση με το Ην. Βασίλειο. Στην πρώτη περίπτωση, αν ο οδηγός φορτίζει το PHEV στο σπίτι του, τότε ο εργοδότης του μπορεί να τον αποζημιώνει για το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς φορολογική επιβάρυνση. Χάρη σε αυτό το κίνητρο, η πλειοψηφία των Σουηδών οδηγών PHEV πραγματοποιεί περίπου το 70% των διαδρομών τους αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια. ¹ Στο Ην. Βασίλειο, όπου δεν υπάρχουν αντίστοιχα κίνητρα, το ποσοστό αυτό μειώνεται μόλις στο 10%. ¹ Ίδια αυτοκίνητα, εντελώς διαφορετικές συνήθειες. Η Σουηδία επιβραβεύει τα «πράσινα» χιλιόμετρα που διανύονται και όχι απλώς την κατοχή ενός εξηλεκτρισμένου οχήματος.

Αυτή η προσέγγιση είναι ακόμη πιο κρίσιμη για τις μικρές επιχειρήσεις. Ένας υδραυλικός ή ένας οδηγός διανομών δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά την φόρτιση του βαν οχήματός του σε έναν ακριβό δημόσιο σταθμό φόρτισης. Αν όμως μπορεί να το φορτίζει στο σπίτι κατά τη διάρκεια της νύχτας, τα κόστος χρήσης μειώνεται δραματικά φτάνοντας σε περίπου 3,50 ευρώ ανά 160 χλμ., έναντι 23 ευρώ για ένα αντίστοιχο πετρελαιοκίνητο βαν.

Αν θέλουμε πραγματικά να επιτύχουμε το στόχο των μηδενικών εκπομπών καυσαερίων, πρέπει να θέσουμε τον άνθρωπο στο επίκεντρο. Καθιστώντας την ηλεκτρική κινητικότητα πιο προσιτή, πρακτική και ελκυστική, οι απλοί οδηγοί θα βγουν μπροστά κα θα γίνουν οι πρωταγωνιστές της μετάβασης.

Βασικά συμπεράσματα

  • Η βίαιη προσαρμογή δεν αποδίδει: Η πίεση που ασκείται στους περισσότερους οδηγούς να στραφούν στα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα πριν να είναι πραγματικά έτοιμοι μπορεί να οδηγήσει αρκετούς από αυτούς να κρατήσουν τα παλαιότερα και πιο ρυπογόνα οχήματα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα – κάτι που έχει σημαντικό αντίκτυπο στις εκπομπές CO₂.
  • Τα υβριδικά αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία: Παράλληλα με τα αμιγώς ηλεκτρικά, τα plug-in υβριδικά οχήματα (PHEVs) προσφέρουν την δυνατότητα καθημερινών μετακινήσεων χωρίς κατανάλωση καυσίμου, διατηρώντας την ίδια στιγμή την ευελιξία που ανέκαθεν προσφέρει ο βενζινοκινητήρας σε ταξίδια μεγαλύτερων αποστάσεων.
  • Επιβράβευση της χρήσης και όχι μόνο της αγοράς: Η εμπειρία της Σουηδίας αποδεικνύει ότι, όταν παρέχονται οικονομικά κίνητρα στους οδηγούς που έχουν τη δυνατότητα να φορτίζουν το όχημά τους στο σπίτι, μπορούν να πραγματοποιούν έως και το 70% των μετακινήσεών τους με ηλεκτρική ενέργεια. Αντί της τιμωρίας των PHEV, η παροχή κινήτρων που ενθαρρύνουν τα «ηλεκτρικά χιλιόμετρα» μπορεί να συμβάλει στην περαιτέρω μείωση των εκπομπών καθώς και στην ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της οδήγησης με ηλεκτρική ενέργεια.
  • Στήριξη των επιχειρήσεων: Τα plug-in υβριδικά βαν οχήματα μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση του λειτουργικού κόστους, χωρίς να επηρεάζεται η παραγωγικότητα αλλά και χωρίς να απαιτείται η εξάρτησή τους από δημόσιους σταθμούς φόρτισης.

1 Σύμφωνα με εσωτερικά δεδομένα της Ford

Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του «m» στο Youtube
Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του «m» στο Linkedin
Tags:FORDFORD MOTOR ΕΛΛΑΣΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗ

Σχετικά Άρθρασχετικά

ΟΔΙΚΕΣ

ΔΕΗ blue: Πάνω από 4.700 δημόσια σημεία φόρτισης σε Ελλάδα και Ρουμανία

30 Ιουλίου, 2026
ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΝΕΑ

Ford Ranger: Η δύναμη της επιλογής – Ντίζελ ή PHEV;

27 Ιουλίου, 2026
ΟΔΙΚΕΣ

Ford και Geely Auto θα παράγουν νέας γενιάς multi-energy οχήματα στην Ισπανία

23 Ιουλίου, 2026
ΟΔΙΚΕΣ

1 στα 5 αυτοκίνητα που πωλείται στην Ευρώπη είναι αμιγώς ηλεκτρικό (BEV). Στην 1η θέση τα υβριδικά HEV (37,3%)

23 Ιουλίου, 2026
ΟΔΙΚΕΣ

Ταχυφορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων ανά 60 χλμ. στο 79% του βασικού οδικού δικτύου της ΕΕ

22 Ιουλίου, 2026
MMM

Γ. Κώτσηρας: Οδική ασφάλεια, συγκοινωνίες, σιδηρόδρομος και ηλεκτροκίνηση στο επίκεντρο των παρεμβάσεων

16 Ιουλίου, 2026
Επόμενο άρθρο

Tο νέο KGM Musso έφτασε στην ελληνική αγορά

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Έχω διαβάσεις και αποδέχομαι τους όρους χρήσης.

  • Δημοφιλή
  • Σχόλια
  • Τελευταία
KASTELLI AIRPORT, TERNA, 22OCT2025

Η ΥΠΑ αποφάσισε την ανάληψη ενεργειών για τη χρηματοδότηση του εξοπλισμού αεροναυτιλίας στο νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι (112,4 εκατ. ευρώ)

28 Ιουλίου, 2026

Εγκαινιάστηκε το βόρειο τμήμα του Ε65: Νέα πνοή σε Δυτική Μακεδονία και Ήπειρο (video)

23 Ιουλίου, 2026

Σε πλήρη κυκλοφορία από το μεσημέρι της Παρασκευής 24 Ιουλίου ο αυτοκινητόδρομος Ε65 από τη Λαμία έως τα Γρεβενά (video)

24 Ιουλίου, 2026

Στο ΤΠΑ 2026-2030 η ολοκλήρωση της νέας σιδηροδρομικής γραμμής Κιάτο – Ροδοδάφνη

30 Ιουλίου, 2026

Λήγει η προθεσμία για τις εργασίες συμμόρφωσης των περιφερειακών αεροδρομίων με τις απαιτήσεις του EASA

27 Ιουλίου, 2026

Το ΣτΕ διατηρεί το ισχύον πλαίσιο για τα ΕΙΧ με οδηγό, έγινε δεκτή η παρέμβαση ΣΑΤΑ

29 Ιουλίου, 2026

Μέσω του ΕΠΑ 2026 – 2030 ο Προαστιακός Δυτικής Αττικής. Απεντάχθηκε από το Ταμείο Ανάκαμψης

27 Ιουλίου, 2026
E65, NEA ODOS, FEB2021

Έτσι κατασκευάστηκε ο Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας (Ε65). Τα τεχνικά χαρακτηριστικά και οι σταθμοί διοδίων (video)

27 Ιουλίου, 2026

Έτσι θα είναι η περίφραξη που θα μπει στο σιδηροδρομικό δίκτυο σε Θριάσιο, Θήβα και Ζευγολατιό

3

«Η ανατροπή, της ανατροπής στο λιμάνι του Λαυρίου». Μένουν στον διαγωνισμό Μ. Ηλιόπουλος και Ισραηλινοί

2

Ως τις 12/8 οι προσφορές στον διαγωνισμό για την απελευθέρωση των ΚΤΕΛ στην Περιφέρεια Στ. Ελλάδας

2

Ο Ε65 ολοκληρώνεται: Θα «χάσει» κίνηση το λιμάνι της Πάτρας, με «κερδισμένη» την Ηγουμενίτσα;

2

Αναστέλλει τις κινητοποιήσεις στον Ελαιώνα, ως τα τέλη Αυγούστου, η ΠΕΕΔ. Ο δήμος Αθηναίων προχωρά σε κυκλοφοριακές παρεμβάσεις

1

Αποζημίωση έως 79,3 εκατ. ευρώ στον AKTOR για τον οδικό άξονα Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη

1

Ανέκαμψε η επιβατική κίνηση στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, +3,2% τον Μάιο. Ξεχωρίζουν Σύρος και Καστοριά

1

Στα 24,11 εκατ. ευρώ το κόστος για την οδό Πόντου, μήκους 2,33 χλμ. 3 εταιρείες οι «μνηστήρες» του έργου

1

Australia Post: Η πτώση του όγκου αλληλογραφίας φέρνει αυξήσεις στα γραμματόσημα

30 Ιουλίου, 2026

Τεχνητή Νοημοσύνη, έξυπνες κάμερες και έργα υποδομής στη «μάχη» κατά των τροχαίων ατυχημάτων

30 Ιουλίου, 2026

ΟΛΠ: Διπλή διάκριση για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη συμπερίληψη

30 Ιουλίου, 2026

ΣΤΑΣΥ και ΔΥΠΑ επενδύουν στην εκπαίδευση εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού στον σιδηρόδρομο

30 Ιουλίου, 2026

ΔΕΗ blue: Πάνω από 4.700 δημόσια σημεία φόρτισης σε Ελλάδα και Ρουμανία

30 Ιουλίου, 2026

Εσωτερική Περιφερειακή Θεσ/νίκης: Απαγόρευση κυκλοφορίας για φορτηγά άνω των 3,5 τόνων την 1/8

30 Ιουλίου, 2026

Συστήνεται Τελωνειακός Ελεγκτικός Σταθμός στο Πλωμάρι Λέσβου

30 Ιουλίου, 2026

Αναβαθμίζεται η χερσαία λιμενική ζώνη στον Αστακό, έργο ύψους 2,19 εκατ. ευρώ

30 Ιουλίου, 2026

Metaforespress

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία

Δείτε Ακόμη

  • Υπόγειος
  • Οικονομία
  • Γνώμη
  • (Ταχο)γράφος
  • Videos

Εγγραφή Νewsletter



    Social Media

    Ακολουθήστε το metaforespress.gr στο google news

    Powered by iservices logo

    Metaforespress

    Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε τη βέλτιστη εμπειρία πλοήγησης στον ιστότοπό μας.

    Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε ή να τα απενεργοποιήσετε στις ρυθμίσεις.

    No Result
    Προβολή όλων
    • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • ΜΜΜ
    • ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ
    • ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ
    • ΟΔΙΚΕΣ
    • LOGISTICS
    • ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ
    • ΝΑΥΤΙΛΙΑ
    • ΥΠΟΓΕΙΟΣ

    © metaforespress.gr

    Επισκόπηση απορρήτου
    Metaforespress

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.

    Necessary

    Το αυστηρώς απαραίτητο cookie θα πρέπει να είναι ενεργοποιημένο ανά πάσα στιγμή, ώστε να μπορέσουμε να αποθηκεύσουμε τις προτιμήσεις σας για ρυθμίσεις cookie.

    Στατιστικά

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Google Analytics για τη συλλογή ανώνυμων πληροφοριών, όπως τον αριθμό επισκεπτών στον ιστότοπο και τις πιο δημοφιλείς σελίδες.

    Η διατήρηση αυτού του cookie μας επιτρέπει να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας.